• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    TOLI
    TOLI --- ---
    Děkuji, mě zajímal pouze Váš názor.
    Sami vaříme s kamarády uplne jinak.
    SAMMAEL
    SAMMAEL --- ---
    TOLI: Tohle stojí třetinu a službu to udělá stejnou - http://www.vasepivo.cz/zbozi/mikropivovary-O22/start-kit-ekonomy-Z96.html
    Většina těch koncentrátů je stejně na výrobu 20-23l, kdežto ten níže uvedený bazmek je sice hezký, ale má objem jen 10l.
    FESTER
    FESTER --- ---
    TOLI: dle meho nazoru na nic..
    TOLI
    TOLI --- ---
    Co si myslite tady o tom?
    Domácí pivo | Uvař si své vlastní domácí pivo
    http://www.domacipivo.cz/index.php
    HYPNOGEN
    HYPNOGEN --- ---
    asi to pivo nazvu "Kancelář"
    1 várka, 2 druhy kvasnic (teplotně je to teda nad, tak uvidíme)
    jsem zvědavý na ten rozdíl
    je tam docela výrazný podíl pšenice



    FESTER
    FESTER --- ---
    POUTTNIK: jako udrzbar ve fabrice a PLC programator jsem spojil prijemne s uzitecnym a rikal jsem si proc si to nepostavit kdyz k tomu mam znalosti :)
    POUTTNIK
    POUTTNIK --- ---
    Tak to chápu:-) já mám na várku sotva čtvrtinu.
    FESTER
    FESTER --- ---
    POUTTNIK: po nekolika slejvani asi 150 flasek na varku uz to zase tak moc nechybi :)
    POUTTNIK
    POUTTNIK --- ---
    Šikovná mašinka!;-) Jem by mi asi to ruční slejvání, kdy se s pivíčkem "pomazlím" chybělo:-)
    FESTER
    FESTER --- ---
    moje domaci stacirna kterou jsem si vyrobil

    beermachine - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=l85-BOn7I0c&feature=youtu.be
    RADUGA
    RADUGA --- ---
    někdo z končin na košt, domovarníci?
    Kostelecké Chmelovárek | Kostelan
    http://www.kostelan.mzf.cz/kostelecke-chmelovarek/
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    MILHAUZ: Aha! Jak jsem pochopil molasses je melasa z cukrovy repy a treacle je melasa z cukrovy trtiny. Ale asi to bude dost podobny...
    MILHAUZ
    MILHAUZ --- ---
    THEO_PHIL: mozna tomu spatne rozumim, ale viz napr. zde: http://www.gourmetsleuth.com/Dictionary/T/Treacle-5699.aspx a zde: http://www.recipes4us.co.uk/Specials%20and%20Holidays/Treacle%20Origin%20Uses%20Recipes.htm

    samozrejme to lze celkem plnohodnotne nahradit melasou, jen me zajima jak se "treacle" rekne cesky.
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    MILHAUZ: Proc by nebyla?
    MILHAUZ
    MILHAUZ --- ---
    porter z novinek.cz, anybody? a jak byste prelozili "treacle"? melasa to neni.

    Starý recept prozradil, jak uvařit domácí pivo za čtyři koruny – Novinky.cz
    http://www.novinky.cz/koktejl/258089-stary-recept-prozradil-jak-uvarit-domaci-pivo-za-ctyri-koruny.html
    Beer recipe for laced with treacle discovered in historical notebook (and it cost just 11p a pint) | Mail Online
    http://www.dailymail.co.uk/news/article-2095091/Beer-recipe-laced-treacle-discovered-historical-notebook-cost-just-11p-pint.html
    POUTTNIK
    POUTTNIK --- ---
    To vypadá zajímavě. Já uvařil vánoční dobrotu přibližně podle tohohle receptu a byla to mňamka! Teda ještě je, jadno jsem schoval na novej rok:-)
    SAMMAEL
    SAMMAEL --- ---
    Ke štedrovečerní večeři jsem si načal http://www.vasepivo.cz/zbozi/koncentraty/-brewferm/beer-kits-O59/brewferm-christmas-Z204.html, a byl jsem velmi spokojen. Hutné, krásně hořké, jen to pěnilo jak sviňa. Bylo to jako hrnečku vař :-)
    TOLI
    TOLI --- ---
    THEO_PHIL: No jsem na to sám zvědav.
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    TOLI: To mate co delat! My uz mame letos asi navarino, takze o vikendu hura na Den domovarniku!!
    http://www.pivnitv.cz/rozmanitost-cms/pokusik/items/ivneformalni-setkani-homebrewaru.html
    TOLI
    TOLI --- ---
    O víknedu budeme vařit ležák, a indian pale
    takže teď už jenom DEJ BŮH ŠTĚSTÍ! :-)
    POUTTNIK
    POUTTNIK --- ---
    Prodávali jen to si žádá trh a ten si žádá bohužel patoky:-)
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    LKD
    LKD --- ---
    LKD: takze, dnes jsem to stocil..

    chutna to po pivu, ale jakoby dost rozredenem, neni to "silne", myslim chutove
    cast varky jsem jeste nechal kvasit (stocim zitra, pozitri a popozitri a porovnam rozdil), cast v lahvich uz je v chladu

    jestli mate nekdo jakykoliv tip, budu vdecny, pripadne na to prijdu casem sam :)

    diky predem
    LKD
    LKD --- ---
    THEO_PHIL: kvasinky jsem mnozil asi 4 hodiny,
    kvasi/nekvasi - abych rekl pravdu: je to v demizonu, ktery ma jen navrchu takovy maly otvor + kohoutek, takze to neni moc videt
    jestli se kvaseni projevuje mirnym kvasnicovym smradem, tak kvasi :)

    diky za teplotni tip, trochu tady pustim studeny vzduch
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    LKD: Ta teplota by mohlabejt o kousek nizsi (tak o stupen), furt nekvasi? Namnozil si kvasinky pred tim?
    LKD
    LKD --- ---
    LKD: jo, v mistnosti je 21,5 C
    LKD
    LKD --- ---
    THEO_PHIL: Brewferm TOP - sušené kvasnice svrchni + tam je sladovy vytazek
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    LKD: No nevim, jesli je to pivo, z medu, spis naka horka medovina...jaky si pouzil kvasinky? A na jak teplym miste mas ten demizon?
    LKD
    LKD --- ---
    ahoj,
    vcera jsem dokuchtil pivo podle tohoto receptu..

    Půl hodiny vaříme 0,5 kg medu v 9 litrech vody, odpařenou vodu doplníme na 10 l.
    Do roztoku vložíme pytlík obsahující 20 g chmele a vaříme 20 až 30 minut.
    Do litru ochlazeného odvaru dáme 5 g kvasinek a ponecháme několik hodin na teplém místě.
    Potom zchlazenou mladinu přelijeme do demižonu, přidáme rozmnožené kvasinky, demižon převážeme řídkou tkaninou a ponecháme na teplém místě.
    Bouřlivé kvašení končí po třech až pěti dnech, pak demižon přemístíme do sklepa. Po několika dnech pivo stáčíme do láhví. Slad lze koupit v pivovarech, kvasinky v běžných drogeriích.


    Ted je to v teple, v mistnosti, v 10 litrovem demizonu a cekam . zatim je to jeden den.. zadne bourlive kvaseni nejak nezaznamenavam, ale asi to kvasi :)

    Muzu vas poprosit o pripadny tip? promichat, pridat neco, radeji do studena, whateva..
    + jak poznam, ze pivo je tak akorat? tri - pet dni je dost velke rozpeti. normalne to degustovat?
    udelal jsem samozrejme mensi davku, jsem pripraveny na prvni nezdar, ale pokud je moznost, radeji se zeptam.

    diky predem
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam