• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XARGHREMOSKA ...recepty, tipy & triky
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    XARGH: no, mazácký recept, kuře osolím, posypu majoránkou, vrazím do remosky...tak se doma peklo kuře co pamatuju
    XARGH
    XARGH --- ---
    jednoduchy recept na peceny lilek z remosky: lilek pokrajime na centimetrova kolecka, dno remosky vytreme olivovym olejem, vlozime lilky v 1 vrstve, znova zakapneme olejem a cca 3/4h zapekame, az lilek zhnedne (neprehnat!)
    na zaver posolime, popeprime a popr. posypeme tymianem.



    chystam se pect cele kure, ma nekdo ozkouseny, mazacky recept na kure v remosce? nejlepe treba na bramborach, aby to bylo rovnou i s prilohou?
    DOMINIQUE01
    DOMINIQUE01 --- ---
    FILTHY_SAD_EMO: díky za recept, zrovna jsem se buřtama totálně přecpala. Ňamka.
    Remosku nefotim, mám teflonovou, zvládla to v pohodě ;)
    FILTHY_SAD_EMO
    FILTHY_SAD_EMO --- ---
    a vyhlašuju quest: vyfoť svoji remosku předtím a potom!
    FILTHY_SAD_EMO
    FILTHY_SAD_EMO --- ---
    děkuju - umyl jsem jarovou houbičkou a pak mokrou houbičkou do čista. a pak usušil - vypadá to, že to nikam nezateklo.

    recept: hromadu cibule nakolečka nebo půlkolečka nasypu na dno remosky, špekáčky (já používám z Globusu nebo z řeznictví z Francovy Lhoty) - rozpůlím, kdo chce, může oloupat (není od věci je na koncích naříznout), potřu ze všech stran kečupem, naskládám na cibuli plochou stranou dolů. Zakydám zhora plnootučnou hořčicí a něčím ostrým (chilli, ábécéčko - taková ta nejlevnější pálivá omáčka, tabasco). Podliju černým pivem - na 7 špekáčků půl piva. Peču hodinu, dopíjím pivo, čuchám vůni, občas otevřu, spálím se tou párou a přeleju to kejdou ze dna. Eventuleně přiliju trochu piva (já mám skoro ucpané ty díry v remosce, takže nedolívám). Po hodině vytahuju nedočkavý první ochutnávací buřty, jím s chlebem, nebo bez něj. Po hodině a půl vytahuju ze zásuvky a nechávám dojít. Celou dobu přípravy lze konzumovat.
    YETI
    YETI --- ---
    FILTHY_SAD_EMO: já meju případně navlhčenou houbičkou ( ta pak bude na vyhození :-) )
    BLEVAJZZ
    BLEVAJZZ --- ---
    FILTHY_SAD_EMO: nene tam to fakt nestrkej!! vem jen navhčené ubrousky max...
    FILTHY_SAD_EMO
    FILTHY_SAD_EMO --- ---
    FILTHY_SAD_EMO: za radu dám recept!
    FILTHY_SAD_EMO
    FILTHY_SAD_EMO --- ---
    čistě teoreticky - kdybych dělal v remosce buřty na pivě, a to víko od toho bylo zevnitř zaprskané jako prase, a já to chtěl umýt/vyčistit, než se vrátí moje slečna domů a uvidí to a vynadá mi, jak bych to vyčistil?

    pod vodu to asi stčit nemůžu, že? jak na to?
    KAMPA
    KAMPA --- ---
    XARGH
    XARGH --- ---
    XARGH
    XARGH --- ---
    nazor jednoho oponenta teorie skodlivosti hliniku http://www.cibulka.com/nnoviny/nn1991/nn0691/obsah/25.htm
    XARGH
    XARGH --- ---
    mam shodny nazor s MOIRAIN: je treba si uvedomit, ze hlinik podleha velmi rychle oxydaci vzdusnym kyslikem a tudiz je povrch hliniku neustale pokryt vrstvickou oxidu hliniteho, ktery je chemicky dost inertni. krom kyseleho prostredi jsem slysel neco o teplotach > 250 °C, coz remoska nedokaze vytvorit

    pokud obavy pretrvavaji, je mozne dat do remosky jeste 1 nadobu, napr. keramickou. obcas to delam, ale spis proto, abych v obri remosce zapekl neco mensiho...
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    BRUN: no, je to poněkud sporné, ale uvolňuje se stejně jen v silně kyselém prostředí, takže remosku s klidem používej, když v ní nebudeš péct na víně, dusit kysané zelí a tak
    a teď si vyber ;)
    takhle nám to říkali na škole (VŠ potraviny)
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    ano, prokazany to je. pouzivat by se to nemelo. (stejne to pouzivam). Ostatne z duvodu skodlivosti se hlinik nepouziva na vyrobu priboru. Hlinik je hajzlik kterej pri pouzivani s potravinama zustava dlouho v organismu a rozhazuje rovnovahu elektrolytu v tele. + se tvrdilo (ale to nevim co je na tomhle pravdy) ze to narusuje nerovej system
    BRUN
    BRUN --- ---
    je nejak prokazana skodlivost pripravy pokrmu v hliniku? chci oprasit remosku a premejslim, jestli dokoupit nadobu novou, nebo pouzivat starou hlinikovou.

    popr. vite, kde dokoupit nadobu a jestli jsou velikosti kompatibilni se starou remoskou?
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    tak papir otestuju. :)
    FILTHY_SAD_EMO
    FILTHY_SAD_EMO --- ---
    pokud se papír nedotýká víka, resp. není skřípnutý mezi mísu a víko, tak se nespálí.
    BLEVAJZZ
    BLEVAJZZ --- ---
    RAINBOF: pomaž to máslem a vysyp to hladkou mokou na chuti by se to nemělo nijak projevit..;-)
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    to nevim. ale mam obavu ze tomu papiru se to nebude zdat jako dobrej napad a spali se...
    JUTA
    JUTA --- ---
    RAINBOF: no a pečící papír by nešel použít?
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    ne mam tu prehistorickou hlinikovou :)
    BLEVAJZZ
    BLEVAJZZ --- ---
    RAINBOF: ty nemáš teflonovou nádobu?
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    nevite jak v remosce udelat lasane aby se to nepripeklo ?
    EZEE
    EZEE --- ---
    FILTHY_SAD_EMO: fuj kecup na vareni!:)
    PSICHE23
    PSICHE23 --- ---
    SHONA: doporučuju ještě nakrájet tak 2-3 cibule k tomu:)
    XARGH
    XARGH --- ---
    tak jsem si konecne nasel cas udelat trosku zahlavi, na nastenku prihodit par odkazu na nejake ty recepty, ktere jsem posbiral na netu. jeste zbyva neco poradneho uvarit, ale k tomu se snad zase taky casem dostanu. :)

    http://recepty.centrum.cz/kuchyne-sveta/2007/1/1/clanky/marocke-tajines-zvladnete-v-remosce/



    ZUZIPA
    ZUZIPA --- ---
    SP1T: "Mezitím si umícháme těsto - 1,5 hrnku polohrubé mouky (nejlépe hrubá špaldová+hladká celozrnná) , 2 vejce, půl hrknu cukru (nejlépe tmavý), kypřící prášek, větší lžíce másla (nejlépe rozpuštěné) a mléko aby těto bylo tekuté."
    SP1T
    SP1T --- ---
    ZUZIPA: a co recept na to testo?
    FILTHY_SAD_EMO
    FILTHY_SAD_EMO --- ---
    Kuřecí křídla bez letek (ten poslední kousek, co na něm není maso, ale docela často bývá péří), překrojíme v kloubu (čili z každého křídla dostaneme 2 kousky). V misce rozmícháme med, hodně kečupu, chilli omáčku (nebo práškové chilli), sůl, pepř, trochu oleje, pomerančového džusu, utřeného česneku. Naházíme do toho křídla a necháme co nejdýl marinovat - (aspoň hodinku, ideálně přes noc). Potom vytáhneme, necháme trochu okapat a cpeme do remosky vyložené pečícím papírem. Pečeme, očucháváme, občas pootáčíme (stačí 1x-2x). Až je zbylá šťáva spálená, křídla jsou hotové. Podáváme horké s bílým pečivem, vhodný je zeleninový salát a pivo.

    Pečící papír doporučuju - umýt remosku od spáleného kečupu s medem je docela dřina.
    (teflonová remoska není remoska - jídlo z remosky má chutnat po hliníku!)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam