GOONER: "Každému je jasné, že Ukrajina patří do ruské sféry vlivu" - měn to sice jasné je, ale:
1. mi to příjde tak strašně studenoválečné klišé, že to sice může být (a je) pravda, ale fakticky by to tak být nemělo... stačí, když se státy (vlády) chovají jako mafiáni vůči svým občanům, nemusí se tak i chovat (samozřejmě chovají) vůči okolním státům.
2. i když by to tak bylo, nikdo netvrdí, že to tak musí zůstat na věky.
(ano uvědomuji si, že i na mezinárodně politické mapě funguje zákon džungle, tedy silnějšího, ale to neznamená, že takový princip budu morálně podporovat, nebo že před takovým principem zavřu hubu a budu držet krok)
Osobně souhlasím že je EU pozadu (jakože už z principu musí být)
Stabilní sousedy za jakou cenu?
Ze všeho mně nejvíc asi pobavilo, jak se ukázalo že je politika EU, potažmo NATO uplně bezzubá. Všechny ty diplomatické ostré prosby, aby se na Vysralionovič Putin vysral... samozřejmě vyzněly na prázdno a ačkoli v něčem (například k přístupu k ochraně (některých) tradičních hodnot společnosti) s ruskou vnitřní politikou souhlasím, tak díky zbytku naprosto agresivní a totalitární politice Ruska mne skutečně mrzí, že nepropukla konvenční třetí světová (která stejně příjde).
(nedělám si iluze o tom, že vstup UK do EU není nic jiného, než business...)