• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GATTA_NERAJedináčci- výhody a nevýhody
    Jsem jedináček, ale ne z vlastní vůle... aneb slasti a strasti života bez sourozenců
    rozbalit záhlaví
    GATTA_NERA
    GATTA_NERA --- ---
    PIZI: když to nepůjde, co nadělám ...
    PIZI
    PIZI --- ---
    GATTA_NERA: Pokud nebudes nestastna z toho ze se ti treba velka rodina nepovede, pak je to ok.
    GATTA_NERA
    GATTA_NERA --- ---
    MADIETTA: já zažila kombinaci rozmazlování i drsnější výchovy typu starej se sama, no chvíli mi trvalo vybrat si z toho, co je pro mě dobré. :)

Ty typické rysy na sobě pozoruju taky, čím jsem starší.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    GATTA_NERA: já třeba neměla typické dětství jedináčků v tom, že mě rodiče nikdy přílišně neochraňovali, možná právě proto, že jsem byla sama a oni měli výčitky (moje máma chtěla další děti, nešlo to), tak na mě byli o dost drsnější, žádné rozmazlování, musela jsem se od hodně raného věku osamostatňovat, sama si vydělávat, starat se o sebe... ale taky mi věřili, nezažila jsem žádné zákazy, žádné omezování, neměli problém mě třeba už v šestnácti letech pustit na celé léto pryč.

Přesto jsem v mnoha směrech typický jedináček - samotář, introvert, perfekcionista, nespoléhám na druhé, jen na sebe... zkrátka se to nezapře navzdory rodinnému přístupu...
    GATTA_NERA
    GATTA_NERA --- ---
    PIZI: člověk není ostrov sám o sobě, to jací jsme záleží i na interakci s druhými. každý potřebuje komunikovat s ostatními, není-li asociál. To není o štěstí, moje štěstí je závislé jen na mě a já ho buduju tak jak chci. Ale protože si myslím, že je pro mě lepší velká rodina, proto chci víc dětí.

Ale sleduju tě i v jiných diskuzích a vím, že rejpeš všude, takže tvoje poznámky neberu osobně.
    ANNA
    ANNA --- ---
    PIZI: nemyslím, že musí jít zrovna o závislost vlastního štěstí na druhých. prostě spousta věcí v tomto světě se lépe řeší, když je na to víc lidí, od hlídání dětí přes nejrůznější výpomoc či kontakty po péči o staré a umírající. štěstí se tím nutně nepodmiňuje.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    CORNELA: tak ono jednak časem to člověk řešit přestane, pokud to nebylo nějak patologické nebo extrémní, což většinou nebývá, a druhak, každá (ne)sourozenecká konstelace má svá pro a proti a nějak člověka ovlivní, formuje jeho osobnost, o tom existuje řada výzkumů, které se v podstatě na závěrech shodují. Jedináčci jsou většinou perfekcionisté, prvorození to většinou dotáhnou dál než druhorození, a tak dále a tak dále... neplatí to samozřejmě univerzálně, ale je to celkem očividné, že to tak funguje.

Já už dneska absenci sourozenců jako takovou fakt neřeším, ale když vidím svoje dva kluky, jak jsou rádi, že se mají, vzájemně se ovlivňujou a leckdy i obohacujou, tak jsem ráda, že jsem v jedináčkovském trendu nepokračovala... nedělám si iluze, že se budou něžně milovat vždycky, ale přesto mi to přijde oproti jedináčkovství pozitivnější.
    GATTA_NERA
    GATTA_NERA --- ---
    http://www.facebook.com/home.php?#!/group.php?gid=97517215764&ref=search&sid=722598708.1272391362..1

na FB je podobná skupina, tam je víc lidí, kterým to vyhovuje
    PIZI
    PIZI --- ---
    GATTA_NERA: Dokud bude tve stesti zavisle na ostatnich, budes mit problem.
    GATTA_NERA
    GATTA_NERA --- ---
    CORNELA: to u jedináčků bývá typické, strach o SVOJE věci. Mě vždycky říkali, nikomu nic nedávej, zničí ti to nebo ztratí, lidi jsou zlí, a když jsem náhodou něco ztratila byl problém.
    Mě děsí na jedináčkovství ta samota, mám prostě malou rodinu a až rodiče nebudou, nebudu mít sourozence, který by se mnou sdílel starosti. Ano mám partnera, ale nemůžu od něj chtít, aby mi dělat bratra, že?
    Takže jediná možnost velké rodiny, je bud se do ní provdat nebo si ji založit.
    Já bych radši bráchu než koně :)
    GATTA_NERA
    GATTA_NERA --- ---
    CORNELA: no já od nich nemám nic z toho :) rodiče jsou dost chudí, já si na to všechno chci vydělat sama.
    Já nechtěla mít nic svýho, ale dělit se s někým.
    GATTA_NERA
    GATTA_NERA --- ---
    Mimochodem, taky jste slýchávali takové věci, jako: "kdybys měl/a sourozence, rodiče by Ti nemohli všechno zajistit, nedostala by ses na školu, co Ti vlastně schází?"
    GATTA_NERA
    GATTA_NERA --- ---
    _ZU_: já to vzdala ve 14 letech, říkala jsem si, že by bylo fajn, kdyby rodiče zaměřili pozornost jinam
    _ZU_
    _ZU_ --- ---
    mě sourozenec hodně chyběl vždycky, přála jsem si nestejné dvojče nebo taky staršího bráchu. hlavně proto že se mi jedináčkovstvím dostalo trochu moc ochranitelské výchovy od rodičů. vedle sourozence se člověk asi víc otrká, ne? ale když se mě v 6ti naši ptali esi bych chtěla mladšího sourozence, moc se mi to nelíbilo, připadala sem si k malému prckovi moc velká :)
    MEA
    MEA --- ---
    Doporučuju přečíst dvě knízky některým lidem .)
    Sice to není přímo o jedináčcích, ale souvisí to s jejich životy a může pomoci. Je to maličko OT..
    1. Dětství je drama, Alice Millerová, http://www.kfbz.cz/katalog/zaznam.php?detail_num=13778&strana=0&typhled=A&cis_pole=31&zpet=hh&heslo=2079&vers=9&lang=cze&user_hash=201003319eb8123eebc9d046b9c432da4dcb9d539816fb6a

2. Mužství, Biddulph Steve, http://obchod.portal.cz/produkt/muzstvi/
    GATTA_NERA
    GATTA_NERA --- ---
    MADIETTA: očekávání, to je přesně ono :) jak by se bez nich žilo líp co?
    GATTA_NERA
    GATTA_NERA --- ---
    PIZI: však já svůj život žiju :) Kdybych se řídila radami rodičů, byla bych jinde než jsem. Jen jsem chtěla říct, jaké devizy mi dali do života jedináčka. Oni se snažili celý život mi určovat, já už od 14 ho vedla vlastní cestou. Jen bych byla šťastnější, kdybych nemusela pořád oponovat. Toť vše :)
    PIZI
    PIZI --- ---
    MADIETTA: Jak rikam, pribuzne nemusim. Jsem o ne rad ochuzen. Zadna skoda. Mozna to taky souvisi s tim, ze jsi zena a tedy vice socialni tvor, nez muz.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    PIZI: myslím, že to "zazlívání" jde ve vlnách. Byla období, kdy jsem po sourozenci toužila (v dětství), v jedné fázi dokonce natolik, že jsem si vytvořila dva imaginární sourozence, jen abych nebyla tak sama. Pak to ustoupilo a o sourozenci jsem nepřemýšlela, vrátilo se to až v rané dospělosti, kdy jsem musela řešit hodně osobních problémů a pochopila jsem, jak mě jedináčkovství poznamenalo, jak moc mě sužují ta obrovská očekávání, která do mě rodiče vkládají a o která se nemůžu rozdělit s někým jiným, a ten věčný perfekcionismus, kterým díky tomu trpím. No a teď, když už mám sama děti, tak mi akorát přijde líto, že děti jedináčků jsou ochuzené o strejdy a tety, bratrance a sestřenice, a že je to velká škoda... naštěstí aspoň manžel má jednu sestru.

Jinak sama mám děti dvě a ani na chvíli jsem neuvažovala, že bych snad zůstala jen u jednoho (být to na mně, mám i víc než dvě, ale situace holt nedovolí...).
    PIZI
    PIZI --- ---
    GATTA_NERA: Stejne tak ty by ses mela naucit zit vlastni zivot a rodice proste ignorovat. To, ze oni neco rozebiraji, prece neznamena, ze ty to musis poslouchat. Spolecnost do tebe vstipila, ze rodice musis ctit. Nemusis. Kdyz s nimi neni domluva, tak se podle toho zarid.
    GATTA_NERA
    GATTA_NERA --- ---
    ELIZHANNAH: souhlasím s Tebou, rodiče, hlavně mamka, se na mě velmi soustředí, i když už jsem dospělá a radši žiju na druhém konci republiky. Když se vztekám, že řeší můj život, tak mi babička odvětí, "však se nediv, jsi jejich jediná". Ale sakra! Už od dětství na mě byl kladen nárok, nesměla jsem zlobit tak jak ostatní, musela jsem se dobře učit a DĚLAT JIM RADOST. Proč je podle rodičů jedináčků dítě povinno zpříjemňovat jim život?
    Mě jedináčkovství dalo do života zátěž, protože cokoliv udělám je hned rodiči hodnoceno a rozebíráno, jak kdybych byla malá. Měli by se naučit žít vlastní život, ale na to nejsou moc vyspělí a pořád nechápou jak mě zatěžují.
    vyčítají mi, že se jim nesvěřuju, ale ať se nediví, když cokoliv jim řeknu, začnou řešit a do všeho šťourat.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam