• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    BAAL
    BAAL --- ---
    Po delší době další pokus o IPA:

IPA:
    3 kg pale ale
    1 kg plzen
    0,5kg psenice
    0,5kg carared

Mash Profile:
    53°C 15min
    63°C 15min
    73°C 20min
    78°C 5min

Chmel:
    60min Challenger 50g
    5min Cascade 25g
    0min Cascade 20g
    Dry hop cascade 20g

Batch Size: 20L
    Kvasnice US-05
    Hustota na konci chmelovaru: 1060g/ml
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    JAVOR: jestli se nepletu, mohla by bejt brzo k prodeji v beergeeku. zkus pockat tejden a napsat pak mail, nebo po fb...
    JAVOR
    JAVOR --- ---
    nevite kde sehnat samostatne 29mm hlavici na zatkovacku.? uz zacinam bejt trochu zoufalej
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    BAAL: to neni sadra, ale sadrovec. o tom, ze vyrazne zmeni telo, bych silne pochyboval. zvysi ale pH, ktery snizujou tmavy slady. ale hrat si s vodou bez znalosti dalsich zakonitosti a slozeni vody muze vyustit ve vetsi pruser, nez nechat to bejt....
    BAAL
    BAAL --- ---
    Našel jsem obchod kde mají několik super vychytávek a asi nejlevnejšií deskáč na internetu, tak třeba se bude někomu hodit:

Mědí pájený deskový výměník tepla 5 kW | IndCom.cz
    http://www.indcom.cz/medi-pajeny-deskovy-vymenik-tepla-5-kw
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    BAAL: My sme zkouseli akorat pridavat tusim jedlou sodu pro vetsi tvrdost vody u ejlu...
    BAAL
    BAAL --- ---
    Byl jsem ted na semináři o vaření piva, kde přednášející propagoval úpravu vody sádrou do Stoutu kvůli tomu, že to pak vyrobí olejovitost výsledku, dělal jste to někdo?
    BAAL
    BAAL --- ---
    BAAL: první ochutnávka, je to sakra dobrý! pšenice jak cyp...
    BAAL
    BAAL --- ---
    Chtěl bych udělal stout a přidat tam nějaké ovoce na konec chmelovaru, pravděpodobně borůvky/maliny. Došel jsem youtubem k tomu, že vhodně je je povařit ve vodě v hrnci rozmačkat a propasírovat přes plátno. Nicméně v čem si nevím rady je množství, máte tip/radu? Uvažoval jsem o 400g/27litrů chmelovaru.
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    BAAL: Ono davat na prvni chmeleni cervenak je asi jako ho vyhodit do kose. Prvni chmel dava pivu horkost a ty v cervenaku pri obsahu alfa kyselin 3-4 procenta moc neni. Cervenak se pouziva spis pro aroma pri tretim chmeleni...
    HATEMAN
    HATEMAN --- ---
    BAAL: američani používaj pytel :) ale nezkoušel jsem
    Brew In A Bag : A Simple and Complete Illustrated Guide
    http://homebrewmanual.com/brew-in-a-bag/
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    BAAL
    BAAL --- ---
    X_RATED_IDIOT: no on grainfather není zrovna na tlačítko, koupil si ho můj šéf a docela mě překvapilo, že to neumí naprogramovat mash mapu, takže k tomu stejně musíš měnít teploty a nebo to ohákuješ pomocí programovatelného termostatu z činy, kterej tam napájíš, ale ...

http://homebrewery.nz/process/grainfather-stc-1000/

X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    a hlavně mít pivovar na tlačítko, to už chce nějakej betonovej skvost u černošic aspoň :)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    BAAL: jasný, na to peču, začnu kupovat levnější rohliky a pustim z rodinnýho rozpočtu 4 mega a nechám si postavit kolonu z 80 hrnců z ikey :) a scezovat to budu vozit do bubenče do kanalizační čistírny
    BAAL
    BAAL --- ---
    X_RATED_IDIOT: tak nejvíc efektivní je asi vysolit 25k za grainfather, ale tak nějako tuším že takové prachy do toho jako já pouštět nechceš:-)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    BAAL: jo sorry, to sem vlastně opomněl, ale i tak, jak to vyjde časově s tim ohřevem na chmelovar? budeš muset čekat celou dobu, než se ti ten hrnec uvolní a myslim, že naopak o to dýl to bude chladnout, než když přes kýble cedíš zpátky do hrnce kterej máš rovnou puštěnej na plnej céres. zajmá mě to z toho důvodu, že já nemám ještě vůbec nic, tak bych rád šel potom rovnou do nejefektivnějšího
    BAAL
    BAAL --- ---
    X_RATED_IDIOT: no ten kohout bych z toho vybral a strčil místo toho hadici a kompresor
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    BAAL: nojo ale když to jedeš přes kýble, mužeš přece rovnou zpátky do toho hrnce a rovnou to vohřejvat na chmelovar a nemusíš čekat, až se ti to vysladí všechno, mejt hrnec a pak ho roztápět (teda jestli jsem něco neminul)? a teda podle kurzový teorie má ten kohoutek v klasickejch zavařovacích hrncích dost slabej průtok (ten je samozřejmě ve výsledku omezenej tim, jak se to cedí a nemusí to mít nakonec vliv), ale tohle je z mý strany fakt jenom teorie
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam