• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    Rady a návody jak uvařit pivo v amatérských podmínkách...
    rozbalit záhlaví
    HREBICK
    HREBICK --- ---
    PENTAFEKTEK: Kolega to zkoušel na cca 17L dával JEDNU a pak ještě do kvašení přidával PŮLKU. Pivo jsem ochutnával a pálilo tak docela akorát ale mě potom spíš pálila žáha.
    PENTAFEKTEK
    PENTAFEKTEK --- ---
    zdarec, máte někdo zkušenosti s chilli pivem?
    chceme zkusit habanero pivo a nemáme nejmenší tušení kolik habanero papriček (a taky kdy je přidat) na 25 litrů piva..
    nějaký recepty jsme samozřejmě našli, ale za radu z osobní zkušenosti bych byl rád
    BAAL
    BAAL --- ---
    Kdyby tu byl nejaky zacatecnik, co byl stal o dvojitou kvasnou nadobu, zavarovaci hrnec Lidl a chladic tak se ozvete na cene se domluvime ja uz na to nemam cas a zabira mi to tu misto.
    HELIUM
    HELIUM --- ---
    jup, tak ho maji na skladě na twojbrowar.pl ..
    díky, až navařím, dám vědět
    NEVIEM
    NEVIEM --- ---
    HELIUM: mavaju na nexthop, od fermentum mobile /pl/, aktualne vypredane, sam sledujem, kedy sa naskladnia a kupim zasobu. inak rozhodne odporucam spominany obchod, top of cr/sr, dalej je urcite mozne na twojbrowar zohnat kveik
    HELIUM
    HELIUM --- ---
    Kde shanite kvasnice? Pokukuju ze bych zkusel kveik, ale nemam tucha kde tyhle vysokoteplotni breberky sehnat
    THEO_PHIL
    THEO_PHIL --- ---
    Mam tasku plnou peknejch pivnich lahvi. Ale je to na velkou zatku, na kterou nemam zatkovacku, nechcete nekdo? V Praze.

HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    ZUZKAOU: je tam v kontaktech telefon na Jandu, kdyz mu vysvetlis situaci, tak to urcite nejak vyresi
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    HAUSNUMERO: no právě že tam ještě nemaj kurzy na příští jaro :-(
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    ZUZKAOU: ok sorry dostala si odpoved na neco jinyho nez si se ptala :) zkus kouknout na stranky beeracademy.cz jestli by si z toho neco nevybrala
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    HAUSNUMERO: to je velmi nyxovská odpověd ;-)
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    ZUZKAOU: jestli vari lezaky, tak nebude mit problem uvarit stout i jiny piva bez kurzu. Staci mu recept z Pivařky.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    nevíte o někom, kdo by dělal kurzy pro domácí vaření piva, ale ne základy? Nevím - třeba stouty, nebo něco takového. Hledám dárek pro tátu. Vaří si vlastní verze světlých ležáků, takže vyloženě začátečnický kurz by úplně nepotěšil.

V Praze a okolí.
    NEVIEM
    NEVIEM --- ---
    *hop spider* nemate niekto na predaj zbytocny hop spider?
    TPA
    TPA --- ---
    Prosím zkušenější o radu...
    Uvařil jsem cca 27l silného polotmavého spodně kvašeného ležáku... ZAPOMĚL JSEM POŘÁDNĚ PROVZDUŠNIT... a přidal pěkně rehydrované kvasnice saflager w34/70 (2 balení), teplota při zakvašení cca 15°C a pak hned do lednice kde je teplota kolísá 9-7°C. Počáteční hustota cca 1073 nyní po 11 dnech už dva dny po sobě okolo 1045. Půjde to ještě dolů? Neměl bych lehce zvýšit teplotu?
    Předem díky za rady.

TPA
    TPA --- ---
    HAUSNUMERO: Tak nebudu hned vařit hektolitr žejo. Třeba jen 5 litrů jako pokus. Nebo si odleju trochu várky vedle, až budu dělat pšenici.
    TPA
    TPA --- ---
    AMENOPHUS: Myslel jsem to míchat jako radler. Ale ta dřeň do vaření je dobry nápad. Když to bude světlé, tak se to ani nemusí pražit.
    AMENOPHUS
    AMENOPHUS --- ---
    TPA: Tak Mogonzo neznam, ale zni to hodne zajimave. Nicmene ve svetlem pivu jsem se s kokosem jeste nesetkala. Ale mam moc rada kokosovy porter (napr. tento: https://www.kererubrewing.co.nz/b-coconut-porter.php ) - tam se ale dava jen prazena kokosova dren, rozhodne ne kokosove mleko. mezi nama nevim co by kokosove mleko delalo pro kvaseni a asi bych to neriskovala...
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    Nestacil by panak Malibu do pulitru s natocenym pive? Bude to asi stejne hnusny, jako kdyz to uvaris s kokosem a nevylejes tak celou varku do hajzlu.
    TPA
    TPA --- ---
    Nezkoušel jste někdo ovocné pivo, konkrétně bych chtěl zkusit kokosový něco na způsob "mongozo"
    Jak to míchat? Kokosové mléko, nebo nějaké tresť (kokos ve vodce)?

Mongozo Beers
    https://www.mongozo.com/en/home
    TPA
    TPA --- ---
    HAUSNUMERO: Co o tom lambiku čtu, tak spíš něco méně divokýho. Asi zkusim "Belgii Pale Ale". Je na to recept v "pivařce"

Recept na 25 l mladiny:
    Slady: Plzeňský 3,7Kg, Mnichov 1,2 Kg, Abbey 0,5 Kg, CaraBelge 0,3 Kg
    Chmel: Golding 80g (má tam být 2 druhy goldingu, ale sehnal jsem jen jeden tak to bude singl)
    Iský mech 5g
    Kvasnice: M41 Belgian Ale Mangrove Jack's (Maji být WLP 550) ale nesehnal jsem

Infuze:
    53° 20min
    63° 20 min
    68° 10 min
    76° 10 min

Chmelovar:
    27g 60min
    27g 15 min
    5g 10 min (mech)
    27g 5 min

Pak už nějakýho bocka na zimu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam