Jinak vyšetřování ztráty dvou stupňů jsem se rozhodl uzavřít s tím, že to asi byla souhra více faktorů a fakt nevím jakých. Ve svých spekulacích jsem přišel na řadu věcí, které budou mít ale spíš malý až žádný efekt. Výčet řazený od (imho) nejpodstatnějších k bezvýznamným:
- sladu bylo méně než mělo (měl jsem to navážené z krámu a nepřevažoval jsem - dřív mi vždycky dali o něco víc, možná teď bylo o něco míň)
- dařilo se mi dobře držet teplotu, takže jsem se moc poplácával po zádech a málo míchal (nevím, ale stát se může ¯\_(ツ)_/¯ )
- podařilo se mi lépe než kdy dřív oddělit kaly jak při scezování, tak po chmelovaru (a protože klesají ke dnu, tak jejich přítomnost logicky musí zvýšit hustotu)
- měkčí voda (obecně máme dost tvrdou vodu, asi díky blízké vodárničce, co bere vodu ze země, ale protože je zrovna léto, tak bude větší spotřeba a menší vydatnost pramene, takže ve vodovodu bude víc vody z Želivky. Asi...)
Ovšem, je to pouze pověst...