COOLER: jasne, ze to je spotrebni zbozi - ale zivotnost neni 11 let. V baraku, kde bydlim je fasada 50+ let a porad (mozna k tvemu uzasu) drzi a nevykazuje znamky nutnosti nejake investice. A zdi jsou tak tlusty, ze zatepleni nema smysl... momentalni "experimenty" eko-teroristu neresim, to je specificka kategorie sama o sobe (a naopak popisujes oblibene "lzi" zelenych ekonomu, ktere nehodici-se do kramu jaksi skrtaji). Bavim se o obycejnym baraku. Jasne, ze opravy jsou obcas potreba (ja se v domku narodil, nemusis me poucovat), ale to jsou v pomeru k vlastni investici drobny - zvlast pokud se ta prubezna udrzba nezanedbava a neceka se, az vsechno fakt upadne (jak je mnohde zvykem).
Dalsi prakticky priklad, kde investujes hodne dlouhodobe je treba les - ten ti za 11 let fakt nevyroste... ten pozemek neco stoji, dlouho jej jinak nepouzijes. Proste jsou veci, kde za jednu dekadu navratnost zhodnotit spolehlive nelze.
O akciich (aka imaginarnimu kusu papiru) vubec rec nebyla - nevim, proc to sem ted tahas.
WANTON: vis, ja casto na ruznych mistech ctu o plytvani verejnymi penezi. Kazdy Cech je odbornik na vsecko a dokaze vse zarucene udelat levneji - ma to jeden hacek, nikdo takovy se ti do vyberoveho rizeni v ramci verejne zakazky neprihlasi. I mezi cleny SSO najdes lidi, kterym verejne penize nesmrdi a cerpaji je v maximalni mozne mire (i za cenu plytvani), kdyz se jim postesti. Obycejne pokrytectvi - kaze se voda, ale pije se vinko, zeano. Do svedomi, at si sahne kazdy sam. Teorie krasne, ale zacit by mel prakticky kazdy sam u sebe...a to se ani u (nekterych) clenu SSO nedeje. Data si dohledej na internetu, neni to tezky.
WANTON: doporucuju otevrit historicke mapy... ke svemu uzasu zjistis, ze soucasna sit komunikaci ma koreny ve velmi hluboke historii a jejich prubeh se od tech dob moc (nekdy vubec) nezmenil - ale chapu, tebe muzea a historie nezajimaji, povazujes to za zbytecnost, takze co tu vlastne resime, zejo. Zrovna Karel IV je fakt blby priklad - on ne vsecko delal pro prachy.
WANTON: Pokud tvrdis, ze muzea jsou nesmysly, tak jses nevzdelany vul. K tomu neni co dodat. Ne kazda hodnota je presne vyjadritelna penezi, pripadne se penezi ohodnocuje jen na zaklade subjektivnich kriterii. To se v ekonomii uci.