• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Jinak vyšetřování ztráty dvou stupňů jsem se rozhodl uzavřít s tím, že to asi byla souhra více faktorů a fakt nevím jakých. Ve svých spekulacích jsem přišel na řadu věcí, které budou mít ale spíš malý až žádný efekt. Výčet řazený od (imho) nejpodstatnějších k bezvýznamným:

    - sladu bylo méně než mělo (měl jsem to navážené z krámu a nepřevažoval jsem - dřív mi vždycky dali o něco víc, možná teď bylo o něco míň)
    - dařilo se mi dobře držet teplotu, takže jsem se moc poplácával po zádech a málo míchal (nevím, ale stát se může ¯\_(ツ)_/¯ )
    - podařilo se mi lépe než kdy dřív oddělit kaly jak při scezování, tak po chmelovaru (a protože klesají ke dnu, tak jejich přítomnost logicky musí zvýšit hustotu)
    - měkčí voda (obecně máme dost tvrdou vodu, asi díky blízké vodárničce, co bere vodu ze země, ale protože je zrovna léto, tak bude větší spotřeba a menší vydatnost pramene, takže ve vodovodu bude víc vody z Želivky. Asi...)

    Ovšem, je to pouze pověst...
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    DWORKA: myslím si, že efektivita varny nezávisí na nádobě. Těch 79 % je průměr 4 předchozích várek, kde to nijak výrazně nevybočovalo. Pořád je tu prostor pro statistickou chybu, ale tohle by muselo být o 10 % jinde, což se mi zdá jako hodně.
    DOCENT
    DOCENT --- ---
    DWORKA: Na výpočet používám MyBrew a efektivitu mám na výpočet 80% a trefuju to na 0,1 °P. Hrnec, kopista, děrovaný kyblík
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    DWORKA: to by musela být jeho první várka, aby nevěděl efektivitu a že by to dokázalo udělat dva stupně je fakt hodně. Zkusím si to hodit do kalkulačky až se dostanu ke kompu jakej by to musel být rozdíl. Spíš bych viděl chybu při rmutování zcukreni anebo víc chyb najednou.
    DWORKA
    DWORKA --- ---
    mám hrnec s míchadlem a na takovou efektivitu jsem se nikdy nedostal,myslim ze s vařeckou to určitě lepší nebude
    DWORKA
    DWORKA --- ---
    CYBERWOLF: myslim ze by to mohla být efektivita varny,myslim ze na zavařovací hrnec je 79% fakt hodně
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    SALAMAN: určitě ano - převařil jsem ji chvíli předtím a taková zima, aby to rychle vystydlo, určitě nebyla. Akorát jsem se teda vykašlal na zahřátí rmutu na odrmutovací teplotu, ale to si myslím, že by nemělo vadit.
    SALAMAN
    SALAMAN --- ---
    CYBERWOLF: Měls dostatečně horkou vyslazovací vodu?
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    NO_FUTURE: já už si je nedávám. Korona v kombinaci s vlastní produkcí mi zkazila hubu :)
    NO_FUTURE
    NO_FUTURE --- ---
    X_RATED_IDIOT: hgb, izomerizaci a surogaci - jsou procesy k zefektivnění a "zlevnění" výsledného produktu. Na to mám názor, že by to mělo být vůči zákazníkovi lépe komunikováno a měl by o tom být kupující srozumitelně informován např. na etiketě. Aby kupující dobře věděl, co kupuje a nebyl pak udivený z toho, že je to "mdlí a fádní europivo". Já tyto fádní piva neupřednostňuji, ale někdy si je také rád dám a pořád naše česká "fádní" piva z průmyslových pivovarů jsou ve srovnání se světovou produkcí spodně kvašených piv na topu.
    A proto mám vlastní domácí pivovar, kde si můžu udělat neřezanou poctivou nachmelenou jedenáctku a jsem spokojený:))
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Ale k tý fádnosti je třeba dodat, že to tak prostě lidi chtěj. Naštěstí se to doplňuje s produkcí mimo průmysl. Zkuste si zajet do těch opěvovanejch horních frank. Tam jsou schopný si postavit zbrusu novej minipivovar proto, aby mohli vařit to samý, co vedle vaří někdo jinej už 300 let.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    NO_FUTURE: já osobně proti dokonale zvládnutýmu procesu průmyslovejch pivovarů nic nemám. Otázkou je, jak se stavět k hgb, izomerizaci a surogaci. Co mě od průmyslový produkce odrazuje, je fádnost. Jen jsem poukazoval na to, že Basařová je super, ale pouze pokud budete vařit v průmyslu. Není to (a nemá bejt) učebnice pro domovařiče.
    NO_FUTURE
    NO_FUTURE --- ---
    Osobně si myslím, že naopak. Pokud se bavíme o průmyslových pivovarech v ČR, tak kvalita je velmi slušná a ve srovnání s celosvětovým měřítkem bude kvalita nadprůměrná. To, že má každý své osobní předsudky k některým značkám, ještě neznamená, že vaří nekvalitní pivo a mají nedokonalý proces. 99,9% těchto lidí ani nezná, jak se pivo posuzuje a hodnotí, natož aby znali technologické výrobní procesy, ale přesto jsou odborníky na všechny české pivovary.
    Většina domovarníků zdaleka nemá "procesně dokonalý" pivo, jako se uvaří i v tom "nejhorším" průmyslovým pivovaru a to jednoduše proto, že doma nedisponují potřebnou technologii, která je běžná v komerčních pivovarech.
    Nevyjadřuji se o restauračních čí mikro/mini pivovarech, to je samostatná kapitola.

