provedl jsem si malý průzkum: 97% tázaných lidí si obsah špízu stáhne ze špejle/šavle již před jezením, a nestahuje si to průběžně. Tak jsem se rozhodnul, že ušetřím blbou práci sobě (napíchávání) a jim (sbírání kusů masa po stole i pod ním).
čili: hromada cibule na půlkolečka, maso na kousky (vepřové a/nebo kuřecí), klobása na kolečka (ideálně černá), paprika na kousky (pro barvu je nejheščí červená), něco mastné (bůček, slanina, lze vynechat), půlky stroužků česneku (možno i celé, je to jedno). nasypu do remosky, promíchám, zasypu kořením na vepřovou pečeni (nebo libovolným, stačí pepř, sůl, paprika, česnek, prostě dle chuti). trošku podleju a peču a peču až je to hotové. vůně je to zabijácká.
pak konzumuju s chlebem / bramborem jakkoliv. Ideální je kaše.