• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    Rady a návody jak uvařit pivo v amatérských podmínkách...
    rozbalit záhlaví
    DUDEL
    DUDEL --- ---
    X_RATED_IDIOT: aha no, pravda ze zalezi od procesu.
    ja teda kvasinky po par dnoch (tyzden) ked padnu na dno odoberam :)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Já nevim no, tak nějak bych to nepokoušel

    DUDEL
    DUDEL --- ---
    X_RATED_IDIOT: no ved ja nehovorim ze sa to neda. kveik vies mat aj za tri dni ready to drink.
    skorej som narazal na to, ze ked to tam nechas dlhsie nic sa nestane. hlavne silnejsie piva, alebo nejake specialy...
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    DUDEL: já teda většinou vařim 11 svrchní a to mám tak do deseti dnů v kyvetách. A to dělám dh na volno, takže v tom mám mininálně tři dny cc. Nikdy jsem s tim neměl problém.
    DUDEL
    DUDEL --- ---
    CYBERWOLF: hmm, no neviem presne ako to myslis, ale v principe po dokvaseni by si mal mat nad povrchom tekutiny deku z CO2 ktore je tazsie ako vzduch.
    cize nemal by byt ziadny kontakt s nejakym bordelom pokial ti tam zrovna necirkuluje vzduch alebo s tym nehybes.
    ak teda mas aspon kvasnu zatku a uzavretu nadobu tak nevidim ziadne riziko pockat proste kym to poriadne prekvasi.
    ja kazdemu pivu davam aspon 2 tyzdne. par krat som sa ponahlal a sa mi to iba vypomstilo...
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CYBERWOLF: případně autolýza kvasinek...
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    DUDEL: jako kdyby se to chovalo normálně (tj. hladina pokrytá pěnou) tak bych to klidně nechal. Ufopivo, co jsem stočil posledně moc brzo, mi celkem jasně ukázalo proč se na to nemá spěchat. Ale tady se to prostě tvářilo, že už nekvasíme. No a když nekvasíme, tak je riziko, že na tu dobrotu přijde nějaká mikroflóra, kterou bych tam nechtěl (bakterie, plísně, kvasinky co dělají ocet...) a pokud už tam jednou vleze, tak za pár měsíců může nadělat spoustu zla. Mám sice uzavřenou nádobu, ale ne zrovna hermeticky.
    DUDEL
    DUDEL --- ---
    CYBERWOLF: ale ved kam sa ponahlas pri tom kvaseni?
    budes cakat 3-6 mesiacov a nemozes nechat to pivo kvasit 2 tyzdne namiesto par dni?
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    CYBERWOLF: tak po dnešním měření se ukázalo, že kvašení probíhalo dál, ikdyž naprosto nenápadně. Pěna dělala spíš takovou obroučku, než že by pokryla hladinu - tohle bylo prvně, co mi to něco podobného udělalo. FG nakonec vyšlo na 1,017, což už bych označil za "close enough", alkohol vychází na 6,5-7%. Takže teď už zbývá počkat, jestli to bude taky k pití. Zrání 3-6 měsíců bude zkouška nervů, fakt se na to pivo těším.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    X_RATED_IDIOT: Kandovaný cukr se přidává při chmelovaru, belgičani to tak zkrátka dělaj. Podle receptu by to mělo prokvasit na 1.016 až 1,007 (kombinoval jsem dva recepty), mě to skončilo na 1.023. Alkohol mi vychází 5.8 % (kvasinky mají toleranci do 10 a velmi vysoké prokvašení: https://mangrovejacks.com/products/belgian-tripel-m31-yeast-10g ).

    Jelikož se to po mém zásahu nijak neprobudilo, tak jsem to dneska šoupnul do lednice a v sobotu to půjde do láhví. Za 3-6 měsíců uvidíme, jak to dopadlo
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CYBERWOLF: a kolik to teda mělo podle posledního měření alkoholu? Nějak jsem lenosti kvasinek neslyšel. Musim si to dostudovat. Já ale vařim 14° max, takže nesuroguju a nestalo se mi to nikdy. Cukr bych ale dával asi stejně až nakonec
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    X_RATED_IDIOT: napadlo mě, jestli to nemůže být takové to zlenivění, kdy kvasinky mají spoustu jednohuchých cukrů a pak se jim nechce kvasit ty složitější cukry. Je to silný, je v tom kandovaný cukr (glukóza fruktóza) a tak. Kvasinky by měly prokvašovat hodně a mít vysokou toleranci k alkoholu, tak jsem mě ten aktuální vývoj trochu překvapuje. Nicméně dám tomu čas ještě do pátku, pak to šoupnu do lednice a o víkendu se bude láhvovat.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CYBERWOLF: máloco v běžnejch podmínkách zastaví kvašení. Teplota asi výrazně neklesla, kontaminaci bys poznal, počítám, že z válce ochutnáváš, alkoholu přes toleranci kvasinek tam asi taky nemáš. Počkal bych si, jestli bude ubejvat
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    X_RATED_IDIOT: žádná pěna, jen tak trochu po okrajích. Měřím normálně bójkou :)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    A jak víš, že už to nepracuje? Žádná pěna atd. nebo jen nebublá bublák? Bych se nestresoval a zejtra/pozejtří bych to znovu změřil. Nepřešels náhodou čerstvě na spektrometr?
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Mám malé domácí drama. Dělám belgický double, první den to kvasilo až hrozilo hrnečku vař, druhý den se to uklidnilo a třetí už to v kýblu vypadá, jako že je hotovo. Ale extrakt je pořád dost silný - 1,023. Nastala panika. Promíchal jsem ty přežraný zlenivělý kavisnky, rozmíchal ještě malou posilu a s napětím čekám, co to udělá.

    Ale jsem z toho teda docela nervózní...
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Ok. Kdyby měl někdo zájem, dejte vědět, jinak to vyhodim
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    X_RATED_IDIOT: dík, ale ne. Skla mám aktuálně dost a větší láhve bych neměl kam dávat.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CYBERWOLF: btw nechceš nějaký další? Akorát teda je to směs litrovek, sedmiček, mám tam nějaký dvoulitrový džbánky hanby a podobně?
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    X_RATED_IDIOT: měl jsem to v jedný, byla mezi prvními co jsem otevíral :)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Jestli to máš v těch patentkách ode mě, tak dvě tam byly takový podezřelý z tenčího skla od nějaký pekelný ruský kořalky. K těm bych bez štítu nešel.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam