Osobně si myslím, že naopak. Pokud se bavíme o průmyslových pivovarech v ČR, tak kvalita je velmi slušná a ve srovnání s celosvětovým měřítkem bude kvalita nadprůměrná. To, že má každý své osobní předsudky k některým značkám, ještě neznamená, že vaří nekvalitní pivo a mají nedokonalý proces. 99,9% těchto lidí ani nezná, jak se pivo posuzuje a hodnotí, natož aby znali technologické výrobní procesy, ale přesto jsou odborníky na všechny české pivovary.
Většina domovarníků zdaleka nemá "procesně dokonalý" pivo, jako se uvaří i v tom "nejhorším" průmyslovým pivovaru a to jednoduše proto, že doma nedisponují potřebnou technologii, která je běžná v komerčních pivovarech.
Nevyjadřuji se o restauračních čí mikro/mini pivovarech, to je samostatná kapitola.
Nedalo mi to a musel jsem se ozvat na obhajobu pivovarů v ČR. Je to řemeslo, jako každé jiné a někde se dělá líp a někde hůř. Vím a věřím, že u nás je stále snaha ho dělat velmi kvalitně a profesionálně. Naštěstí v našem pivovarnickým průmyslu je stále mnoho kvalitních odborníků a specialistů, abychom byli na světové úrovni. Proto si myslím, že negativní hodnocení pivovarů v ČŘ není na místě a ani si to nezaslouží.
CERMI_FOX: Pokud se chceš přiblížit dokonalému procesu, což je pro mě postup, kdy vyrábíš bezvadné pivo a dokážeš jeho výrobu reprodukovat, tak se k tomu dá přiblížit dodržením několika kroků:
- mít pod kontrolou vstupní suroviny (z hlediska fyzikálně-chemického)
- zautomatizováním procesů
- od určitého kroku zamezit styku s kyslíkem
- důkladná sanitace
To jsou kroky, které jdou aplikovat i pro domovařiče. Samozřejmě čím větší automatizace, tím sofistikovanější technologie a už to není pro každého, buď tomu musí člověk rozumět a smontovat si to sám, nebo za nemalé peníze koupit.