    Nedalo mi to a musel jsem se ozvat na obhajobu pivovarů v ČR. Je to řemeslo, jako každé jiné a někde se dělá líp a někde hůř. Vím a věřím, že u nás je stále snaha ho dělat velmi kvalitně a profesionálně. Naštěstí v našem pivovarnickým průmyslu je stále mnoho kvalitních odborníků a specialistů, abychom byli na světové úrovni. Proto si myslím, že negativní hodnocení pivovarů v ČŘ není na místě a ani si to nezaslouží.

    CERMI_FOX: Pokud se chceš přiblížit dokonalému procesu, což je pro mě postup, kdy vyrábíš bezvadné pivo a dokážeš jeho výrobu reprodukovat, tak se k tomu dá přiblížit dodržením několika kroků:
    - mít pod kontrolou vstupní suroviny (z hlediska fyzikálně-chemického)
    - zautomatizováním procesů
    - od určitého kroku zamezit styku s kyslíkem
    - důkladná sanitace
    To jsou kroky, které jdou aplikovat i pro domovařiče. Samozřejmě čím větší automatizace, tím sofistikovanější technologie a už to není pro každého, buď tomu musí člověk rozumět a smontovat si to sám, nebo za nemalé peníze koupit.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    X_RATED_IDIOT: ajo, sorry, večer předtím jsme s kamarády degustovali v hospodě, tak se mi to spletlo, to budiž omluvou :)
    Nicméně procesně dokonalý pivo je furt lepší než většina pivovarů tady v ČR. Sám bych chtěl mít dokonalý proces.


    X_RATED_IDIOT: hodně štěstí, snad se vydaří :)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Zkusim prostě čtvrt kila sladu nahradit půlkilem vloček a zvednu teplotu na 72. Možná zkrátim čas na 20 minut a uvidim.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CERMI_FOX: to jo, ale tys to měl v předchozím příspěvku obráceně :) basařovou si nekupuj, pro domácí vaření je to naprosto k ničemu. Je to skvělá učebnice pro sládky v pivovaru se standardníma technologiema, co vařej pivo na prodej. Dozvíš se, jak vařit procesně dokonalý pivo bez vad, ale to neznamená, že bude dobrý :)
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    X_RATED_IDIOT: to nevim, ale podle mi tam zustanou skroby, ktery chutnaj jako mouka, takze tak nejak nijak. Ostatne ovesna kase jen s vodou taky nijak moc nechutna. Neco to do tela prida, to jo, ale asi malicko.
    Ze na nizsi se tvori zkvasitelny a na vyssi nezkvasitelny je nejen v pivarce,ale i vsude po internetu. Basarovou doma nemam a teda popravde z wiki nejsem moc moudry vztahem redukujicich sacharidu a zkvasitelnosti, protoze tam pisou, ze redukujici cukry jsou glukoza a maltoza, ale taky laktoza, ktera je nezkvasitelna.
    Jednou si Basarou koupim a pochopim to snad jeste vic :)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CERMI_FOX: no jde o to, co udělá s chutí ten výluh, co se nenaštěpí, pokud ho nebude moc. A s těma teplotama furt nějak nevim. Pivařka řiká, že délkou prodlevy na nižší lze řídit obsah zkvasitelnejch - čim delší prodleva tim sušší pivo, tak je to imho obráceně. Basařová tam má vyšší podíl redukujících cukrů, ale dál už to nemá vysvětlený (teda asi má, někde dál, ale já jsem jen prostž strojní zámečník)
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    X_RATED_IDIOT: nejsem chemik, ale po odrmutovani tam nebudou ty enzymy, co meni skroby ze sladu na cukry. Takze nebude to mit telo a bude to akorat chutnat po mouce? Od toho jsou preci vyssi a nizsi cukrotvorny, pri nizsi pak vznikaj nezkvasitelny cukry, coz imho je to, co chces.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    X_RATED_IDIOT: zase by tam ty vločky asi měly chvíli být, aby se z nich stačilo vylouhovat potřebné dobro. Já bych jim dal čas v druhém hrnci a pak to smíchal. Ale opravdu nevím, nikdy jsem to nezkoušel. V každém případě pak dej vědět, jak to dopadlo :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam