• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    přihlásit se
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    X_RATED_IDIOT: já budu vařit něco na belgický způsob a zkusím do toho přidat skořici a citronovou/pomerančovou kůru. Jenom trošku, aby to nebylo dominantní. Akorát se k tomu asi dostanu až v říjnu, tak to asi do vánoc moc nedozraje, ale dřív už to holt nestihnu.
    HELIUM
    HELIUM --- ---
    X_RATED_IDIOT: tak do reinheitsgebotu se nevejdou ani kvasinky, psenice, nebo ovesne vlocky, a ty davam celkem casto. Ale z "nepivnich" veci mam zkusenost akorat tuhle. Bejvalka sice chtela, abych zkusil nejaky ovocny kyselac, ale uhajil jsem cistotu. Letos budu varit specialek opet, a asi se utrhnu ze retezu, a krome skorice a badyanu pridam i hrebicek.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    HELIUM: tyjo hrstková polifka :) jenže já to rozdávám jako prezent kolegům a kámošům, tak to nesmí bejt úplně pro znalce :) co jste kdo kdy dával co se nevejde do reinheitsgebotu? Předloni jsem dal lipovej květ, ale nebylo to podle mejch představ
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    PUMA: tu mám taky, nahoře na dva kýble, nebo 4 kyvety, dole v bejvalym mrazáku prostor na lahváče. Mám tam napáchaný dvě stc 3000, je to dvoumotor. To se inkbirdem úplně nedá řešit, navíc je stc výrazně levnější. Cc zvládá super, ale mám jí ve stodole a nemám tam ohřejvání. Tak jí používám na cc a hotový pivo. Pak mám ještě takovej ten hospodskej skleník s stc, tam se vejde 8 kyvet, ale potřeboval jsem něco na to řízený kvašení, proto ten ferminátor. Navíc se dá uklidit.
    _MIG_
    _MIG_ --- ---
    DUDEL: Dělal jsem na minulé Vánoce, stout 17° vanilka, kafe, javorový sirup a pivu se chtělo z fermentoru ven. Hrnečku dost nefungovalo. Chytlo to nějaký divný ocas a pitelné to bylo až v dubnu :D
    PUMA
    PUMA --- ---
    _MIG_: Ahoj, mne se osvedcila stara lednice a termostat InkBird. Je to daleko levnejsi set-up nez glykolove chlazeni a napr. cold crash to zvladlo i pri tech letosnich vedrech zachladit na krasnych 2-3C.
    HELIUM
    HELIUM --- ---
    X_RATED_IDIOT: Vloni sem varil strudl. 24 stupnu, cerne jak bota, a k chmelovaru zdibec skorice a badyan. Recept nedam, je tajemstvi i pro me. (plzensky slad + cca 10% melanoidniho a 5% prazeneho, mereno od oka, mnoystvi co se vejde do pivovaru, chmel muj vlastni, zelenej, Sladek a cervenak, neznamy pomer, neznama sila, pridavanz dokud mi to neprislo dost horky, kvasnice Lallemand Nottingham) vysledek, 35litru pivovar, 15l piva. Naprosto vyborny, cloneku se motal jazyk uy po tretince.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    DUDEL: no je pravda, že to dycky rozdávám a nepiju to, takže bych mohl, já ty vraždy nemusim :))
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    _MIG_: já budu asi míchat plzeňák s caramunich 3, ale ta barva bude asi slabší, nemá enzymatickou aktivitu, tak se ho nedá dát tolik. Ale nevim, co k tomu
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Možná dokoupit ještě jednu tu jednotku, dá se to nějak napárovat
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    _MIG_: mám ferminator xxl, ale používám jen xl. Na udržování teploty dobrý, na coldcrash ejlu při okolní teplotě kolem dvaceti uplně nahovno.
    DUDEL
    DUDEL --- ---
    X_RATED_IDIOT: vianocne pivo moze byt jedine imperial stout :)
    este som to nevaril nikdy, ale vzdycky cez vianoce nakupim vselijake imp. stouty a pomalicky popijam namiesto cukrovi :-D
    _MIG_
    _MIG_ --- ---
    Jaký používáte fermentory na spodní kvašení? Nemám na to zatím vybavení, ani sklep. Glykolové chlazení je drahé.
    _MIG_
    _MIG_ --- ---
    X_RATED_IDIOT: Budu příští víkend dělat červené pivo, musím ještě předtím otrhat chmel u souseda a v pivovaru kde ho majitel nevyužívá.
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    taky dumam. a taky dumam co s tem kilama vina zrovna dozrava na chate ;)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Máte někdo nějakej zajmavej tip na vánoční pivo? Nějak jsem bez nápadu. Asi to bude nějakej polohnědej spodňák, ale čim to ozvláštnit?
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    tak jsem včera přetočil ležák kvašenej WHC Einstein z kýblů do petaineru a vypadá to velmi nadějně, jak chuť, tak prokvašení, minimálně srovnatelně s 34/70, ještě si to chci porovnat s minulou várkou. A dneska jsem je zrecykloval do IPL. zátky začaly bublat po půlhodině
    IKSIK
    IKSIK --- ---
    Kdybyste někdo chtěl divoký chmel, tak u nás ve Střemech, okr. Mělník, ho máme taky dost.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Kdybyste někdo lovil divoký chmel, tak na Košťálově, cestou k hradu, roste parádní exemplář na bezinkách (tj. na dosah ruky).
    _MIG_
    _MIG_ --- ---
    To je ten kveik s Cascade a Citra, chtělo by to příště malinko víc chmelu.

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam