• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    přihlásit se
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    DUDEL: minimum 3 měsíce, maximum to nemá - našel jsem v lednici lahev po dvou letech a byl parádní
    WHIRGL
    WHIRGL --- ---
    DUDEL: Z mé zkušenosti to chce velmi dlouho. Několik měsíců, v lahvi klidně roky. Osvědčili se mi na tuhle sílu kveik (voss) kvasnice které to trochu zkrátí ale 04 jsou taky v pohodě..
    Vždy záleží na preferencích, někomu stačí mladší drsnější pivo. A samozřejmě se to bude lišit od použitých surovin. Některé chtějí opravdu dlouho aby se zakulatili a hezky spojili se zbytkem.
    DUDEL
    DUDEL --- ---
    WHIRGL: take tie silne imperial stouty potrebuju dlho zriet?
    nestaci mu dva tyzdne v kegu? :)
    WHIRGL
    WHIRGL --- ---
    Pomerančová nebo citronová kůra (sušená) 1-2g na litr je OK - stihl jsem nakoupit zásoby z taborský - tam těchhle podivností měli výběr - takže budu muset taky zase něco spáchat.
    Vanilkový lusk bych nepoužíval, i vzhledem k ceně. Normálně tekutý vanilkový extrakt dr oetker funguje dobře..
    Je to věc chutí, někdo radši vanilku někdo kokos někdo kafe někdo bourbon, dřevo, laktózu nebo třeba marshmallow.

Tyhle pekařský věci bývají ve slevách kolem vánoc.. tak nakoupit s ročním předstihem.. a nebo jako to dělám občas já. Uvařím vánoční pivo na vánoce :) a pak musí vydržet do dalších vánoc.... stejně ty 18° - 24° co dělám potřebujou hodně času
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    X_RATED_IDIOT: v Pivařce se nachází několik receptů s pomerančovou kůrou, ve kterých se lze inspirovat. Mě tak nějak vychází jako rozumná dávka 1 g na 1 l, ale já třeba tak moc nechmelím a mám radši když ty extra chutě nejsou moc intenzivní. Přidávám to do chmelovaru, třeba na posledních 15 minut.

Vanilkový lusk jsem v některých receptech taky viděl, ale nějak mi to nepřijde jako dobrý nápad. Měl jsem možnost něco takového ochutnat jenom jednou a ne že bych byl přímo zhnusen, ale bylo to divný.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CYBERWOLF: tu pomerančovou kůru taly zvažuju a možná vanilkovej lusk, ale nemám ánung kolik a jak
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    CYBERWOLF: lehká kyselinka tam je, ale příjemná - do kyseláče nebo dokonce lambica to má hodně daleko. Nejvíc mi to připomíná nějaký mild saison, jak v chuti tak vůni, plíseň rozhodně ne - to bych snad poznal. Realisticky to bude nějaký mix klasických kvasinek a divokých (třeba z ovoce), možná i trocha bakterie, těžko říct.

A už mám v sobě 3 a dobrý.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    CERMI_FOX: já bych sázel na přeživší kvasinky. Kdyby to dojedly bakterie, tak by to bylo kyselý, nebo prostě hnusný a plíseň bys taky určitě poznal. Nevím, jak moc zajímavý to máš, ale hádám že tímhle směrem ne :)
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    CYBERWOLF: striktně řečeno, mikrobiální kontaminace čímsi to vykvasila. Ale lidi pijí kvašená nápoje už statisíce let, tak bych snad špatné kvašení poznal.
    Kdybych měl vážné obavy, tak to nepiju samozřejmě :-)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    CERMI_FOX: dej bůh štěstí :)

Když se posereš, tak z mikrobiální kontaminace. Kterou tam, jestli je to dobrý, nemáš. Neměl bych obavy.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    tak jsem konečně narazil ono nepodařené nealko, co jsem poloúspěšně vařil před měsícem a je to dobrý. Dost pitelný. A zajímavý. Jsou v tom trochu cítit funky tóny ala saison a jemu podobné. A sílou je to taky velmi session (6°P prokvašena na ~1,7% ABV), tak to sedí.
    Jen bozi vědí, čím to nakonec prokvasilo. Snad se z toho nepose*u.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Ještě jsem uvažoval o hřebíčku, ale nejsem si tím jistý. Jestli máte nějaký recept s hřebíčkem jako inspiraci kolik tam toho vrazit, nepohrdnu.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    X_RATED_IDIOT: já budu vařit něco na belgický způsob a zkusím do toho přidat skořici a citronovou/pomerančovou kůru. Jenom trošku, aby to nebylo dominantní. Akorát se k tomu asi dostanu až v říjnu, tak to asi do vánoc moc nedozraje, ale dřív už to holt nestihnu.
    HELIUM
    HELIUM --- ---
    X_RATED_IDIOT: tak do reinheitsgebotu se nevejdou ani kvasinky, psenice, nebo ovesne vlocky, a ty davam celkem casto. Ale z "nepivnich" veci mam zkusenost akorat tuhle. Bejvalka sice chtela, abych zkusil nejaky ovocny kyselac, ale uhajil jsem cistotu. Letos budu varit specialek opet, a asi se utrhnu ze retezu, a krome skorice a badyanu pridam i hrebicek.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    HELIUM: tyjo hrstková polifka :) jenže já to rozdávám jako prezent kolegům a kámošům, tak to nesmí bejt úplně pro znalce :) co jste kdo kdy dával co se nevejde do reinheitsgebotu? Předloni jsem dal lipovej květ, ale nebylo to podle mejch představ
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    PUMA: tu mám taky, nahoře na dva kýble, nebo 4 kyvety, dole v bejvalym mrazáku prostor na lahváče. Mám tam napáchaný dvě stc 3000, je to dvoumotor. To se inkbirdem úplně nedá řešit, navíc je stc výrazně levnější. Cc zvládá super, ale mám jí ve stodole a nemám tam ohřejvání. Tak jí používám na cc a hotový pivo. Pak mám ještě takovej ten hospodskej skleník s stc, tam se vejde 8 kyvet, ale potřeboval jsem něco na to řízený kvašení, proto ten ferminátor. Navíc se dá uklidit.
    _MIG_
    _MIG_ --- ---
    DUDEL: Dělal jsem na minulé Vánoce, stout 17° vanilka, kafe, javorový sirup a pivu se chtělo z fermentoru ven. Hrnečku dost nefungovalo. Chytlo to nějaký divný ocas a pitelné to bylo až v dubnu :D
    PUMA
    PUMA --- ---
    _MIG_: Ahoj, mne se osvedcila stara lednice a termostat InkBird. Je to daleko levnejsi set-up nez glykolove chlazeni a napr. cold crash to zvladlo i pri tech letosnich vedrech zachladit na krasnych 2-3C.
    HELIUM
    HELIUM --- ---
    X_RATED_IDIOT: Vloni sem varil strudl. 24 stupnu, cerne jak bota, a k chmelovaru zdibec skorice a badyan. Recept nedam, je tajemstvi i pro me. (plzensky slad + cca 10% melanoidniho a 5% prazeneho, mereno od oka, mnoystvi co se vejde do pivovaru, chmel muj vlastni, zelenej, Sladek a cervenak, neznamy pomer, neznama sila, pridavanz dokud mi to neprislo dost horky, kvasnice Lallemand Nottingham) vysledek, 35litru pivovar, 15l piva. Naprosto vyborny, cloneku se motal jazyk uy po tretince.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    DUDEL: no je pravda, že to dycky rozdávám a nepiju to, takže bych mohl, já ty vraždy nemusim :))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam