• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MATEEJJaký je váš otec?
    Jaký je váš vztah k vašemu otci? Čím vás štve, a čím vám imponuje? Za co si ho vážíte, a za co ho odsuzujete? V čem by se měl změnit? V čem chcete být jako on, a jakým jeho rysům se snažíte vyhnout? Máte lepší vztah k otci než k matce, nebo naopak? A dokážete říct proč? Atd., atd.

    Dost bylo audítek o tom, jak strašný sou "vaši" nebo "vaše matka". Tady je to jenom o otcích či fotrech. Zajímají mě vaše názory a zkušenosti, ať už subjektivní nebo objektivní.

    A proč jsem tohle audítko založil?


    Kupodivu ne proto, abych si skrz něj pomohl vyřešit vztah k mému otci. Ten je a vždycky byl bezkonfliktní (byť nikoli jednoduchý), o ten mi tolik nejde, i když zkušenosti ze vztahu syn-otec jsou zde také vítány :-). Jde mi hlavně o to, že je mi pětatřicet, jsem otcem dvou holek a bojím se toho okamžiku, kdy ve mně začnou spíš než kohokoli jinýho vidět prudnýho debila, kterej je jenom pořád ve všem omezuje. A jelikož věkový průměr uživatelů nyxu je výrazně nižší než můj věk, napadlo mě, že založením tohohle audítka si můžu svým způsobem říct o pohled z druhé strany, o pohled potomků. Moje dcery mají do věku průměrného uživatele nyxu ještě daleko (té starší jsou 4 roky), náš vztah se samozřejmě formuje už teď a já nechci něco prošvihnout. :-)

    Všechny příspěvky mě zajímají, ale holé výkřiky tipu "Můj otec je debil!" bez bližšího vysvětlení nemají žádnou informační hodnotu.
    rozbalit záhlaví
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    LUCCHA: To asi jo, měl tam bejt smajlík :-). Nicméně ve chvíli, kdy se tyto dobré rady či příkazy neustálým opakováním vyprázdní (ale přesto jsou opakovány dál, a to i potomkům, kteří jsou už ve věku, kdy mají vlastní hlavu), tak se šikanou stanou (i když asi přesnější termín je buzerace, šikana je přecejen něco jinýho).
    LUCCHA
    LUCCHA --- ---
    MATEEJ: no jo, ale to používáš trošku moc silný slova :-)
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    LUCCHA: Mám na mysli za takovým tím "uč se, do vosmi buď doma, myj si ruce, zdrav, ten kluk se pro tebe nehodí" apod.
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    KATERINA: Dík za příspěvek. :-) Jenom mě tak napadá, že za rodičovskou šikanou a prudou se mnohdy skrývá právě to, že chtějí pro svého potomka to nejlepší.
    KATERINA
    KATERINA --- ---
    MATEEJ: generačně kolem dvacítky, tak odpovídám :)
    To co pro mně bylo na vztahu s mým tátou nejdůležitější, tak to byl takový ten pocit bezpodmýnečnýho přijetí a lásky. Měli jsme přirozeně i spoustu neshod a hádek, ale ať se dělo cokoli, věděla jsem, že mně vždycky bude absolutně milovat a chtít pro mně to nejlepší bez ohledu na to jak hodná/šikovná/chytrá/hezká/whatever budu. To je asi něco co by měli ideálně dávat oba rodiče, u nás tohle uměl spíš táta a budu mu za to asi vždycky vděčná. A co si budem nalhávat, vztah k otci vždycky ovlivňuje i vztahy k partnerům v romantických vztazích a k dalším mužům obecně, asi hledáme u mužů ty dobré vlastnosti co měli otcové a také se snažíme vyhnout tomu, co se nám u našich rodičů nelíbilo (pominu li patologické vztahy kde holu otec mlátil a ta si pak najde i násilnického partnera....)
    TRUCE
    TRUCE --- ---
    MATEEJ: no, a podle me navic budou kazda jina ;)
    oddeleni se a vymezeni je dulezita soucast rustu, jako protrely lisak si jiz tou tobou urcite nechas s klidem anglicana vynadat do nevimceho, aniz by ses primarne urazil a nezpozoroval skutecne jadro problemu. ..
    jedna vec jsou lokalni hadky, druha vec globalni dlouhotrvajici moralni vytky deti rodicum
    musis se rozhodnout, jestli budes spis ferovej a prisnej, nebo diskuter a liberalni rodic
    nezapominej, ze deti nejsou jen mazlicci, mnohdy jsou protreli az beda, a jen zkousej kam je to pusti - pamatuju si par takovych chladnokrevnych momentu sama, spolu s vyrazem naprosteho nevinatka ktere si neuvedomuje co cini.
    asi me rozeznavat dobro od zla naucili az prilis dobre ... ;]]]]
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    TRISSIE: Můj otec to dávat najevo moc neuměl, a třebaže jsem tím nebyl nijak citově deprivován, myslím si, že jsem se to podle jeho vzoru nenaučil ani já a že mě to dost negativně ovlivnilo při navazování vztahů s ostatními lidmi (zejména partnerských).
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MATEEJ: k tvé původní otázce - těžko dostaneš univerzální recept... jsou děti, co si stěžujou na příliš tolerantní výchovu (že v jejich očích hraničila s nezájmem), a jsou děti, co si stěžujou na příliš přísnou výchovu (že zas nemohli volně ani dýchat...)

    ale myslím, že všichni, kdo mají nebo měli k otci dobrý vztah, se asi shodnou na jedné jediné základní věci - že jim vždycky dával najevo, že je má rád.
    Což je někdy pro chlapa hrozně těžký...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MATEEJ: A ještě jedna věc, už podruhé tady nějaká žena napsala, že vztah k otci ovlivnil její vztah k mužům, zejména tedy partnerům. Moje žena říká něco podobnýho (taky rozvod v raném věku, přerušení téměř všech styků s otcem a vyrůstání a dospívání bez jakéhokoli otčíma). Opravdu to vnímáte jako natolik formativní?

    Tak obecně se říká, že otec je první a tím svým způsobem nejdůležitější muž v životě ženy - nejde se nenechat ovlivnit tím, jaký model fungování mezi ženou a mužem zažiješ v dětství. A pokud ten model nemáš zažitý, tak tápeš v tom, co je dobře, co ne - občas od extrému do extrému...

    já svoji cestu k chlapům hledala dost složitě, a od prvního vážného partnera jsem utekla v okamžiku, kdy mi došlo, že v některých důležitých věcech je to přes kopírák můj otec.
    Můj manžel je naopak skoro přesným opakem toho, co otec byl, a proto to taky dlouhodobě ustáváme...

    A ještě jednu věc docela pozoruju kolem sebe - ženy, které "nebyly tatínkovy holčičky" - tedy buď z rozvedených rodin nebo s divným odtažitým vztahem ze strany otce - mají tendence se profesně pohybovat v "mužském prostředí" a získat si od mužů ten respekt, který neměly od otce...
    samozřejmě ne všechny, ale docela dost často...
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    MATEEJ: je to divné, ale asi ano...
    náš taťka se o rodinu dost staral, rád vařil, i uklidil, měl pod kontrolou rozpočet (to neznamená, že to pak vždy vycházelo :) ), hodně mamku rozmazloval - květiny, bral nás samotné na koupaliště nebo bruslák, aby si mamka orazila, dárky, navíc to byl fakt hezký chlap...
    podobný partner se hledá docela těžko, aby byl top jako otec ;-)
    jenže měl i své jiné stránky, o kterých jsem se pak dozvídala... a kupodivu jako na potvoru je měli i mí partneři...
    on prostě asi nikdo není zrovna ideální... ;-)


    MATEEJ: tohle chápu - jako dítě se ve mě taťka viděl, pak najednou došlo k šílenému odstupu - byl na mě dost přísný, stačilo mu se na mě podívat a já bych se nejraději vymazala - zpátky jsme se k sobě prokousali kolem mých třinácti, pak jsme si to o to víc snažili vynahradit, jenže v mých patnácti zemřel
    strašně mě mrzí, že jsme na sebe nakonec měli tak málo času...
    možná proto tak trnu, když vidím, že se naše dcera lekne, když na ni přítel houkne - předem se bojím, aby nedopadli stejně - na druhou stranu mi je jasné, že co se týče výchovy, nemůžeme malou jen rozmazlovat nebo být za přísnou a vyžadující dodržování jistých pravidel jen já
    LUXO7
    LUXO7 --- ---
    ...můj otec je mrtvý :(
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    MATEEJ: hádali jsme se kvůli každý kravině. :-) Třeba kvůli tomu, že můj otec je drobný škudlil, což dosahuje někdy až absurdních rozměrů - dneska se tomu, že chodí kontrolovat, zda jsem do varné konvice nenalila více vody, než je na čaj potřeba, a vypíná ji sekundu před tím, než začne vařit, aby se ušetřil proud, zasměju, v pubertě mě to neskutečně štvalo. Nebo když mi chodil do pokoje utírat prach či zhasínat. :-)))

    K té formativnosti vztahu s otcem - já vidím u řady kamarádek, které neměly s otcem hezký vztah, nebo se jim v životě nevyskytoval, že si v partnerovi hledají za něj náhradu, buď povahovou (zodpovědný, starostlivý), nebo i tím, že si vybraly partnera o hodně staršího... já jsem nikdy neměla tu potřebu, moji partneři se mému otci nikdy nepodobali.
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    MADIETTA: To jen tak vypadá, že maj všichni nepovedený otce, když máš s něčím, třeba otcem, nějakej problém, tak se z něj rád/a vypíšeš, ale když je všechno ok, tak to prostě neřešíš.

    A zase budu vlezlej :-) - a proč jste se v pubertě hádali? Nebo spíš, jak se měl chovat, aby tě tak neštval?

    A ještě jedna věc, už podruhé tady nějaká žena napsala, že vztah k otci ovlivnil její vztah k mužům, zejména tedy partnerům. Moje žena říká něco podobnýho (taky rozvod v raném věku, přerušení téměř všech styků s otcem a vyrůstání a dospívání bez jakéhokoli otčíma). Opravdu to vnímáte jako natolik formativní?
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    LOWRIDER: Rozpad manželství (zejména mladého) může mít spousty příčin a máš určitě pravdu v tom, že to nikdy není černobílý nebo vina jenom jednoho z rodičů. Ale musím říct, že právě teď mám k dcerám tak silnej vztah, jako snad k nikomu jinýmu na světě, takže rozpad rodiny, který by zapříčinil to, že je budu míň vídat, je pro mě nepředstavitelnej. Vlastně jsem začal chápat ženy, co se nechaj mlátit a šikanovat od manželů a ani nehlesnou, protože se děsej, že by skrzevá manželovy manipulace mohlo u soudu mohlo dojít k tomu, že jí vezmou děti.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    Koukám, že jsem jedna z mála, kdo měl a má se svým otcem vztah naveskrz pozitivní.

    V dětství byl pro mě táta bůh, nedá se formulovat jinak, měla jsem ho asi radši než mámu. Moje máma je na rozdíl od táty chladnější, neumí tolik projevovat lásku, zatímco pro svého tátu jsem byla princezna, miloval mě, dával mi to najevo, věnoval se mi, hrál si se mnou, podnikal se mnou věci, všude mě bral sebou. Táta byl můj středobod světa. Nutno říct, že můj otec je nesmírně charismatický chlap, který to zejména úžasně umí s dětma - vždycky se za ním táhli fakani z celé vesnice. :-D

    V pubertě jsme se teda hádali jako koně, neboť jsme oba poněkud cholerici a máme velmi podobnou povahu, takže to bylo poměrně italské - vzpomínám si, jak mě jednou otec tak rozčílil, že jsem musela vzít hrníček a třísknout s ním přes celou kuchyň, abych si trochu ten bezmezný vztek na něj vybila. :-) Nicméně rádi jsme se měli pořád. Ani v dospívání mě neopustilo vědomí, že mám tátu, který by pro mě udělal cokoli na světě. Neváhal ve tři ráno vstát z postele a dojet pro mě, když jsem se po cestě z nočního klubu začala sama ve městě bát. :-) Neváhal na Silvestra sednout do auta a jet dvě stě padesát kilometrů, aby mě odvezl se zraněnou nohou z hor.

    Vždycky jsem na tátovi obdivovala jeho neskutečnou pracovitost, jeho optimismus, energii. Je to strašně praktický člověk, který ovládá prakticky každou manuální činnost - takže nám pomáhá se vším, kde s mým intelektuálně zaměřeným manželem nelze příliš počítat. :-) Samozřejmě má i špatné vlastnosti, například sklon brblat a mrzoutit, který se, jak stárne, pochopitelně zhoršuje, ale jeho klady to hravě převáží.

    Řekla bych, že ačkoliv jsem celý život měla různé osobní problémy a mindráky, tak s jedním jsem nikdy neměla problém, a to byl zdravý a pohodový vztah k mužům, a za to rozhodně vděčím svému tátovi. Nemluvě už o tom, že dneska je to báječný a zbožňovaný dědeček mých dvou malých synů.

    Díky za tuto diskusi, tento elaborát mi znovu pomohl si uvědomit, jak prima mám tátu a jaké to mám štěstí. :-)
    MATEEJ
    MATEEJ --- ---
    TRUCE: Toho se bojím, toho náhlýho zpřísnění. Moje holky asi nebudou zrovna zakřiknutý, hádám, že v dospívání si budou chtít užívat života se vším všudy, jenže ono málo platný, to dospívání většinou přijdou dřív než rozum... Takže zakazovat a omezovat? Nebo zatnout zuby a modlit se, že jsou snad dost chytrý na to, aby se nedostaly do nějakýho průseru? Nejradši bych třetí cestu, bejt pro ně i v tomhle věku partner, se kterým se můžou bavit i o randění a zábavičkách na ostří nože, který se před rodičema obvykle tajej. Tak budu aspoň v obraze. Třeba když budeme mít vztah na takovýhle rovině, tak budu schopen je i usměrňovat, aniž by mě vnímaly jenom jako drába. Snad.
    K tomu znovunalezení cesty k rodičům - já s nima měl vztahy vždycky dobrý, ale spousta mejch vrstevníků ne. Ale teď vidím, že stačilo, aby si od sebe dali navzájem voraz, třeba takovejch 5-10 let, a teď s nima mají vztahy úplně normální až dobrý.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    no můj otec je ze všeho nejvíc mrtvý. To je asi jediná věc, kterou o něm vím se 100% jistotou. Všechno ostatní si skládám jen jako střípky z vyprávění druhých...

    Naši se rozvedli, když mě bylo osm, a ségře dva. V té době už se u otce solidně rozjížděla (neléčená, samozřejmě) bipolární porucha, okořeněná bludy, a vylepšená absolutní neschopností přijmout za cokoli odpovědnost.

    Možná že si uvědomoval, že svůj život totálně zvoral - jednou to dokonce i přiznal mámě, ale jinak věnoval veškerou svoji energii tomu, shazovat vinu na ostatní. Primárně na moji matku, a s postupem času, když už asi i jemu přišlo absurdní ji vinit ze všeho dvacet let po rozvodu, i na mě.

    Kupříkladu tenhle týden jsem se dozvěděla, že v očích jeho nové partnerky já můžu za jeho smrt, protože jsem ho podvedla a podala na něj trestní oznámení za neplacení výživného. Co na tom, že já nikdy nic takového neudělala (naopak jsem se několikrát ošklivě pohádala s matkou a sestrou kvůli tomu, že já nechtěla žádné právní akce vůči němu ani podnikat, ani se účastnit těch jejich), posledních pět let tím krmil všechny kolem sebe, jaká já jsem vychcaná potvora...

    Zemřel loni v létě, v 56, za situace, kdy jsme se víc než tři roky neviděli. Moji sestru neviděl ještě dýl. Narozdíl ode mně, která mám jednu společnou rodinnou fotku (z doby, kdy mi byly 4 měsíce), ona nemá vůbec nic. Ani náznak, ani vzpomínku, na to, kdo vlastně doopravdy byl.

    A tak obě pátráme a zjišťujeme a je to dost těžký... je fakt příšerný, když se musíte ptát cizích lidí, jestli vás měl váš vlastní otec vůbec někdy rád - a nikdo neví, co vám odpovědět.
    LOWRIDER
    LOWRIDER --- ---
    no tak já sem na tom podobně jako MATEEJ, 36, dvě dcery.
    Vztah s otcem nenapravitelně pochroumaný - rozvedli se s matkou v mých 4 letech, otce jsem pak vídal jenom jednou dvakrát za rok, bydlel jinde a žil s jinými ženami a dětmi.
    Párkrát si nás vzal na prázdniny, dvakrát se do mých 18 let oženil a rozvedl. Pořád jsem k němu tíhnul a chtěl jsem s ním být. Když měl v jedný vesnici hospodu (tam zplodil mýho nevlastního bráchu), tak jsem mu tam jezdil pomáhat. Naučil mě kouřit. Což je asi jediná věc, kterou mě v životě naučil.
    V 18 po střední škole velká roztržka s matkou a otčímem a nastěhování se k otci. Žil jsem s nim dva roky, těsně po revoluci. Jenže pak zkrachoval podnik, kde pracoval, navíc měl dluhy, kam se podíval, mimo jiný taky z hazardu. Nakonec jsme mu půjčil peníze z pojistky na údajné splácení dluhů z karet.
    Po revoluci pak šel z práce do práce, různě se protloukal, nakonec skončil jako sekuriťák v Praze, kde si narazil svojí současnou ženu, která je o pět let mladší než já, a odstěhovali se spolu na Moravu. Byli sme mu na svatbě.
    Nám se mezi tim narodili děti a při jejich výchově jsem zjistil, že už nemám chuť se s ním vidět, poslouchat jeho lži a tvářit se jako že je fajn taťka. Domnívám se, že opustit svoje děti je největší sračka jakou může otec udělat. I když chápu, že to neni nikdy černobílé, a že za komanče byla jiná situace (lidi se brali mladý a měli děti brzo jenom aby mohli uniknout svejm rodičům), a že ani můj otec neměl dětství jednoduchý, přesto zatim nevidim cestu, jak se s nim smířit.
    Možná na tý smrtelný posteli, až tam uvidim toho vyhulený, vychlastaný, umírající dědečka, plnýho viny, vzpomínek a vlastních hříchů ... Sem jenom zvědavej, jak to dopadne s mejma dětma, ale sem připravenej udělat pro ně, co je v mých silách. Takže tak. :)
    BABBA
    BABBA --- ---
    MATEEJ: jo jinak me bude 23 a bratrovi 32
    BABBA
    BABBA --- ---
    MATEEJ: bavil sem se o tom s kamosem a rikal mi ze jeho rodice koupili byt a az ho bude potrebovat tak se tam nastehuje...to sem docela cumel
    co se tyce ty skoly tak sem na tom dopadl dobre...kamos co dodelat tu nastavbu hledal asi pul roku praci, pak ji nasel, ma min penez a jeste horsi praci (ve stejnym oboru, nechci se vytahovat :) jen rikam jak to je) a to ma maturitu!proste financni krize, a je to o nahode
    TRUCE
    TRUCE --- ---
    ja si pamatuju ze jako dite jsem si s tatou moc rozumela, braval me na vylety na kola, a k rece, ukazoval mi super tajny a krasny mista, vypravel zazitky z vojny a z detstvi, proste super. dobrodruzny. jako malou me dokonce "cvicil na samuraje" ;)
    pokazilo se to kdyz jsem zacala dospivat, a on to jako katolik nezvlad - to co by nekdo s min omezenym myslenim ruznymi dogmaty presel s usmevem a pochopenim.
    zacal se chovat despoticky, snazil se nas decka ovladat, zakazoval nam veci ktere jini nasi kamaradi mohli, drsne prosazoval svoji vuli, nenavidela jsem ho, byl jako slepej.
    kdybych si mohla vybrat, chtela bych aby me dal vetsi volnost, a zaroven podporu, aby me bejval naucil poslouchat dobrou muziku, hlavne nevysmival se mym pocitum a nazorum v puberte, naucil me jak zachazet s penezi, nechal me randit s klukama (jako verici to nemohl dopustit) ... proste se z toho skveleho dobrodruha nezmenil v zapsklyho tyrana.
    to zformovalo i muj vztah k muzum v obdobi do 25ti, hledani autority kterou bych si mohla vazit, a zaroven snaha prekonat ji a znicit pokud je nedokonala
    nyni jsme k sobe znova nasli cestu, trvalo to asi 12 let (ja jsem odesla z domu hned jak to bylo mozne)
    vlastne mi taky zacal chybet v dobe, kdy jsem se uklidnila a snazila se najit si misto ve spolecnosti misto abych proti ni rebelovala nebo zkousela zit mimo ni.
    ale ne ze bychom ted nemeli nazorove neshody..ideologicke atd. ale to je uz pribeh dospelych lidi.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam