Tak jsem se odhodlal k uvaření mojí první várky. Ale zkušeností málo, praxe žádná - proto prosím o radu. Mělo se jednat o spodně kvašený ležák 12° (30l, 6,5kg plzeňského sladu, pivní kvasnice Svijany)
Po uvaření mi refraktometr ukazoval 14,5BX, po chmelovaru zhruba 15BX, kvašení ale probíhalo ne zrovna ideálně vzhledem k teplotě ve spilce 15°C místo 10°C :) nějak jsem neodhadl dobu a pátý den už jsem naměřil pouze 5,5BX. Dle tabulek k tomu refraktometru mi z toho ale vychází, že kvašení proběhlo úplně do konce a v mladině není už žádný cukr na dokvašení během ležení. Přes to jsem to včera dal do sudu, zavřel a schladil na 5°C.
Co z toho ale teď vznikne? Předpokládám, že to pivo nebude mít říz (bez nasycení CO2). Byla by rada co s tím? jsou moje počty, resp. úvahy o tom, co jsem tím refraktometrem naměřil správné?
Děkuji za případné info :)