• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    A k vareni: vcera sme ochutnavali dalsi varku a zatim to vypada dost dobre...tentokrat sme hodne redili, tak abysme po konci vareni meli stejne vody, jako sme dali na zacatku. Je to min vyrazny, ale vyrazne pitelnejsi! Jednu flasku sme udelali experimentalne: 2 kvaseni v jednom (nestaceli sme, ale uz od pocatku to bylo v lahvi - otevreny, kterou sme pri druhotnym zavreli a zchladili na ty 3 stupne). Vcera mi to skoro bouchlo v ruce a bylo to dost nepitelny. Znatelne tam probihalo jeste nejaky jiny kvaseni, protoze to chutnalo...zkvasene (ale musim priznat, ze sme zapomneli na mladinu, ze ktery sme to delali a tak lezela venku asi 3 dny). Ale zkusime, co to este udela! A zejtra snad vyrazime do Kounic pro slad na dalsi varku!!
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    Ovsem tohle mi rozcililo! Jak muze nekdo takovej hodnotit kvalitu piva? Dyk ani nevi, jak to hodnotit!! Tipuju ho na milovnika Gambace, Kozla a Starace... http://www.grandprinc.cz/prolistovat/scool/2010/2 (strana 57)
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    Science of Beer | OMSI
    http://www.omsi.edu/scienceofbeer
    SAMMAEL
    SAMMAEL --- ---
    KACIR: Tak řekni kdy a kde si to předáme. Vezmu to do práce.
    KACIR
    KACIR --- ---
    SAMMAEL: No než se my dva sejdem na NH, nebude to dávno pitný :-)
    SAMMAEL
    SAMMAEL --- ---
    KACIR: Můžu ti jednu PETku věnovat, až se sejdem někde na NH. Ale toaletní papír a žaludeční likér si platíš sám :-)
    KACIR
    KACIR --- ---
    SAMMAEL: Ale to je mi pěkné, nemáš náhodou zrovna nedostatek pokusných králíků? :-)
    SAMMAEL
    SAMMAEL --- ---
    Tak jsem převčírem ochutnal svůj druhý pokus (Coopers: Real Ale) a jsem velmi spokojen. Stejně tak pokusní králící si pomlaskávali. Velmi chutné, polotmavé, dost hořké. To mě navnadilo na další várku :-)
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    FESTER: Pivo nakonec dopadlo docela dobre, i kdyz by potrebovalo jeste tak tyden polezet. Tim zmrznutim se to spis trochu rozlozilo do vrstev, takze nahore byla voda, ale kdyz se to promichalo, tak to bylo v pohode...
    FESTER
    FESTER --- ---
    POHODAVOLE: TO JA NEVIM... DRZIM SE RECEPTU A TEN MI RIKA 2-3 tejdny podle teploty cim vissi teplota tim rychlejsi
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    FESTER: jak je mozny ze a to mel vzdy do tejdne?
    FESTER
    FESTER --- ---
    ja delam pri 64 degrees Fahrenheit coz je 17.7777778 degrees Celsius a lezme me to minimalne 3 tydny... pak dam cukr a stacim do flasek a zase dalsi 3 tydny
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    FESTER: My to tam davali uz asi v utery, tak by to melo mit tak 12 dni a predtim uz nam to kvasilo tak 14 dni. No, uvidime...
    FESTER
    FESTER --- ---
    THEO_PHIL: to do pristiho tejdna asi nestihnes
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    FESTER: Ufff...sem zvedavej...uz sme to slibili na jednu akci pristi vikend, tak snad se probere...
    FESTER
    FESTER --- ---
    THEO_PHIL: pokud tam das zivy a pivo nema plisen tak se to zachranit da...
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    FESTER: Trochu se obavam...ale zkusili sme tam dat jeste zivy...
    FESTER
    FESTER --- ---
    THEO_PHIL: dead kvasinky ???
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    Tak nam pivo ve druhym kvaseni trochu promrzlo, nemate nekdo zkusenosti co s tim? Uz sme do toho dali asi 20 hodin prace ve dvou, takze vylejvat se nam to nechce....ale zda se, ze zmizely cukry :-(
    SAMMAEL
    SAMMAEL --- ---
    Tak skoro po měsíci ten můj nepovedený pokus chutná už sice trošku jako pivo, ale spíš to připomíná slivky z nádražního bufetu. Pár lahví nechám ještě uzrát a zbytek pojede expres do Tróje. Ale už mám objednaný nový koncentrát a příští týden bude nový pokus :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam