• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    HELIUM
    HELIUM --- ---
    X_RATED_IDIOT: souhlas, odecist jde i rozmazana cara ... nebude to na pul stupne, ale couz
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    DUDEL: pokud je to rozmazaný, ještě se tam něco docela dost děje. Každopádně i tak se dá sledovat změna za 24 hodin
    HELIUM
    HELIUM --- ---
    X_RATED_IDIOT: ciwe, 1200 za tohle?
    https://www.aliexpress.com/item/32962291532.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.542.42b01802USf4u9
    mam tenhle, a po dokalibrovani tim sroubkem meri jedna basen
    DUDEL
    DUDEL --- ---
    X_RATED_IDIOT: no ale refraktometer je trosku napicu ked uz to zacne kvasit. aspon teda ja to neviem moc dobre pouzivat kedze je to potom rozmazane lebo su tam vselijake proteiny a blbosti v tej tekutine. asi by to trebalo nejak filtrovat ale neviem, to som nikdy neskusal...
    ja odporucam vydobytky modernej techniky :) RAPT pill, TILT hydrometer, alebo ja mam doma iSPINDEL. len to tam hodis a aspon priblizne vies co sa s tym deje.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    X_RATED_IDIOT: ech refraktometrem, že :))

    Refraktometr na pivní mladinu-pivovarský cukroměr | PIVOTÉKA s.r.o.
    https://www.pivoteka.cz/refraktometr-na-pivni-mladinu-pivovarsky-cukromer-RBR32SG_ATC

    Třeba tenhle. Já mám og, brix a plato, ale používám og
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CYBERWOLF: jedině měřením. A pro tyhle malý várky nejlíp spektrometrem. Tam ti to nepřijde líto, i ta možnost kontaminace je nižší, jednou tam hrábneš pipetkou a né pětkrát naběračkou.
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    CYBERWOLF: v tomhle případě dost blbě, to už můžeš jen doufat, ale je to pořád lepší, než do toho stokrát hrabat a riskovat kontaminaci.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    HAUSNUMERO: jo, plastový kýbl z obi, doplněný kvasnou zátkou (a kohoutkem). Kýbl sám o sobě úplně netěsní, kvasná zátka je tam spíš jako pojistka. Jelikož kýbl netěsní, tak zátka bublá jen občas a nenápadně (neb je trojdílná).

    No a jinak teda podle čeho jinýho mám poznat, že to kvasí nebo ne?
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    CYBERWOLF: no to je docela běžný,.deka se ti udělá jen jednou, propadne do piva a nová se nedělá.
    To přece není známka toho, že ti to nekvasí. Ptal jsem se záměrně v čem kvasíš, ale na to si.mi neodpověděl. Když třeba kvasíš v kýblu s víkem a kvasnou zátkou, tak ti právě ta pěna může vylézt až k tomu víku a to zapříčiní, že přestane těsnit a zátka přestane bublat, protože CO2 uniká kolem víka.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    HAUSNUMERO: prostě veškerá pěna (které bylo poměrně hodně) opadla a už se nevzedmula.
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    CYBERWOLF: a to že to nekvasí jsi poznal na kvasný zátce nebo jak a v čem kvasíš?
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    DUDEL: na téhle várce mi zvlášť záleží, tak se stresuju. Možná zbytečně. Je taky možné, že ty kvasinky prostě jedou ze začátku hodně divoce a pak jedou jen tak nenápadně - tyhle jsem použil prvně. Vyzkouším na dalším pivu. Což budu asi hned po velikonocích, abych stačil nakoupit matroš, než mi Pivo a tak zavřou.
    DUDEL
    DUDEL --- ---
    CYBERWOLF: podla mna si zbytocne robis stres, netreba sa az tak bat. ne kazda molekula vzduchu alebo niecoho ineho ti pokazi pivo :)
    ale okej, kazdy nech si robi po svojom. hadam sa bude dat pit :)
    kazdopadne netreba sa spoliehat na vizual pri kvaseni. ked uz tak treba viacej merat...
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    tvl, Pivo a tak končí

    Pivo a tak - Drazí kamarádi, kolegové, pivovarští,...
    https://www.facebook.com/pivoatak/posts/pfbid02PtZKUaFESfdhYWEw3ifv98UfqRd7we7BftqyXNzy5vJ6KFs7TRG7wp8mvA6Egv41l
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    DUDEL: co2 brání oxidaci, ne kontaminaci. Zejména věcem, co k životu nepotřebují kyslík, bude co2 dost ukradený. Podle receptu to mělo kvasit 5-7 dní, já to dal po 5 dnech na CC, tak věřím, že to dopadne dobře. Čas ukáže.

    Já z toho usazené kvasinky nemám jak odebrat. Jediný způsob je nechat je na dně kýble při přelití do láhví.
    DUDEL
    DUDEL --- ---
    X_RATED_IDIOT: jo, konicky fermentor je v tomto super
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    DUDEL: no pokud máš fermzillu, tak to je něco jinýho. My kvasíme v kýblech (teda já aspoň)
    DUDEL
    DUDEL --- ---
    X_RATED_IDIOT: aha no, pravda ze zalezi od procesu.
    ja teda kvasinky po par dnoch (tyzden) ked padnu na dno odoberam :)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Já nevim no, tak nějak bych to nepokoušel

    DUDEL
    DUDEL --- ---
    X_RATED_IDIOT: no ved ja nehovorim ze sa to neda. kveik vies mat aj za tri dni ready to drink.
    skorej som narazal na to, ze ked to tam nechas dlhsie nic sa nestane. hlavne silnejsie piva, alebo nejake specialy...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam