• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PATISLAVOchrana přírody
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    IDENTITY: No, já ti nevím, když napadne metr sněhu, tak je asi z hlediska zpěvného ptáka úplně jedno, jestli napadne na stavební parcelu, louku nebo v lese. Naopak, díky lidem mají v zimě potravy víc než kdy dřív (i bez krmítek) - buď díky odpadkům anebo třeba i díky tomu, že ve velkých městech se sníh drží podstatně méně než na venkově. A to pak může mít vliv na to, že se mění migrační návyky leckterých ptačích druhů, jak tady někdo nedávno linkoval.
    IDENTITY
    IDENTITY --- ---
    PATISLAV: Nikdo. Ale taky jí nikdo neubíral životní prostor a možnosti obživy tak jako člověk civilizovaný.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    IDENTITY: no jo, jenže na tohle já vždycky říkám, že zima tu byla ještě dřív, než přišli lidi. Kdo ty ptáky krmil tehdá?
    IDENTITY
    IDENTITY --- ---
    PATISLAV: Nakousla jsem to zřejmě já, a to tím, že jsem na sebe práskla, že přikrmuju havrany ;-) Ano, zrovna u nich to myslím není nutný, neb - mám takový dojem - havrani se v zimě vždycky uživí. Ale mám je ráda, jsou krásný a zima, chlad a šedivo ve mně budí pocit, že "musím těm zvířátkům nějak pomoct". Ano, s rozumem to má společného pramálo. (A taky netvrdím, že jdu třikrát denně nasypat x kilo havraní krmě na místo, kde se slétají; činím tak pouze příležitostně.)
    Pokud jde o ostatní ptáky, jsem si skoro jistá, že i ornitologové, přírodovědci a vůbec lidi, kteří to mají prozkoumáno víc než já, rozhodně nabádají k tomu, že přikrmování pěvců v zimě je žádoucí.
    Fakt jsem laik, řídím se v tomto spíš citem... Tento mě nabádá k tomu, že když ubohý sýkorky mají jen mráz a sníh, chuděry, tak jim musím přilepšit aspoň slunečnicovým semenem :-) A nevidím nic nelogického, natož závadného na tom, co jsem slýchala od malinka: v zimě krmíš, na jaře ti zazpívají :-)

S přikrmováním lesní zvěře zkušenost nemám.

Konec infantilního okénka :-D
    KUATO
    KUATO --- ---
    PATISLAV: no, zver, ktera neprezije zimu, tu si nemuzes zastrelit :o). a co si nezastrelis, to neprodas. a kdyz neprodas, neutrzis. a kdyz neutrzis, budes za pronajem honiteb platit ze sveho. a jelikoz mezi myslivci je spousta duchodcu, ti by nemohli myslivcit. a pro ostatni by se to stalo tuze drahym konickem. zver je proste "lesni dobytek". ale, abychom nevypadali jako hovada, ktere proste rady zabijeji, tak to aspon zaobalime do vzneseneho havu "morda, ohar, barva, starati se o les.."
    LALINA
    LALINA --- ---
    původně především tím, že lidi chtěli jíst dobře živeny maso:-)
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    Nebo jinak: je dokrmování motivováno především přežitím zvěře anebo ekonomickými škodami na lesních školkách apod. v případě, že by zvěř hladověla?
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    Už to tady někdo nakousnul, tak bych měl takovou otázku do pléna (snad už to tu neproběhlo, mám mizernou paměť). Co si myslíte o dokrmování zvěře, třeba právě ptáků, přes zimu? Můj táta dokonce dává dravcům kusy masa :). Já jsem trochu rozpolcen. Na jednu stranu mně vadí přesvědčení lidí, že bez nich by si příroda ani neuprdla, na druhou stranu je fakt, že zvlášť v Česku jsme tu krajinu už natolik přeměnili, že by bez naší pomoci soběstačná být nemusela.
    KOKES
    KOKES --- ---
    A generaci sebevrahů rodiče četli před spaním Boženu Němcovou:-)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Zahnízdění orlů skalních v Česku se bohužel zatím nezdařilo - www.lidovky.cz
    http://www.lidovky.cz/zahnizdeni-orlu-skalnich-v-cesku-se-bohuzel-zatim-nezdarilo-plt-/ln_veda.asp?c=A100512_115501_ln_veda_hev
    IDENTITY
    IDENTITY --- ---
    A ježci si napichujou jabka na bodliny a pak je tak dekorativně nosej, tak.
    LALINA
    LALINA --- ---
    :-)))))))
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    TAMARIX: tak ať tu pořád nejsme smrtelně a apokalypticky vážní :)
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    PATISLAV: A hrdličky samičky od holubů.. Fakt plodná diskuse todlecto.. :-)))
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    JAGA: a zapomněli jsme na čmeláka, samečka od včely! :)
    JAGA
    JAGA --- ---
    PATISLAV: A děti, co čtou Čapkovo Povídání o pejskovi a kočičce, si leckdy myslí, že kočička je samička od pejska!
    ANNA
    ANNA --- ---
    LALINA: nejde s tím dobytkem o metan?
    ANNA
    ANNA --- ---
    copak vrána samice od havrana, ale opravdu mě zmátla diskuze o koroptvích a bažantech, najednou jsem si nebyla jistá, jestli nemám mezery ve znalostech, když bažanta a koroptev beru jako dva druhy.
    LALINA: CO2 je oxid uhličitý (není to dusík, N).
    LALINA
    LALINA --- ---
    SCHWEPZ: to je ten CO2, jo? vegetariáni tvrdí, že nejvíce CO2 vyprdí dobytek:-))))
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    KOKES: a jsou dva poddruhy kosů, jeden černej a jeden hnědej! :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam