• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HNIZDOnVIDIA - grafické karty, technologie, aplikace, hry
    Informace o grafických kartách nVidia - benchmarky, recenze, zkušenosti, přetaktování, chlazení, ovladače, hry, akcelerované aplikace.
    Cyberpunk2077 - technická stránka a nastavení, gameplay. Důvodem je svévolné a neodůvodněné omezení přispívání moderátorem do původního fóra.

PhysX
    CUDA, vývoj

Ovladače: nVidia download

NVCUVENC dll download

Trolling, OT a napadání se odměňují zahnutým ovocem.
    rozbalit záhlaví
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    MAGUMI: a bereš v úvahu tu rovinu, že čína ani US se dosažení AGI nevzdá, dokud je nebezpečí, že druhá strana ho získá? Dokud nebude dominantní postoj, že AGI nejde dosáhnout, tak ten závod pokračuje. A takhle jasný postoj tu mnoho let nebude. Výzkum AGI není jen o LLM. Je to jen komponenta systému,

Za druhé, businessově AI postavená na LLM, transformuje všechny industries v dalších desítkách let je podle mě bez debaty. To nemá nic společného s hype jako big data apod. I s rostoucí efektivitou přeměny elektřiny na tokeny, bude potřeba stavět nové kapacity.

Já osobně bych neinvestoval do firmy co trénuje modely. Ale HW který to umožňuje je jasná páka.
    MAGUMI
    MAGUMI --- ---
    RUDOLF: MIKEE:

Vybral jsem jen jeden článek z mnoha, poslední, co se mi v tu chvíli objevil na substacku, signálů, že situace není ekonomicky udržitelná, je opravdu hodně. A o tom, kam směřují Spojené státy pod současnou administrativou se myslím ani nemusíme bavit.

Myslím, že základní problém se současnými investicemi do LLM je, že vycházejí z premisy, že zvětšování výpočetní kapacity pro trénování LLM povede ke vzniku AGI, která radikálně změní svět a proto se z dlouhodobého hlediska vyplatí, ať už do toho investujeme cokoliv. Ale jak už roky píše Gary Marcus, tahle premisa je mylná.

Tady je k tomu další článek:

Why I’m Betting Against the AGI Hype - by Mike Brock
    https://open.substack.com/pub/mikebrock/p/why-im-betting-against-the-agi-hype
    MIKEE
    MIKEE --- ---
    MAGUMI: Rozhodne nenapovidej, ale tohle uz jsme tady meli, jen o klub vedle [MIKEE @ Obchod s cennými papíry (akcie, dluhopisy...)]. Ja bych si rozhodne investicni rady od provozovatele firmy na prevoz domacich mazlicku, co na 99% ty jeho "clanky" generuje AIckem, uplne davat nenechal ...

"Jayasuriya Arachchige Shanaka Anslem Perera is an independent researcher working at the intersection of quantum foundations, measurement theory, and ontology. His recent work introduces the Perera Hybrid Model (PHM) — a dissipative synthesis of gravitational self-energy instability and stochastic localization — and proposes a unified experimental protocol to empirically adjudicate between gravity-induced collapse (Diósi–Penrose), objective-collapse models (GRW/CSL), and unitary quantum mechanics with environmental decoherence."

nebo ti tohle prijde normalni? ;)
    HNIZDO
    HNIZDO --- ---
    RUDOLF: jsem téhož názoru. autor se snaží o standardní účetní analýzu bez ohledu na extrémní a nestandardní situaci na trhu.

výtahy z protinázoru AI

- autor používá pevné referenční body a historické precedenty k hodnocení situace, která je možná bezprecedentní.
    - extrémní růst a dominance na trhu s nedostatkem dodávek (kde je Nvidia jediným dodavatelem) může společnosti umožnit diktovat nové, delší platební podmínky (Extended Payment Terms) svým největším, strategickým zákazníkům (hyperscalerům),
    - Nvidia mohla strategicky hromadit zásoby (WIP – Work In Progress) v očekávání budoucí poptávky po novém architektonickém cyklu (Blackwell) nebo z důvodu zajištění vzácných výrobních kapacit (TSMC CoWoS)
    - Konverze hotovosti vs. Investiční fáze - AI trh je v masivní investiční a budovací fázi. Velké transakce mezi hyperscalery (Microsoft, Oracle) a AI laboratořemi (OpenAI, xAI) nemusí být zpočátku řízeny okamžitým ziskem (jak to vyžaduje tradiční účetnictví), ale snahou zajistit si budoucí kapacitu a dominantní postavení. Je možné, že je to spíše kapitálová alokace než naznačený provozní podvod v tradičním slova smyslu, i když to vede k podobným účetním anomáliím.
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    Spousta toho textu je postavena na Burry analýze, která ale prostě nebere v potaz realitu, že 5 let starý chips se furt úspěšně pronajímají u superscalers, i kdy on si myslí, že se nahrazují každé tři roky.
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    Jsou tam i fakticky chyby, např. rok 26.

Nvidia generated $14.5 billion in cash from operations during Q3 fiscal 2026
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    MAGUMI: pěkný, ale trochu mi přijde, že se kouká na čísla ale nikoliv situaci na zemi, tak ty závěry jsou off. Z pohledu long investora jsem rád;-) nejdřív jsme si to poslechl celé, ale ted po kapitolách.

Např. Inventory paradox. Není tam uveden poměr receivables a warehouse, sorry extrapoluji, neznám tyhle accounting terms. Ale ten demand je tak, že se nakupuje do sites, který se teprve staví a kupci alokují hw a nečekají, až budou stavby ready ani neřeší interim storage. Taky moc nevím, proč neporovnají H100 cost u superscalers, protože menší providers logicky musí pod cenu superscalers aby mohli konkurovat.
    R0BILAD
    R0BILAD --- ---
    ahoj, sice nechci uplne informaci ale poptavam starsi gpu viz inz.:
    [Starsi GPU / GTX: 560ti nebo 670 / Quadro: K600 nebo P2000]

sorry za spam, kdyztak smazte
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    LAUNCHER: Pratele. Kdo ma, stejne jako ja, rad Cyberpunk 2077 a The Ascent, mohla by ho zaujmout tahle FPS s prvky estetiky obou. Od NeonGiant, studia, ktere udelalo prave The Ascent.

NO LAW - Reveal Trailer
    https://www.youtube.com/watch?v=rLhx9Vt1--U
    MAGUMI
    MAGUMI --- ---
    LAUNCHER: My nesmime ani napovidat. :)

The Algorithm That Detected a $610 Billion Fraud: How Machine Intelligence Exposed the AI Industry’s Circular Financing Scheme
    https://open.substack.com/pub/shanakaanslemperera/p/the-algorithm-that-detected-a-610?r=4g37t1
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    Moc jsem toho na YouTube nenašel. Ale $4 mld antrhopicu od AWS, byli na training s trainium. Ale čistě HW, největší problém s adopcí je vlastní Neuron SDK. Trainium 4 už je blízko Blackwell. NVIDIA si s CUDA si zajistila slušný náskok.

Can Amazon compete against Nvidia GPUs?
    https://youtu.be/W_tZxabz-Ws?si=r8wiBwy0-aK7BDK7
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    FORTRESS: Nemam ani skills ani vzdelani ani praxi s predikcemi trhu (koupit a drzet pocitat nebudeme). Ale citil bych to asi takhle a hlavne takhle FORTRESS. Plest se muzu.
    FORTRESS
    FORTRESS --- ---
    RUDOLF: Možná nějakou klokaní jako minulej rok.
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    RUDOLF: trainium 4 umožní prý interoperabilitu s NVIDIA, co to bude prakticky znamenat si počkáme.

Tady je to SDK: https://awsdocs-neuron.readthedocs-hosted.com/en/latest/
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    FORTRESS: nečekáš ani korekci na trhu?
    FORTRESS
    FORTRESS --- ---
    Moje předpověd je že "nothing ever happens" a pokud se bude zlepšovat AI tempem jaký vidíme i dál, tak to pojede ještě několik následujících let.
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    HNIZDO: jj, a ten ASIC je optimalizovaný pro anthropic, takže to nebude imho CUDA.
    HNIZDO
    HNIZDO --- ---
    RUDOLF: vlastní ekosystém, zákazníkem je Anthropic/Claude, paralelně se dál jede nvidia pro osttaní klienty
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    Btw.. netušil jsem, že AWS si udělalo vlastní ASIC trainium. Musím se podívat, jestli je CUDA compatible nebo potřebuje vlastní ekosystém.

New Largest AI Datacenter — Not a Single GPU Inside
    https://youtu.be/N10w1KvFKNQ?si=KnH8v1tz_Qc_VnrL
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    MAGUMI: spousta těch peněz měl tech industry ulitý v Irsku a myslím že v roce 2017 se zlevnilo, jak ty peníze dostat do US. A roky se čekalo, kde má smysl ten kapitál investovat. Nevěřím, že AGI bude v horizontu deseti let. Ale já říkám, že to má parametry space race. Tj. US vs China. A dokud nebude jisté, že AGI nelze dosáhnout, tak ani pád kapitálového trhu, nezastaví race. Protože je to strategický cíl US a China. Podle mě ekonomická krize nenastane kvůli AI, jen se ukáže že US bez AI neroste a z dopadu tarifů bude pěkná kocovina.

OpenAI je hlavně Microsoft a dokud MS bude používat modely od OpenAI, tak se nic nemění, i když OpenAI padne na hubu.

Je teď boj o AI výzkumníky, ty jsou královsky zaplacený a firmy se o ně přetahují. Ale od boku si myslím, že je rádi koupí jinde, nebo snadno založí něco vlastního a seženou investory.

Podle mě ani nevadí, že ty kapacity v Evropě nevybudujeme, pokud se bude moci pronajmout levněji, než by nás stála elektřina;-)
    HNIZDO
    HNIZDO --- ---
    MAGUMI: jako takhle, už to co běží teď lze bez obtíží udržet. třeba takový google s tím nemá problém. čína taky ne. v tom problém není. to není bublina ale úspešný komerční provoz. co je problém je investice OepnAI do výkonu a vývoje, které rostou o dva řády rychleji než lze normálně ufinancovat, přitom si nejsem jist jestli to po nich někdo (trh) chce. takže pokud něco krachne, nebude to bublina, ale OpenAI. A to už dneska není celý trh ani zdaleka.

LAUNCHER: rozvoj civilizace závisí na zlevňování (=dostupnosti) energií veškerého druhu. Evropa se vydala opačným směrem, zbytek světa pokračuje vzghůru, Evropa tedy půjde do prdele. To je matematika.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam