• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    DWORKA: voda vyšla akorát, hustotu měřím až úplně na konci (nevím, jak bych to jinak chladil na 20 stupňů).

    NO_FUTURE: čas vyšel správně, výsledné množství vyšlo taky podle plánu (asi 2 deci nad). Všechno šlo prostě parádně :) Tentokrát jsem zcezoval víc pozvolna (tj. pomalu, aby proud nestrhával kaly) a nechal jsem na začátku protéct víc rendlíků než obvykle (které jsem vracel do hrnce). To je asi jediná změna co se udála.

    S distribucí by mohl být problém snad jen že by si slad sednul nějak blbě a voda by tak někde tekla víc než jinde. To by se možná mohlo stát, byla to převážně pšenice, takže celkem hutné.
    NO_FUTURE
    NO_FUTURE --- ---
    CYBERWOLF: Ještě bych tam doplnil časy při zvedání teploty a odpar při chmelovaru. Jaké jsi měl výsledné množství?
    Určitě míchání mít vliv bude, jelikož vařečkou budeš míchat vždycky jinak. Sám jsem vařil prvních cca 10 várek vařečkou, než jsem si pořídil el.míchadlo a určitě to proces zestandardizuje. Dále bych prověřil ještě samotné zcezování resp. vyslazování, zda při něm nebylo něco jinak (psal jsi o oddělování kalů), ale zda jsi třeba nenaléval vyslazovací vodu jen do určitého místa, nebo byla správně/stejně rozdistribuována. Zda mláto nebylo při vyhazování více mokré/suché.
    DWORKA
    DWORKA --- ---
    CYBERWOLF: Jak vyslazuješ?? jestli jsi nepoužil víc vody třeba
    měříš hustotu před chmelovarem a těsně před koncem, prpotáhneš případně chmelovar na požadovanou stupnovitost
    DWORKA
    DWORKA --- ---
    DOCENT: tak to klobouček, to je pěkný číslo
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Co se týká míchání, tak používám toto a je to boží: https://www.ikea.com/cz/cs/p/ikea-365-hjaelte-sberacka-nerezavejici-ocel-cerna-20149463/

    Jediná vada je, že na 15+ litrů už by to bylo krátké, ale já dělám malé várky tak mi to nevadí
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Jinak vyšetřování ztráty dvou stupňů jsem se rozhodl uzavřít s tím, že to asi byla souhra více faktorů a fakt nevím jakých. Ve svých spekulacích jsem přišel na řadu věcí, které budou mít ale spíš malý až žádný efekt. Výčet řazený od (imho) nejpodstatnějších k bezvýznamným:

    - sladu bylo méně než mělo (měl jsem to navážené z krámu a nepřevažoval jsem - dřív mi vždycky dali o něco víc, možná teď bylo o něco míň)
    - dařilo se mi dobře držet teplotu, takže jsem se moc poplácával po zádech a málo míchal (nevím, ale stát se může ¯\_(ツ)_/¯ )
    - podařilo se mi lépe než kdy dřív oddělit kaly jak při scezování, tak po chmelovaru (a protože klesají ke dnu, tak jejich přítomnost logicky musí zvýšit hustotu)
    - měkčí voda (obecně máme dost tvrdou vodu, asi díky blízké vodárničce, co bere vodu ze země, ale protože je zrovna léto, tak bude větší spotřeba a menší vydatnost pramene, takže ve vodovodu bude víc vody z Želivky. Asi...)

    Ovšem, je to pouze pověst...
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    DWORKA: myslím si, že efektivita varny nezávisí na nádobě. Těch 79 % je průměr 4 předchozích várek, kde to nijak výrazně nevybočovalo. Pořád je tu prostor pro statistickou chybu, ale tohle by muselo být o 10 % jinde, což se mi zdá jako hodně.
    DOCENT
    DOCENT --- ---
    DWORKA: Na výpočet používám MyBrew a efektivitu mám na výpočet 80% a trefuju to na 0,1 °P. Hrnec, kopista, děrovaný kyblík
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    DWORKA: to by musela být jeho první várka, aby nevěděl efektivitu a že by to dokázalo udělat dva stupně je fakt hodně. Zkusím si to hodit do kalkulačky až se dostanu ke kompu jakej by to musel být rozdíl. Spíš bych viděl chybu při rmutování zcukreni anebo víc chyb najednou.
    DWORKA
    DWORKA --- ---
    mám hrnec s míchadlem a na takovou efektivitu jsem se nikdy nedostal,myslim ze s vařeckou to určitě lepší nebude
    DWORKA
    DWORKA --- ---
    CYBERWOLF: myslim ze by to mohla být efektivita varny,myslim ze na zavařovací hrnec je 79% fakt hodně
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    SALAMAN: určitě ano - převařil jsem ji chvíli předtím a taková zima, aby to rychle vystydlo, určitě nebyla. Akorát jsem se teda vykašlal na zahřátí rmutu na odrmutovací teplotu, ale to si myslím, že by nemělo vadit.
    SALAMAN
    SALAMAN --- ---
    CYBERWOLF: Měls dostatečně horkou vyslazovací vodu?
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    NO_FUTURE: já už si je nedávám. Korona v kombinaci s vlastní produkcí mi zkazila hubu :)
    NO_FUTURE
    NO_FUTURE --- ---
    X_RATED_IDIOT: hgb, izomerizaci a surogaci - jsou procesy k zefektivnění a "zlevnění" výsledného produktu. Na to mám názor, že by to mělo být vůči zákazníkovi lépe komunikováno a měl by o tom být kupující srozumitelně informován např. na etiketě. Aby kupující dobře věděl, co kupuje a nebyl pak udivený z toho, že je to "mdlí a fádní europivo". Já tyto fádní piva neupřednostňuji, ale někdy si je také rád dám a pořád naše česká "fádní" piva z průmyslových pivovarů jsou ve srovnání se světovou produkcí spodně kvašených piv na topu.
    A proto mám vlastní domácí pivovar, kde si můžu udělat neřezanou poctivou nachmelenou jedenáctku a jsem spokojený:))
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Ale k tý fádnosti je třeba dodat, že to tak prostě lidi chtěj. Naštěstí se to doplňuje s produkcí mimo průmysl. Zkuste si zajet do těch opěvovanejch horních frank. Tam jsou schopný si postavit zbrusu novej minipivovar proto, aby mohli vařit to samý, co vedle vaří někdo jinej už 300 let.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    NO_FUTURE: já osobně proti dokonale zvládnutýmu procesu průmyslovejch pivovarů nic nemám. Otázkou je, jak se stavět k hgb, izomerizaci a surogaci. Co mě od průmyslový produkce odrazuje, je fádnost. Jen jsem poukazoval na to, že Basařová je super, ale pouze pokud budete vařit v průmyslu. Není to (a nemá bejt) učebnice pro domovařiče.
    NO_FUTURE
    NO_FUTURE --- ---
    Osobně si myslím, že naopak. Pokud se bavíme o průmyslových pivovarech v ČR, tak kvalita je velmi slušná a ve srovnání s celosvětovým měřítkem bude kvalita nadprůměrná. To, že má každý své osobní předsudky k některým značkám, ještě neznamená, že vaří nekvalitní pivo a mají nedokonalý proces. 99,9% těchto lidí ani nezná, jak se pivo posuzuje a hodnotí, natož aby znali technologické výrobní procesy, ale přesto jsou odborníky na všechny české pivovary.
    Většina domovarníků zdaleka nemá "procesně dokonalý" pivo, jako se uvaří i v tom "nejhorším" průmyslovým pivovaru a to jednoduše proto, že doma nedisponují potřebnou technologii, která je běžná v komerčních pivovarech.
    Nevyjadřuji se o restauračních čí mikro/mini pivovarech, to je samostatná kapitola.

    Nedalo mi to a musel jsem se ozvat na obhajobu pivovarů v ČR. Je to řemeslo, jako každé jiné a někde se dělá líp a někde hůř. Vím a věřím, že u nás je stále snaha ho dělat velmi kvalitně a profesionálně. Naštěstí v našem pivovarnickým průmyslu je stále mnoho kvalitních odborníků a specialistů, abychom byli na světové úrovni. Proto si myslím, že negativní hodnocení pivovarů v ČŘ není na místě a ani si to nezaslouží.

    CERMI_FOX: Pokud se chceš přiblížit dokonalému procesu, což je pro mě postup, kdy vyrábíš bezvadné pivo a dokážeš jeho výrobu reprodukovat, tak se k tomu dá přiblížit dodržením několika kroků:
    - mít pod kontrolou vstupní suroviny (z hlediska fyzikálně-chemického)
    - zautomatizováním procesů
    - od určitého kroku zamezit styku s kyslíkem
    - důkladná sanitace
    To jsou kroky, které jdou aplikovat i pro domovařiče. Samozřejmě čím větší automatizace, tím sofistikovanější technologie a už to není pro každého, buď tomu musí člověk rozumět a smontovat si to sám, nebo za nemalé peníze koupit.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    X_RATED_IDIOT: ajo, sorry, večer předtím jsme s kamarády degustovali v hospodě, tak se mi to spletlo, to budiž omluvou :)
    Nicméně procesně dokonalý pivo je furt lepší než většina pivovarů tady v ČR. Sám bych chtěl mít dokonalý proces.


    X_RATED_IDIOT: hodně štěstí, snad se vydaří :)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Zkusim prostě čtvrt kila sladu nahradit půlkilem vloček a zvednu teplotu na 72. Možná zkrátim čas na 20 minut a uvidim.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam