• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PAULMUADDIBStrana svobodných občanů 1.56% v parlamentních volbách.
    WANTON
    WANTON --- ---
    NE7RA: Už jsem si tě dávno škrtl ze seznamu rozumných lidí, takže jsi pro mne v kolonce "max. podržtaška v supermarketu"... Zbytečný ti cokoliv vysvětlovat, stejně to nepochopíš.
    NE7RA
    NE7RA --- ---
    WANTON: curaku zasranej :)
    WANTON
    WANTON --- ---
    NE7RA: Tak na vzdělávání pologramotných idiotů je zde zvláštní škola, já jim práci brát nebudu.
    NE7RA
    NE7RA --- ---
    WANTON: jasne - za to urazek nekoho a nadavat mu, na to ses vazne skvely odbornik. nic z toho co jsem napsal, jsi nevyvratil jinak nez urazkama :)
    WANTON
    WANTON --- ---
    DANYSEK: Sorry, ale mícháš páté přes deváté a opakuješ, co jsi se naučil na základce a na střední v dějepisu. Moc k diskusi toho tedy z tvé strany není.

Zase se u tebe opakuje argument, že středověk jako celek byl horší skoro ve všech ohledech než jak je to dnes a proto se nic srovnávat s tehdejšími institucemi nedá.

Otázka na začátku zněla, zda může být soudnictví a právo soukromé. Ano, může. Historie nám to ukazuje. A když mohou být obě soukromé za středověku, když to byla doba temna, tak mohou být soukromé i dnes, když máme tu "osvícenější" dobu.

NE7RA: Ano, i tento příspěvek dokazuje, že o soudnictví a právu středověku víš kulový. Je to asi stejný, jako kdybych se já dnes vyjadřoval o termojaderný fůzi a kvantový fyzice. Vypadal bych jako debil s mymi znalostmi fyziky na úrovni druhýho stupně základky. ALe lidé tak nějak mají pocit, že se dnes mohou vyjadřovat k právu a ekonomii, i když o ní vědí asi tolik jak o kvantový fyzice a termojaderný fůzi.
    WANTON
    WANTON --- ---
    NE7RA: Mnoho to pro mne znamená, když mi pologramotný idiot a nevzdělanec řekne, že plácám nesmysly. ::ANO
    WANTON
    WANTON --- ---
    NJAL: Neříkám všichni lidé, ale mnoho a většina. Pamatuji si, jak se argumentovalo, že v ulici budou jen butiky s oblečením a sexshopy. A to mleli i politici, kteří oponovali privatizaci malých podniků. ;)
    PLANDAK
    PLANDAK --- ---
    MUADDIB: Tak jak jinak by dopadla dle tveho nazoru spolecnost se soukromou policii a soudy? Nemyslis si ze by vyhravali "zamestnavatele" soudu a policie? I kdyz ted mame do idealu hodne daleko, tak porad mas realnou sanci na to domoci se prav i proti velkym spolecnostem. Pokud by velke spolecnosti (cti pojistovny) ovladaly soudy a policii(konkurencni prostredi) kdo by urcoval ze ma pravdu ta a nebo ta spolecnost? A nebo jak by to vypadalo kdyby byla zalovana jedna z tech spolecnosti? Dokazu si zive predstavit jak by se ostatni konkurencni spolecnosti "spikli" a snazili se odstranit tu zalovanou prez "sve" soudce. Vicemene kdyz to zjednodusim tak navrhujes presne to co ted funguje jen navrhujes vice a hlavne soukromych garantu. Takhle i kdyz se to spouste lidi nelibi tak garantem "spravedlnosti" je cesky stat s volenymi zastupci. Debatu o kratke pameti a nepremysleni obcanu CR at voli jakoukoliv stranu bych rad vynechal protoze by jsme se shodli nejspise na tom ze tento fenomen existuje, ale neshodli by jsme se na uhlu nahledu ktera strana je "slepejsi".
    MUADDIB
    MUADDIB --- ---
    PLANDAK: no, nepadaly invektiva, ale to věčné projektování a podsouvání je něco, co se mi obecně ekluje...

Věcná i reálná řešení mám, že by si to většina lidí neuměla představit, či by se jim nelíbila... je věc druhá, ale několikrát jsem se spálil ve smyslu. Napíšu 100 slov, jednu větu napíšu nejednoznačně a oponent se toho chytne jako hovno košile, špatně si to vyloží, něco si domyslí a pak si na tom vystaví vlastní představu...

Kontruktivně ano, ale: " Jinak receno chces misto demokracie zavest otroctvi ci nevolnictvi" je přesně to, čemu bych se rád vyhnul...

Má to dva háčky, zatímco já ostatní nenutím žít (a ani bych nenutil) v tom "mém" systému, tak ostatní (silové složky systému) nutí žít mně v tom jejich (vašem)

Druhej háček je, že spokojenej je málokdo, ale z těch co jsou nespokojený je minimum ochotno ke změně. ¨

Abych to shrnul, nedělám si iluze o anarchii, nedělám si ani iluze že moc státu se v budoucnosti omezí (spíše naopak) mně bude stačit, když na tom státu budu závislej co nejmíň, stejně jako moje rodiny... a aby ze mně stát vyrazil co nejmíň (nebo abych ze státu dostal vše, co jsem do něj vložil).

To mně stačí... nemusím přesvědčovat "levou polovinu" společnosti o tom, že stát je řízená cesta do prdele... koneckonců... bez ohledu na to, že si církev odsouhlasila, že se slunce točí okolo placaté země... nic neměnilo na tom, že "modří věděli" a že si většina společnosti myslela jinak... nechali na tom, až je ztrapní sama historie ;)
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    PLANDAK: Jasně, z Mikulova do Rakouska, ta nejmíň důležitá dálnice ze všech... Ach jo, další důkaz toho, že EU financuje zejména píčoviny.
    PLANDAK
    PLANDAK --- ---
    Poslanci Dopravního výboru Evropského parlamentu ve středu diskutovali o projektech, které Evropská komise navrhla k financování z fondu Connecting Europe Facility (CEF). Česká republika tak na dopravní stavby získá celkem 589 milionů eur, což je o více než dvojnásobnou částku, kterou ČR získala v předchozím období. Jde o výrazné zlepšení, na které je třeba navázat ve třetí výzvě, aby ČR vyčerpala 100% z kohezní části fondu CEF.

...

Z prostředků CEF se bude financovat především modernizace železničních koridorů, např. tratě Plzeň-Domažlice a Brno-Přerov. Peníze půjdou i na dálnice D52 na rakouské hranice u Mikulova a na D11 z Trutnova do Polska.

Pavel Telička
    http://www.telicka.eu/novinka/cz/1058/cr-ziska-pres-pul-miliardy-eur-na-dopravni-projekty/#novinky
    NE7RA
    NE7RA --- ---
    DANYSEK: chtit zpet model soudnictvi ze stredoveku je jako vymyslet hranaty kolo :)) ale hlavne ze by to bylo SOUKROME - at si pod tim WANTON predstavuje cokoliv :) sice nejsem tak nastudovany, jako on ( mít načteno historii a právo, jak to dnešní pozitivistické (krajně levicové), tak přirozenoprávní, tak to historické středověké... ) ale mam pocit, ze urednici krale nebyli zas tak uplne soukrome subjekty :]
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    WANTON: za stredoveku byly i jine veci - treba robota, nevolnictvi. Ano, takze ta silnice soukroma sice byla, ale to myto ti vybiral nejaky... clovek, co rozhodne svobodny nebyl, omezena byla mj. i svoboda pohybu. Je fajn, jak se ohanis stredovekem - ale ty vidis jen panstvo - vybranou sortu lidi, co videt chces a tou argumentujes. Rozhodne nejde tvrdit, ze clovek vybirajici myto byl na te stredoveke silnici za svou praci nalezite odmenen - a pokud ho prace nebavila, nemohl se svobodne sebrat a jit nekam jinam.
    Soudnictvi ve stredoveku bylo, ehm... dost primitivni :) Nejvyssim soudcem byl zpravidla sam panovnik = zadna delba moci, tak jak ji zname dnes. Nevim, jak by se ti libilo, kdyby tve spory rozhodoval nas dnesni "hradni pan"... :D

Me by jen zajimalo, kolik kilometru silnic jsi sam postavil, do kolika kilometru silnic jsi svuj kapital primo vlozil. Moznosti se urcite najit daji ;-) Problem je, ze tam musis hodne investovat a navratnost investice se pocita na desitky let. Coz neni nic pro mnohe neo-podnikatele, kteri ocekavaji navratnost investic max. v jednotkach let a do cehokoliv dlouhodobejsiho se vubec nepusti.

Tahle debata tu uz ostatne davno byla. Ty jses typicky priklad cloveka, ktery se ohani svobodnym prostredim bez regulaci a omezeni, soukromymi silnicemi atd. - ale jen do chvile, nez by se ti majitele sousednich pozemku rozhodli postavit pod okny dalnici a rozhodl se zpenezit svuj pozemek jinym zpusobem, nez ten ktery by tobe zajistil klidne bydleni... ;-) Pak jdou veskere svobody a prava druhych volne volne nakladat se svym majetkem stranou. Vsadim se, ze bys byl prvni, co by podepisoval petici "dalnici za nasi obci nechceme" - a dozadoval se jeji prelozky co mozna nejdal.
    PLANDAK
    PLANDAK --- ---
    MUADDIB: ok ukoncime to, slusnou konverzaci s tebou jsem vedl nevim kde jsi prisel na to ze je to naopak. Z meho pohledu mas predstavu jak bz se ti to libilo, ale nejaky vecny ci realny reseni jak to uskutecnit nemas. Tento system se ti nemusi libit a nemusis s nim souhlasit, ale musis pocitat s tim ze stejny pocet namitek budou mit i ostatni na tebou navrhovany system.
    NE7RA
    NE7RA --- ---
    WANTON: placas dobry nesmysly :D
    MUADDIB
    MUADDIB --- ---
    PLANDAK: hele kámo, tvoje bludo o tom co bych zavedl je těžká projekce... s tím já asi nic neudělám a asi se mi ani nechce :)

Silnější pes mrdá i teď, nebo snad ne? Koneckonců, příjde Ti stát jako něco jiného než "velká "legální" mafie"?

1. demokracie tu není (spíše oligarchie)
    2. vlastně je tu forma nevolnictví (ve které mají poddaní iluzi svobody)
    3. já nic zavádět nechci, jen mně sere že mně okolí nutí být součástí současného řádu.

Tím bych to asi uzavřel, protože neustále reagovat na rozvádění toho co jsem neřekl ve smyslu toho co "bych udělal/zavedl" formou věštecké koule... mně nebaví... nicméně, pokud bys měl zájem o skutečnou, racionální a hlavně slušnou konverzaci... tak dej vědět ;)
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    to tady chybelo, nejakej imigrantskej cobol co sem prijel nejspis krast praci slusnejm cechum, vysvetluje "kavarnu"

muzete ho nekdo prosimvas zbavit trapeni, nez si ho da nejakej politicky korektni kavarnik do ignoru?

odpad :)
    PLANDAK
    PLANDAK --- ---
    MUADDIB: Takze bys zavedl "uskupeni" kde by hlidali jiz zmineni securitaci na ktery by kazdej z vysoka kaslal(nebo mas predstavu ze by meli vyzbroj ala Blackwater???) Soukrome soudy u kterych by nestrannost zajistoval kdo? Protoze tvoje srovnani s mafii se mi naopak zda naprosto presne. Fungovalo by to na principu "silnejsi pes mrda" a kdo se mi nelibi nebo nedela to co chci dostane kulku protoze ja mam zbrane a valku o nadvladu jsem vyhral. Jinak receno chces misto demokracie zavest otroctvi ci nevolnictvi :-D
    NJAL
    NJAL --- ---
    WANTON: Noo, zase za takovy blbce lidi nemej... Jeste dost si jich v roce 1989 pamatovalo dobu pred 1948...
    WANTON
    WANTON --- ---
    DANYSEK: Za ty tři odstavce se sluší ti odpovědět, i když upřímně není moc na co.

Mýtné je příklad odvětví, které za středověku fungovalo (v některých zemích Evropy byly soukromé i silnice) v pohodě soukromě, pak tuto službu zestátnil stát a nyní se zase občas objevuje soukromě. Byl to příklad.

Soudnictví za středověku rovněž fungovalo soukromě a to v nejedné zemi Evropy. Jak by soukromé soudnictví fungovalo dnes však vyžaduje představivost a mít načteno historii a právo, jak to dnešní pozitivistické (krajně levicové), tak přirozenoprávní, tak to historické středověké...

Takže tvoje poslední věta má správný obsah, jen má špatného adresáta.

Je to dost neuvěřitelné, že si lidé v roce 1989 neuměli představit, že by pekárny apod. byly soukromé, že jo? Dokáži pochopit, že s pekárnami je to více šokující než s tím soudnictvím, když u nás nebyla soukromá pekárna jen 40 let. ;)

Takže jsem tolerantní, když si lidé jako ty nedokáží představit soukromé soudnictví a právo, když u nás v Evropě nebylo cca 200 let, co se týče práva, a cca 700 let, co se týče soudnictví... Přeci jen o trochu více let více než pekárny. A právě proto když měli lidé problém v roce 1989 se soukromými pekárnami, tak nemohu doufat, že by představu soukromých soudů přijali lépe.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam