• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PAULMUADDIBStrana svobodných občanů 1.56% v parlamentních volbách.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    WANTON: vsak kdyz se dohodnes s protistranou, tak vas spor statni soudce rozhodovat nemusi - nepotrebujes ho. Je spousta sporu, ktere statni soudy (potazmo jine instituce statu) vubec neresi.
    WANTON
    WANTON --- ---
    DANYSEK: Ano, pazourkem i dnes rozděláš oheň, i když už máme modernější a lepší prostředky rozdělání ohně. Takže k rozdělání ohně ani tehdy ani dnes není potřeba stát. Člověk si mohl oheň rozdělat sám tehdy i dnes. I když dnes by už pazourek použil málokdo, stále by splnil funkci.

Pazourek = středověké (soukromé) právo, středověké (soukromé) soudnictví
    Oheň = spravedlnost

Ono je to opravdu o tom, zda máš dostatečnou inteligenci. Pokud netrolíš.

DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    WANTON: tak zajiste, trenim jde ohen taky rozdelat, pazourek byval skvelym pracovnim nastrojem a zivot v jeskyni byl fajn... :D
    WANTON
    WANTON --- ---
    WANTON
    WANTON --- ---
    DANYSEK: Ok, chceš se dál ztrapňovat. Vklidu pokračuj...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    WANTON: tak a ted mi popis system fungovani onech (tezce lokalnich) soudu na trznici v Champagne v meritku treba beznych obchodu na uzemi male Prahy, at ti to nekomplikuju hned celou Ceskou republikou :D

To neni o neznalosti, to je o prakticke zhodnoceni realnosti toho "vedeni zaznamu mistnimi soudci" (coby klicoveho pilire toho, cim se tak rad ohanis) v soudobych podminkach ve 21.stoleti. On i obchod dnes vypada dost jinak nez za stredoveku kolem 13. stoleti... kdy i tech obchodniku a obchodnich transakci bylo vyrazne min nez dnes, a tehda se odehravaly skutecne lokalne - dnes neni problem uzavrit obchod na dalku a casto se tak deje. Navic samotne vedeni udaje o obchodnich transakcich nejakou "treti osobou" (tim soudcem) je rizikove, jde casto o citlive informace, zeano ;-) A casto citlivejsi, nez ty ktere byly na te tve oblibene trznici.

Jses trapnej jak zahradkar co na zaklade zkusenosti se svym malym zahonkem chodi s motyckou v ruce "moudre" radit zemedelci, jak ma obhospodarovat mnoha-hektarove pole, a ze motycka je nejlepsi zpusob, jak se zbavit plevelu :D
    WANTON
    WANTON --- ---
    DANYSEK: Prokazuješ pouze svoji neznalost. Doporučuji ti se již nevyjadřovat, ať se dále neztrapňuješ.

Jako dobrý skutek tě nasměruji:

Tady zdroje:
    Medieval Champagne fairs: Lessons for development | VOX, CEPR’s Policy Portal
    http://voxeu.org/article/medieval-champagne-fairs-lessons-development

Tady obecný úvod:
    Lex mercatoria - Wikipedia, the free encyclopedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Lex_mercatoria
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    WANTON: Pseudo-soukrome soudnictvi ve stredoveku prokazatelne horsi bylo - primitivni system, sloucene trestni i civilnepravni rizeni, pravne nevzdelani soudci, muceni jako dukazni prostredek, (zpocatku vubec nekodifikovane) zvykove pravo, ordal... :D Ano, (nejen v pripade soudnictvi) stredovek byl horsi nez soucasny system. V historickych pramenech naleznes i duvody, proc se ten podle tebe tak skvely system soukromych soudu nakonec opustil.

A ano, stejne jako vse striktne statni nefunvuje dobre, tak stejne dobre nefunguje ani opacny extrem. Navic pripadna zmena neni realna pres noc - a podle tveho pojeti diskuze jde soudit, ze nemas predstavu, co by nejaka tranzice systemu vubec obnasela. Takze to uzavreme s tim, ze jen mlatis prazdnou slamu, ze ktere prakticky stejne nic krome tvych mokrych snu nebude :-)
    WANTON
    WANTON --- ---
    NE7RA: Už jsem si tě dávno škrtl ze seznamu rozumných lidí, takže jsi pro mne v kolonce "max. podržtaška v supermarketu"... Zbytečný ti cokoliv vysvětlovat, stejně to nepochopíš.
    NE7RA
    NE7RA --- ---
    WANTON: curaku zasranej :)
    WANTON
    WANTON --- ---
    NE7RA: Tak na vzdělávání pologramotných idiotů je zde zvláštní škola, já jim práci brát nebudu.
    NE7RA
    NE7RA --- ---
    WANTON: jasne - za to urazek nekoho a nadavat mu, na to ses vazne skvely odbornik. nic z toho co jsem napsal, jsi nevyvratil jinak nez urazkama :)
    WANTON
    WANTON --- ---
    DANYSEK: Sorry, ale mícháš páté přes deváté a opakuješ, co jsi se naučil na základce a na střední v dějepisu. Moc k diskusi toho tedy z tvé strany není.

Zase se u tebe opakuje argument, že středověk jako celek byl horší skoro ve všech ohledech než jak je to dnes a proto se nic srovnávat s tehdejšími institucemi nedá.

Otázka na začátku zněla, zda může být soudnictví a právo soukromé. Ano, může. Historie nám to ukazuje. A když mohou být obě soukromé za středověku, když to byla doba temna, tak mohou být soukromé i dnes, když máme tu "osvícenější" dobu.

NE7RA: Ano, i tento příspěvek dokazuje, že o soudnictví a právu středověku víš kulový. Je to asi stejný, jako kdybych se já dnes vyjadřoval o termojaderný fůzi a kvantový fyzice. Vypadal bych jako debil s mymi znalostmi fyziky na úrovni druhýho stupně základky. ALe lidé tak nějak mají pocit, že se dnes mohou vyjadřovat k právu a ekonomii, i když o ní vědí asi tolik jak o kvantový fyzice a termojaderný fůzi.
    WANTON
    WANTON --- ---
    NE7RA: Mnoho to pro mne znamená, když mi pologramotný idiot a nevzdělanec řekne, že plácám nesmysly. ::ANO
    WANTON
    WANTON --- ---
    NJAL: Neříkám všichni lidé, ale mnoho a většina. Pamatuji si, jak se argumentovalo, že v ulici budou jen butiky s oblečením a sexshopy. A to mleli i politici, kteří oponovali privatizaci malých podniků. ;)
    PLANDAK
    PLANDAK --- ---
    MUADDIB: Tak jak jinak by dopadla dle tveho nazoru spolecnost se soukromou policii a soudy? Nemyslis si ze by vyhravali "zamestnavatele" soudu a policie? I kdyz ted mame do idealu hodne daleko, tak porad mas realnou sanci na to domoci se prav i proti velkym spolecnostem. Pokud by velke spolecnosti (cti pojistovny) ovladaly soudy a policii(konkurencni prostredi) kdo by urcoval ze ma pravdu ta a nebo ta spolecnost? A nebo jak by to vypadalo kdyby byla zalovana jedna z tech spolecnosti? Dokazu si zive predstavit jak by se ostatni konkurencni spolecnosti "spikli" a snazili se odstranit tu zalovanou prez "sve" soudce. Vicemene kdyz to zjednodusim tak navrhujes presne to co ted funguje jen navrhujes vice a hlavne soukromych garantu. Takhle i kdyz se to spouste lidi nelibi tak garantem "spravedlnosti" je cesky stat s volenymi zastupci. Debatu o kratke pameti a nepremysleni obcanu CR at voli jakoukoliv stranu bych rad vynechal protoze by jsme se shodli nejspise na tom ze tento fenomen existuje, ale neshodli by jsme se na uhlu nahledu ktera strana je "slepejsi".
    MUADDIB
    MUADDIB --- ---
    PLANDAK: no, nepadaly invektiva, ale to věčné projektování a podsouvání je něco, co se mi obecně ekluje...

Věcná i reálná řešení mám, že by si to většina lidí neuměla představit, či by se jim nelíbila... je věc druhá, ale několikrát jsem se spálil ve smyslu. Napíšu 100 slov, jednu větu napíšu nejednoznačně a oponent se toho chytne jako hovno košile, špatně si to vyloží, něco si domyslí a pak si na tom vystaví vlastní představu...

Kontruktivně ano, ale: " Jinak receno chces misto demokracie zavest otroctvi ci nevolnictvi" je přesně to, čemu bych se rád vyhnul...

Má to dva háčky, zatímco já ostatní nenutím žít (a ani bych nenutil) v tom "mém" systému, tak ostatní (silové složky systému) nutí žít mně v tom jejich (vašem)

Druhej háček je, že spokojenej je málokdo, ale z těch co jsou nespokojený je minimum ochotno ke změně. ¨

Abych to shrnul, nedělám si iluze o anarchii, nedělám si ani iluze že moc státu se v budoucnosti omezí (spíše naopak) mně bude stačit, když na tom státu budu závislej co nejmíň, stejně jako moje rodiny... a aby ze mně stát vyrazil co nejmíň (nebo abych ze státu dostal vše, co jsem do něj vložil).

To mně stačí... nemusím přesvědčovat "levou polovinu" společnosti o tom, že stát je řízená cesta do prdele... koneckonců... bez ohledu na to, že si církev odsouhlasila, že se slunce točí okolo placaté země... nic neměnilo na tom, že "modří věděli" a že si většina společnosti myslela jinak... nechali na tom, až je ztrapní sama historie ;)
    SAMOUT
    SAMOUT --- ---
    PLANDAK: Jasně, z Mikulova do Rakouska, ta nejmíň důležitá dálnice ze všech... Ach jo, další důkaz toho, že EU financuje zejména píčoviny.
    PLANDAK
    PLANDAK --- ---
    Poslanci Dopravního výboru Evropského parlamentu ve středu diskutovali o projektech, které Evropská komise navrhla k financování z fondu Connecting Europe Facility (CEF). Česká republika tak na dopravní stavby získá celkem 589 milionů eur, což je o více než dvojnásobnou částku, kterou ČR získala v předchozím období. Jde o výrazné zlepšení, na které je třeba navázat ve třetí výzvě, aby ČR vyčerpala 100% z kohezní části fondu CEF.

...

Z prostředků CEF se bude financovat především modernizace železničních koridorů, např. tratě Plzeň-Domažlice a Brno-Přerov. Peníze půjdou i na dálnice D52 na rakouské hranice u Mikulova a na D11 z Trutnova do Polska.

Pavel Telička
    http://www.telicka.eu/novinka/cz/1058/cr-ziska-pres-pul-miliardy-eur-na-dopravni-projekty/#novinky
    NE7RA
    NE7RA --- ---
    DANYSEK: chtit zpet model soudnictvi ze stredoveku je jako vymyslet hranaty kolo :)) ale hlavne ze by to bylo SOUKROME - at si pod tim WANTON predstavuje cokoliv :) sice nejsem tak nastudovany, jako on ( mít načteno historii a právo, jak to dnešní pozitivistické (krajně levicové), tak přirozenoprávní, tak to historické středověké... ) ale mam pocit, ze urednici krale nebyli zas tak uplne soukrome subjekty :]
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam