• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    přihlásit se
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    PUMA
    PUMA --- ---
    _MIG_: Ahoj, mne se osvedcila stara lednice a termostat InkBird. Je to daleko levnejsi set-up nez glykolove chlazeni a napr. cold crash to zvladlo i pri tech letosnich vedrech zachladit na krasnych 2-3C.
    HELIUM
    HELIUM --- ---
    X_RATED_IDIOT: Vloni sem varil strudl. 24 stupnu, cerne jak bota, a k chmelovaru zdibec skorice a badyan. Recept nedam, je tajemstvi i pro me. (plzensky slad + cca 10% melanoidniho a 5% prazeneho, mereno od oka, mnoystvi co se vejde do pivovaru, chmel muj vlastni, zelenej, Sladek a cervenak, neznamy pomer, neznama sila, pridavanz dokud mi to neprislo dost horky, kvasnice Lallemand Nottingham) vysledek, 35litru pivovar, 15l piva. Naprosto vyborny, cloneku se motal jazyk uy po tretince.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    DUDEL: no je pravda, že to dycky rozdávám a nepiju to, takže bych mohl, já ty vraždy nemusim :))
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    _MIG_: já budu asi míchat plzeňák s caramunich 3, ale ta barva bude asi slabší, nemá enzymatickou aktivitu, tak se ho nedá dát tolik. Ale nevim, co k tomu
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Možná dokoupit ještě jednu tu jednotku, dá se to nějak napárovat
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    _MIG_: mám ferminator xxl, ale používám jen xl. Na udržování teploty dobrý, na coldcrash ejlu při okolní teplotě kolem dvaceti uplně nahovno.
    DUDEL
    DUDEL --- ---
    X_RATED_IDIOT: vianocne pivo moze byt jedine imperial stout :)
    este som to nevaril nikdy, ale vzdycky cez vianoce nakupim vselijake imp. stouty a pomalicky popijam namiesto cukrovi :-D
    _MIG_
    _MIG_ --- ---
    Jaký používáte fermentory na spodní kvašení? Nemám na to zatím vybavení, ani sklep. Glykolové chlazení je drahé.
    _MIG_
    _MIG_ --- ---
    X_RATED_IDIOT: Budu příští víkend dělat červené pivo, musím ještě předtím otrhat chmel u souseda a v pivovaru kde ho majitel nevyužívá.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    taky dumam. a taky dumam co s tem kilama vina zrovna dozrava na chate ;)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Máte někdo nějakej zajmavej tip na vánoční pivo? Nějak jsem bez nápadu. Asi to bude nějakej polohnědej spodňák, ale čim to ozvláštnit?
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    tak jsem včera přetočil ležák kvašenej WHC Einstein z kýblů do petaineru a vypadá to velmi nadějně, jak chuť, tak prokvašení, minimálně srovnatelně s 34/70, ještě si to chci porovnat s minulou várkou. A dneska jsem je zrecykloval do IPL. zátky začaly bublat po půlhodině
    IKSIK
    IKSIK --- ---
    Kdybyste někdo chtěl divoký chmel, tak u nás ve Střemech, okr. Mělník, ho máme taky dost.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Kdybyste někdo lovil divoký chmel, tak na Košťálově, cestou k hradu, roste parádní exemplář na bezinkách (tj. na dosah ruky).
    _MIG_
    _MIG_ --- ---
    To je ten kveik s Cascade a Citra, chtělo by to příště malinko víc chmelu.

X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    _MIG_: já ho předminulej měsíc po tejdnu vyhrabal z kompostu :))
    DUDEL
    DUDEL --- ---
    5 Tips for Fermenting with Philly Sour
    https://youtu.be/ERrI0ktxRp0?si=V64uNDG83HTHNGF7
    DUDEL
    DUDEL --- ---
    _MIG_: no praveze da sa to trosku ovplyvnit. tym ze pridas jednoduche cukry a aj teplota pri primarnom kvaseni je dost dolezita pre kyselost. asi aj pitch rate.
    asi to nevies uplne tak dobre regulovat ako pri kettle sour, ale nejake moznosti tam su. a podla mna ten rozdiel vidno.
    ale taku echt kyselu chut z toho asi nevymlatis. ale imho na vacsinu veci uplne vpohode. ved skus jednu varku a uvidis.
    da sa toho najst dost na nete na tuto temu. youtube videa, homebrew fora a tak.
    _MIG_
    _MIG_ --- ---
    Ztratil jsem při vaření ten špunt, co se dává na přepad při sypání sladu, pračka nic, okolo baráku nic, kočky nic, teď mi ho donesl soused, že to našel v kurniku 🤣 dával jsem mu mláto.
    _MIG_
    _MIG_ --- ---
    DUDEL: Říkali mi, že neovlivním kyselost. Zkoušeli Philly a prý málo kyselé a kyselinu mléčnou asi přidávat nechtěli. Vyzkouším a uvidím.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam