• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    Rady a návody jak uvařit pivo v amatérských podmínkách...
    rozbalit záhlaví
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CYBERWOLF: já nakupuju hlavně tam a tohle je na úvodní stránce :)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    X_RATED_IDIOT: jak se člověk dozví o takových výprodejích?
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    BLANA: máš ještě ten balíček rok po expiraci? Jaká na něm byla doporučená teplota?
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    BLANA: v kounicích prodávali us s expirací 6/2024 za 10 kaček, ještě z nich pár várek uvařim :)
    BLANA
    BLANA --- ---
    CYBERWOLF:
    "kvasinkam se nejlépe dari pri 25-30°C" rika Pivařka a taky to, ze my je musime řídit.
    Ja myslim, že třeba na 16ti stupnich pouze trochu zpomalis kvašení.. Ale zas ty kvasinky nesměj mit discomfort, ponevadz pak produkujou víc diacetylu. Nebo toho druhyho. Chemicky nazvy nejsou mojí předností :(
    .. navíc ty laborky to asi pořád tuněj. Jako aby byly kvasnice v pohodě chceš
    Jinak včera jsem zakvasela taky safale 05,ale byly rok po expiraci. . Tak jsem tam hystericky nasypala 2balicky a evidentne to nebylo potřeba,jede to jak blázen ;)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Jsem si tuhle koupil kvasinku US-05 a koukám, že na pytlíku je napsaná optimální teplota 18-26 stupňů. Což není to, co si pamatuju z minulosti a v Pivařce taky uvádějí jinou teplotu. Je to blbě natištěný text, změna paradigmatu, nebo v mají v belgii nový zákon proti týrání kvasinek požadující kvašení za vyšších teplot?
    BLANA
    BLANA --- ---
    Cus.. Mam otázku. Vcera jsem varila nejakou 14tku IPU.. No, asi moc velkej odpar, ale refraktometr říká, ze jsem uvarila 20tku🫣
    Bohuzel jsem merila uz skoro za schlazena a prevaret vodu a cekat az zchladne (reasonable chladic nemam) abych to naredila pred zakvasenim.. Proste uz sem na to nemela moral v deset vecer a chtela jet domu spat
    Jedu tam ted.. Jasny, ze uz bude mladina zaprasena, ale tak kdyz se vari na ujato taky se tam pridava dalsi mladina o den pozdeji..
    Myslite, ze by melo smys ještě kvasici pivo zredit behem prvnich 24h kvaseni (ještě se bojim prodlouzeni LAGfaze, aby mibto tam neudelalo nakej bordel)
    Dik z apripadne rady😊
    OHONEY
    OHONEY --- ---
    X_RATED_IDIOT:
    ano, z Pocernic:)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    OHONEY: pak už záleží, odkud z prahy. Kounice jsou třeba z počernic kousek :)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Jinak teda moje várky mají soft limit 2,5 kg sladu, protože víc už se mi blbě vejde do hrnce a je s tím mrzení
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    CERMI_FOX: běžně mi to vychází na 3 kila sladu, plus nějaký další matroš
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    aha, odpovim si sam, vejde se tam max 4kg, to není slad ani na jednu várku :/
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    CYBERWOLF: kolik se toho do alzaboxu vejde? Hlavně asi sladu, zbytek je malý. Já mám dost negativní zkušenosti s většíma balíkama, kurýrovi se to tam nevejde nebo není volná dost velká přihrádka a pak to skončí v náhodné obci okolo v náhodném obchůdku, co má otevřeno 2h denně :)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    OHONEY: já si to od doby, co zavřeli Pivo a tak, nechávám od nich posílat za 49 korun do Alzaboxu: svoboda-frankova.cz

    Dobrý výběr, dobře navážený, slady Weyermann a Raven. Best jsem bral když bylo Pivo a tak, ale nepřišel mi tak dobrý jako dříve jmenované. Sice náklady na dopravu tvoří nezanedbatelnou část z ceny várky, ale pořád lepší, než kvůli tomu jezdít kdovíkam. Ale taky bych si pro to radši někam zašel.
    OHONEY
    OHONEY --- ---
    OHONEY:
    sice rudna u prahy
    Kvalitní suroviny a servis pro pivovary
    https://www.beerex.cz/
    OHONEY
    OHONEY --- ---
    ahoj, je v praze prodejna, kde se da koupit slad?
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Tak si tu popíjím svůj předposlední Třezalkáč (třezalka se do piva vážně hodí - dodá červenou barvu a zvláštní hořkost) a říkám si, že už je skoro únor a já ještě nic neuvařil, přestože už je v lednici místo. A s tím by se mělo něco dělat.

    Můj následující plán je bock, ale srvrchně kvašený (spodně doma neudělám), takže spíš takový levoboček. Nemáte zkušenosti/rady jak na tenhle styl?
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Sacharózu (řepák) jsem použil jednou, přišlo mi, že škrábe v krku. Když už dosejpám pivo (pšenici) používám glukopur. Ale cider dolejvám moštem. Dá se trochu zavařit bokem, nebo zmrazit
    OHONEY
    OHONEY --- ---
    X_RATED_IDIOT: cca kostka cukru na 0,75l lahev sampanskeho stylu a za 4 roky z 500 lahvi ani jedna nebouchla. Kvaseni v do sucha (chladnomilne kvasnice) pres 4 mesice, ale zbytkac sem nikdy nemeril..
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CHOROBA: já to tak dělám při lahvování na bublinky, ale to uplně překvasí a nasytí. Na jedný diskuzi někdo psal, že dal velkej panák do půllitrovky a bouchlo mu to, tak dávám velkej na litr a řekl bych, že je to perlivý tak akorát
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    nechas to v chladu a vychlastas, nedelal sem to na dlouhy lezeni
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam