• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    Rady a návody jak uvařit pivo v amatérských podmínkách...
    rozbalit záhlaví
    CUBE
    CUBE --- ---
    HAUSNUMERO: jo v těch názvech, jak co pojmenovat, se ještě trochu ztracim.) prostě celý obsah na 38 vystirka a pak 62, 72, 78 s cca 20 min prodlevama.
    Aha, z tou elektřinou mě to překvapuje. Přišlo mě to takový víc regulovatelný:-) ale jak jsem psam, mám za sebou pouze první var a to na plynu. Zkusim ale ještě zapracovat na ty izolaci. Při prodlevach jsem měl totiž největší problém, kdy při vypnutí to šlo dolů a i při tom nejmenším plamenů nahoru:-)
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    CUBE: bez rmutovani bys nepremenil skroby na cukry :) nejspis myslis ze si nevaril dekokcne, ale infuzne
    CUBE: kamos taky tak vari -urizlej 50keg a 7kw horak a chvali si to prave proto, ze plyn se dobre reguluje. Driv varil elektrikou a stezoval si, ze je regulace daleko horsi diky dobehum topnejch spiral. Me taky plyn vyhovuje. Mam hrnec zaizolovanej skelnou vatou s termofolii a narusty jsou plynule, pri prodlevach klidne na nekolik minut horak vypnu a teplota se drzi.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    CUBE: ten hrnec takovej ten skoro 30 ti litrovej? http://zavarovaci-hrnce.heureka.cz/ tata v tom vari vodu na sparovani zabitejch kurat... ale ma mensi verzi a tam je to ohrevny teleso primo vevnitr u tekutiny. to neni dobry ne?
    CUBE
    CUBE --- ---
    DEVIL: kvašení ve sklepě, ale to bylo na prd. 15‘° moc teplo. Včera jsem koupil lednici, tak zrání už bude probíhat v ní. Jen ještě potunit hysterzi termostatu.
    Vařil jsem na zahradě v kegu s vyrizlim víkem, na plynu. 7kw hořak, ale to taky nic moc, blbě se to reguluje. Kdybych neměl ten sud zadarmo, spíš bych šel do el. nerez zavařovacího hrnce.)
    CUBE
    CUBE --- ---
    DEVIL: ještě dodam, že jsem vařil bez rmutovani, celý obsah na 3 teploty.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    a kam to das lezet? do sklepa?
    varil si to doma na plotne nebo nekde v nakym brutaru?
    CUBE
    CUBE --- ---
    DEVIL: mám se stupnici brix0-30. Jinak ano, postup viz.http://www.pivovarsvijany.cz/index.php/vyroba-piva/faze-1-varna
    Ano, jde o ležák a ten by těch 6 týdnů měl ležet :-)
    Tohle byl můj první pokus, ale jednou jsem byl u toho, když vařil někdo jiný. Tak jsem měl zhruba predstavu jak na to.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    CUBE: ty mas ten refkratometr tenhle? https://www.conrad.de/de/refraktometer-3in1-842114.html
    a ty sis koupil zrno, tos semlel, dal do kade, procedil tudy vodu, varil, pridaval nadvakrat chmel atd? nebo jak si k pivu dosel?
    to fakt bude zrat 6 tydnu jo?

    me to taky ma zrat tak dlouho? to teda az to stocim, hned zacal znova, ne? jak to delate vy?
    CUBE
    CUBE --- ---
    HAUSNUMERO: dal jsem si v klidu lahvace, vše v klidu jeste jednou promyslel a nakonec jsem to tam nasypal. Tlak v tom sudu byla spíš jen haluze. Vyfouklo mi to max 2-3deci. Po přidání cukru mi ukázal ten refraktometr pouze 6,5 bx, ale podle mě to nebylo dobře promíchané. Dle ty korelační tabulky to mělo být 8 . Ale tak uvidíme, sud už se chladí. Bohužel petku jsem žádnou nenašel a už se mi nikam nechtělo. Tak to bude za 6 týdnů hold překvapení :-) děkuji všem za poskytnuté informace.
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    CUBE: chyba mereni :) kdyz tam ten cukr pridas, tak to maximalne bude hodne nasyceny. A bude se to z toho sudu hur tocit a bude to penit. Ale muzes to regulovat tim, ze za par dni ze sudu COcko ufouknes.
    Protoze to na tom sudu nebudes moc sledovat jak moc se to syti, tak si napln jednu PIVNI petku a kontrolu provadej na ni normalne pohmatem.
    CUBE
    CUBE --- ---
    Už mám tu dextrozu:-) mám připravených 190g, ale sud je natlakový. Bohužel nemám manometr, abych změřil jak moc. A tak si říkám, jestli není někde chyba a opravdu to tam mám nasypat.?:-)
    HATEMAN
    HATEMAN --- ---
    CUBE: normální bílej rafinovanej cukr je úplně ok
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    CUBE: ja refraktometr nepouzivam a s tou tabulkou zkusenosti nemam, takze si to nech projistotu potvrdit jeste od Thea.
    Hroznovej cukr maj treba v drogerce, supermarketech a nebo prodejny se zdravou vyzivou. A musis to dosladit zase na ty 4-5% cukernatosti. Na kalkulator kterej ti to presne spocita podle hodnot ktery zadas, jsem ti posilal odkaz uz niz.
    CUBE
    CUBE --- ---
    HAUSNUMERO:jo už to taky tak vidím. Kde já ale dnes seženu hroznový cukr? A kolik ho tam dat? .na 30ll:-)
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    CUBE: podle te korekcni tabulky co pastoval Theo ti to prokvasilo uplne, takze budes muset pridat dextrozu nebo maltozu
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    CUBE: Plati. Chce to korekcni tabulku. Ta je tady: http://www.tourdebier.cz/francek/hustomer-versus-refraktometr/

    Nebo si to spocitat podle tohohle: http://byo.com/stories/item/1313-refractometers
    CUBE
    CUBE --- ---
    HAUSNUMERO: no teď sám nevím. Jinde jsem se zas dočetl, že hodnota 5,5BX odpovídá 5,5g cukru na 100ml, což je OK (žádaná zbytková cukernatost 4 - 4,5g) ovšem v tuto chvíli už to může ovlivnit vzniklý alkohol? nebo aspoň tohle píší u cukroměru a nevím, jestli to platí i pro refraktoměry? ach jo, to jsou zmatky..:)
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    CUBE: jestli si to prokvasil az dokonce, tak to budes muset na dosyceni pricukrovat

    [ JANDOUR @ Vaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče ]
    CUBE
    CUBE --- ---
    Tak jsem se odhodlal k uvaření mojí první várky. Ale zkušeností málo, praxe žádná - proto prosím o radu. Mělo se jednat o spodně kvašený ležák 12° (30l, 6,5kg plzeňského sladu, pivní kvasnice Svijany)
    Po uvaření mi refraktometr ukazoval 14,5BX, po chmelovaru zhruba 15BX, kvašení ale probíhalo ne zrovna ideálně vzhledem k teplotě ve spilce 15°C místo 10°C :) nějak jsem neodhadl dobu a pátý den už jsem naměřil pouze 5,5BX. Dle tabulek k tomu refraktometru mi z toho ale vychází, že kvašení proběhlo úplně do konce a v mladině není už žádný cukr na dokvašení během ležení. Přes to jsem to včera dal do sudu, zavřel a schladil na 5°C.
    Co z toho ale teď vznikne? Předpokládám, že to pivo nebude mít říz (bez nasycení CO2). Byla by rada co s tím? jsou moje počty, resp. úvahy o tom, co jsem tím refraktometrem naměřil správné?
    Děkuji za případné info :)
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    docela hezkej pracovni nazev .)
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    HAUSNUMERO: Pivo Buchenwald sem taky nevaril:-D.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam