• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHEDLOSémiotika- historie, koncepty a otcové zakladatelé
    Sémiotika je věda zabývající se znaky, komunikací, kódováním a interpretací. Původně se objevuje u Hippokrata a především pak u Galéna jakožto takzvaná lékařská sémiotika, tj. nauka při které se stanovení diagnózy považovalo za sémiotický proces rozpoznávání symptomů. Další otcové zakladatelé byli Charles S. Peirce, Jacob von Uexküll (za biosémiotiku), Juri Lotman a samozřejmě Umberto Eco. Biosémiotika má pak stejný předmět zkoumání, je však orientovaná na svět organismů. Biosémiotiku zajímá jak prostředí, v kterém organismy kooperují, tak i prostředí v němž kooperují samotné buňky či buněčné kompartmenty.
    rozbalit záhlaví
    BONDA
    BONDA --- ---
    SHE_MON: To by bylo hodně intuitivní, ale pozor, všude se dočteš, že objekt nemusí být materiální.
    SHE_MON
    SHE_MON --- ---
    BONDA: v určitym hrubym zjednodušeni (s příkladem vzatym z jazyka, přičemž ovšem Peirceho semiotka se na jazyk neomzeuje) lze říct:

    REPRESENTAMEN: znak v užším slova smyslu, reprezentace (např. slovo "kočka")
    OBJEKT: objekt, ke kterému znak referuje, objekt který znak zastuouje (např. nějaká reálná, materiální kočka)
    INTERPRETANT: význam znaku (např. pojem kočky)
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    BONDA: Opravdu za málo - pak už jsem neodpovídal, protože ebooky mi rukama opravdu neprošly a kdyby to náhodou měl někdo komplet, sám budu rád, když se podělí.
    BONDA
    BONDA --- ---
    THOMASMORTA: I tobě dík.
    BONDA
    BONDA --- ---
    SHEDLO: Moc ti děkuju! Já jsem si na víkend objednala do NK ony čítanky, ale teď jsem si ještě víc jistá, že ona pravdu neměla. Momentálně nemám sílu z toho textu čerpat víc (rozhodně se nedá říct, že bych ho chápala).

    Větu jsem převzala od té dívky (někde ji opsala) - chtěla mi tou větou dokázat, že interpretant je osoba, která komunikuje (později to opravila na její komunikační dispozice). Napsala, že si je tím absolutně jistá, což mě zmátlo. Matně si tu triádu pamatuju a tohle mi tam nesedělo - a nesedělo to ani k tomu, co jsem našla na netu.

    Už by bylo moc chtít po tobě, abys ty tři pojmy nějak jednoduše a polopaticky shrnula. Kdyby tě to náhodou bavilo, skvěle, ale jinak se tím zkusím prokousat svou laickou myslí. Jde jen o jednu malou část jedné otázky (z jedenácti) na test.

    Ještě jednou dík.
    SHEDLO
    SHEDLO --- ---
    BONDA: Lámala jsem si hlavu s tou větou, nesedělo mi to, odkud ji máš, nemáš ji náhodou špatně?

    Cituji z Peirce: "A REPRESENTAMEN (bez t) is a subjet of a triadic relation to a Second, called its OBJECT, FOR a Third, called its INTERPRETANT, this triadic relation being such that the REPRESENTAMEN determines its interpretant to stand in the same triadic relation to the same object for some interpretant."

    Volně přeloženo díky kapitole, co je na uložto:
    "Representamen je subjektem triadického vztahu k nějakému druhému, nazývanému jeho objektem, pro třetí, nazývanému jeho interpretantem a tento vztah je takový, že representamen určuje svůj interpretant jako stojící v témže triadickém vztahu k příslušnému objektu pro nějaký interpretant."

    na str.33 té kapitoly z uložto je totéž v pochopitelnější verzi, paragraf 274
    SHEDLO
    SHEDLO --- ---
    BONDA: možná se Ti bude hodit aspoń 2. kapitola
    Ch. S. Pierce - Ikon index symbol - Lingvisticke citanky I.pdf | Ulož.to
    http://www.ulozto.cz/xb2fHRB/ch-s-pierce-ikon-index-symbol-lingvisticke-citanky-i-pdf
    SHEDLO
    SHEDLO --- ---
    THOMASMORTA: nějaké scany v PDF Ti pod ruku někdy nepřišly? Na uložto jsem našla část..
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    Překlady přímo Pierce by snad měly být v Lingvistických čítankách.

    Konkrétně by to měly být tyto:
    Lingvistické čítanky I : Sémiotika sv. 1, Praha : SPN, 1972
    Lingvistické čítanky I : Sémiotika sv. 2, Praha : SPN, 1972

    Sestavil Bohumil Palek, oboje jsou skripta a ne ve všech knihovnách je mají.
    SHEDLO
    SHEDLO --- ---
    BONDA: na překlad věty nemám zrovna čas, je to dost těžký, zkusím to najít..

    nicméně najdi si i ijiné zdroje, já mám toto pojetí ze sekundární literatury, Peirce primárně, jako většina, neznám
    SHEDLO
    SHEDLO --- ---
    BONDA: myslím, že pravdu máš ty, nejsem úplný expert na Peirce, ale interpretant není konkrétně osoba či zvíře, ač by to člověk intuitivně tak chápal, ale jde spíše o cosi jako mentální model produkovaný myslí na základě representamenu bezprostředním objektem. Tenhle triadický vztah definuje proces poznání osoby, která komunikuje, když použiju tvůj výraz.

    Viz moje diplomka: Proces sémiose tak pro Peirce představoval základní způsob uchopování naší reality. Svůj koncept znaku definoval jako neredukovatelnou triadickou kompozici representamenu (znak či nositel znaku), jeho objektu (nemusí být nutně fyzické povahy) a jeho interpretantu (zodpovědný za vztah objektu a znaku). Neredukovatelnou v tom smyslu, že žádnou z komponent nelze uvažovat odděleně a autonomně bez vztahu ke zbývajícím komponentám triády. Sémiose je procesem, ve kterém mysl produkuje interpretant (mentální model objektu) na základě representamenu produkovaného
    bezprostředním objektem. Bezprostřední objekt je pak jednotlivé uchopení objektu
    dynamického, který je součástí světa, avšak není přímo poznatelný.
    BONDA
    BONDA --- ---
    Pomoc! Spolužačka mě přesvědčuje, že u Peirce je "interpretant" osoba, která komunikuje - nebo její schopnost interpretovat. Já myslím, že to je výsledek interpretace (dekódování), znak v mysli interpreta, "product of the interpretation of the sign in somebody's mind", daný interpretačními dispozicemi. Něco jako reprezentace (nebo konkretizace). http://www.ludology.org/articles/thesis/siminterpretation.html

    Prosím, kdo má pravdu? Spoužačka se zaklíná támhle citátem přímo z Peirce: "A representament is a subject of a triadic relation to a second, called its object, for a third, called its interpretant, this triadic relation being such that the representament determines its representant to stand in the same triadic relation to the same object for some interpretant." Nemohl byste tu větu někdo přeložit, co přesně znamená?

    Dík!
    PLKOUNEK
    PLKOUNEK --- ---
    Free Content - The American Journal of Semiotics - The Journal of the Semiotic Society of America
    http://secure.pdcnet.org/ajs/free
    SHEDLO
    SHEDLO --- ---
    DECODEKL: hm, ja se k vam na fakultu budu muset nekdy podivat, kdyz jsou ti profesori tak zapaleny.. sama se zabyvam spis biosemiotikou, ale nejak me ten smer uz nebavi..
    SHEDLO
    SHEDLO --- ---
    DECODEKL: tak proc jsi to sel studovat, kdyz te to neba, radsi jdi jinam ne.. btw. pristupne podava analytickou filosofii Peregrin, tak to zkus, jestli tomu svymu studiu das jeste sanci..
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---


    [ Sémiotický workshop / konferenceconference / 23.9.2011 / CR - Praha - DOX Centrum současného umění Poupětova 1, Praha 7, 170 00 ]

    Studenti pražské Elektronické kultury a sémiotiky a časopis Konstrukt připravují na 23. září 2011 (13.00 – 19.00) v centru současného umění DOX projekt Sémiotický workshop.

    Projekt „Sémiotický workshop“ si klade za cíl přiblížit širší veřejnosti obor sémiotiky v jejích nejrůznějších podobách. Snahou projektu je vytvořit platformu, na níž se setkají jednotlivé disciplíny sémiotiky: aplikovaná sémiotika užívaná v komerční mediální sféře, sémiotika jako nástroj interpretace uměleckého díla a sémiotika jako akademický vědní obor. Odlišné předměty zkoumání a metody přístupu vybraných oblastí se na základě rozboru praktických příkladů sémiotické interpretace pokusí poukázat na význam a šíři uplatnění sémiotiky v současném světě a představit sémiotiku jako jeden z účinných nástrojů analýzy naší každodennosti. Projekt „Sémiotický workshop“ vychází ze studentských řad za finanční podpory Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy a Centra současného umění DOX.

    Bližší informace: http://www.konstruktmag.cz/workshop/
    KRISTIII
    KRISTIII --- ---
    THOMASMORTA: Děkuju ! na předměty jsem koukala něco vypadá lákavě, ale aby to nedopadlo jako u nas na fsv, ze ty nejlakvější předměty jsou nejvíc na nic
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    KRISTIII: Tady je seznam předmětů: https://is.cuni.cz/studium/predmety/index.php?do=ustav&kod=24-KEKS&fak=11240

    A koukám, že analytickou filosofii učí Koťátko a sémiotiku Palek, to zní jako výborné reference.
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    THOMASMORTA: Jako navbazujici magistersky. Jmenuje se to Elektronicka kultura a semiotika ( http://fhs.cuni.cz/FHS-48.html ) a je to jenom prezencni, ale to na FHS ve skutecnosti co vim nic moc neznamena. Podle toho jejich webu mas v ramci toho moznost ctyr ruznych specializaci - sémiotika, média a komunikace, společnost a kultura, interaktivita a média. Osobne bych se trochu obaval, ze to bude malo semiotiky a hodne kecu a la medialni studia a podobne... ale mozna jim krivdim.
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    KRISTIII: Na FHS se studuje sémiotika jako samostatný magisterský program? A jde ji studovat kombinovaně?
    KRISTIII
    KRISTIII --- ---
    zdravím, najde se tu student sémiotiky na fhs, který by se podělil o zkušenosti se studiem...rozhoduju se, kam jít na magistra, tak pokud máte nějaké info,podělte se prosím:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam