B_ART: já na všechno odpověď nemám. proto možná jsem se zapojil do tohohle klubu, abych si vyslechl, jaké nápady mají ostatní :-)
já sám jsem lokální ISP. fluktuuje to kolem 600 platících klientů, reálný počet uživatelů v domácnostech a firmách mohou být 2000. sdílení jedné přípojky samozřejmě nezakazujeme. samozřejmě využíváme "nepeněžní bartery", kdy lidé schopní zajistit pro síť strategické služby (zpřístupnění klíčové střechy, připojení celého bloku domů, apod.) mají sami od sítě Internet zadarmo. většina vybraných peněz už několik let padne na zaplacení pracovní síly, která síť buduje a opravuje: hardware je dnes směšně levný, takže naše další hlavní výdaje jsou jednak za páteřní konektivitu a jednak za DPH (které pokládám jednoduše za výdaj - uživatele znamená koncová cena, ne cena bez DPH, a naše přidaná hodnota je velká)
takže od "komunitní" zkušebny punkových kapel ke "komunitní" síti poskytující Internet jsem myslím ušel celkem kus cesty. (nechci se ale přehnaně naparovat: vždy jsem v určité klíčové záležitosti měl vždy nadstandardní postavení a "protekci", takže pro mě bylo poměrně snadné tyto projekty podpořit... snadnější než pro jiné lidi v jiném výchozím postavení)
každopádně údržba komunitní bezdrátové sítě je už činnost poměrně související s údržbou třeba silniční sítě, takže to podle mě ontopic je: původní představa byla, že lidé si distribuční síť zaplatí sami, jednorázově - a internetová brána bude pouze s minimální režií přeprodávat tranzitní konektivitu, co nejlevněji. toto ale ztroskotalo na tom, že stále více uživatelů očekávalo prostě "službu na klíč", a struktura nákladů ani osobní iniciativa je vůbec nezajímaly (nebo jen minimálně). a i tam, kde aktivisté fugovaly, tzn. nejčastěji v nejodlehlejších částech sítě s největšími náklady na infrastrukturu, se dané oblasti po čase odtrhly, protože za své peníze získávaly relativně nejmenší hodnotu. aby se takhle síť nerozpadla celá, bylo nutné zavést "osvícenský absolutismus" - a internetová brána musela začít budovat nejprve alespoň páteřní síť a posléze pak komplet přebudovat síť na profesionálnější technologii úplně - aby o klienty nepřišla.
prvky místní ekonomiky zůstávají ovšem např. v tom, že síť víceméně vytváří místní pracovní příležitosti, a že lidem, kteří se o to původně zajímali zadarmo a jen z nadšení, dokázala vytvořit postupně cosi vzdáleně připomínajícího pracovní místa (i když kombinace našich "provizních konektivit" u dobrovolných spolupracovníků a klíčových osob se "schwarz systémem" u ne-zaměstnanců z nás dělá v podstatě poloilegální mafiózní strukturu, kdyby to někdo chtěl detailně rozkrýt :-)