• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XARGHREMOSKA ...recepty, tipy & triky
    CAPTAIN_TACUD
    CAPTAIN_TACUD --- ---
    OMN: nevim co to ma spolecnyho s remoskou
    FILTHY_SAD_EMO
    FILTHY_SAD_EMO --- ---
    něco-jako-plov-z-remosky:
    do remosky dám tuk (lůj, sádlo nebo olej) a na něj cibuli nahrubo a kusy nasoleného masa (kostky o hraně 3-5cm) - ideálně libové nebo jen lehce prorostlé skopové, jde i vepřové, kuřecí..., opeču, nespálím. Přidám mrkev, kterou jsem předtím nakrájel na tenké plátky a potom našikmo na proužky jako sirky silné, ale delší. Opeču. Přidám dřišťál a cumin (nelze nahradit - dřišťál stopro celý, cumin ideálně celý). Vhodím několik stroužků česneku. Zaliju horkou vodou. Dusím. Dusím, až je maso skoro hotové. Pak zasypu propláchnutou rýží. Eventuelně doliju vodou. Dusím. Až je rýže hotová a voda zmizela, promíchám, servíruju.
    Zapíjím čajem, ideálně vodkou. Když je hlad, lze jíst i s chlebem. Bílým i černým.

    V kombinaci olivového oleje a kuřecího (které jde vždy vybrat a dát chlapovi) je to překvapivě chutné a lehké. V kombinaci lůj + skopové + vodka je to jídlo králů.

    Dřišťál - UTFG, cumin = kumin = římský kmín.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    MOIRAIN: ja vim ze to jde ale obecne s remoskou jsem mel problem inspiracni takze proto jsem to sem dal.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    RAINBOF: je dost málo věcí, co v remosce nejdou, takže jen do toho
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    ahoj, v remosce se da delat Jihocesky(starocesky ?) Kuba.

    http://dolcevita.blog.cz/0710/houbovy-kuba, je moc dobrej a ja ho mam za tradicni vanocni jidlo :D
    XARGH
    XARGH --- ---
    FILTHY_SAD_EMO:

    nekde jsem si kdysi opsal:

    ...rýže stylem pulao čili pilaf. Žádné vaření, žádné dodatečné smažení. Dno remosky zasypete propláchnutou rýží. Přidáte sůl, a chcete-li si rýži něčím dochutit, tak pár hřebíčků, hrst hrozinek, rozpůlenou cibuli, stroužek česneku, pár semínek z rozdrcené bobule kardamomu nebo špetku šafránu. V čajové konvici uvaříte vodu a rýži jí zalijete, přibližně trojnásobným množstvím. Přiklopíte a zapnete víko. Rýže je nejdéle do deseti minut hotová, měkká, vonná a sypká a připravená k podávání. Nemáte-li remosku, dáte rýži do skleněného pekáče, zalijete ji horkou vodou zhruba trojnásobného objemu, přikryjete víkem a dáte na čtvrt až půl hodiny do rozpálené trouby.
    INCUBUS
    INCUBUS --- ---
    FILTHY_SAD_EMO: dělám skoro totéž, ale místo marmoše dávám med.... a místo moravanky mi k tomu hraje Jethro Tull...... :o))).....
    YETI
    YETI --- ---
    FILTHY_SAD_EMO
    FILTHY_SAD_EMO --- ---
    Kuře nadělím na díly, osolím, opepřím (když mám čas, nechám chvíli odležet v chladu). V misce smíchám hořčici krémžskou, plnotučnou, dijonskou a rybízovou marmeládu (1:1:1:1). Kuře tím popatlu a dám do remosky. Chvíli peču, až se kejda zapeče a vytvoří trochu kůrčičku. Pak podleju Moravankou. I s nálevem.
    Peču, občas otočím/přeleju. Když mám náladu, občas popatlu zbylou hořčico-hořčico-hořčico-marmeládou.
    Když nemám čas, jen pomažu, hned podleju, dám péct a jdu si po svém. Otočím jen jednou.
    Servíruju ideálně s bramborovým knedlíkem (sic!), nebo bramborovou kaší, bramborem. I s chlebem je to dobré.
    FILTHY_SAD_EMO
    FILTHY_SAD_EMO --- ---
    nahoďte někdo recept, jak vařit v remosce rýži.
    Spousta lidí to dělá, moje slečna to zkoušela, povedlo se, ale nepamatuje si, jaké množství vody/jak dlouho...
    MUFLONEK
    MUFLONEK --- ---
    Patří to i sem.o) Dort pro přítele z remosky:

    Polotovar:



    Výsledek:

    FILTHY_SAD_EMO
    FILTHY_SAD_EMO --- ---
    moment. beru urážky zpět!

    možná došlo k mýlce. já mám remosku XXL, nebo jak se tomu teď říká. a dělám v tom ty "špízy/něcojakoguláš" z max. 30dkg masa. a dvou jedné papriky a cibule a klobásy. takže to tam není nahňácané, ani z toho nejde tolik šťávy. takže rozdíl na špejlích anebo když to leží a skoro se nedotýká není žádný.

    btw. nejsem přetížený, dělám docela fajn práci - připravuju si pro studenty přednášku na pátek... jen mě dokážou nasrat kafralové.
    PASTEL
    PASTEL --- ---
    Je to stejně guláš jako špíz. Promin tak já už tě nebudu přetěžovat.
    FILTHY_SAD_EMO
    FILTHY_SAD_EMO --- ---
    jestli tohle je něcojakoguláš, tak jeden z nás je něcojakokretén. fakt debata...
    PASTEL
    PASTEL --- ---
    šťavnatost i remosce - může být různá. Promin ale tvůj něcojakoguláš, za špíz prostě považovat nebudu. Jestli tobě to připadá stejný, tak ok. Ale má to společnýho asi tolik co bramboráky s bramboračkou
    PASTEL
    PASTEL --- ---
    Toho aby se chutě nespojily, dosáhnu tak, že to peču na špejlích.
    FILTHY_SAD_EMO
    FILTHY_SAD_EMO --- ---
    PASTEL: až na tu šťavnatost (v remosce? co to meleš?) bych s tebou i třeba souhlasil...
    a ještě mi řekni, jak dosáhneš v remosce toho, aby se chutě nespojily. v horkovzdušné troubě prosím. ale v remosce?
    PASTEL
    PASTEL --- ---
    No špíz je to proto, že jak jsou přísady nalepené z každé strany na maso, tak maso je ochucené nerovnoměrně, ty chuti se nesmíchají do jedné, proto je to jídlo pro mě zajímavé. Také je mnohem šťavnatější než když ho pečeš takhle v kýblu. Věřim že to co jsi takhle uvařil může být dobré, ale s tim co stáhneš ze šavle, když někdo udělá špíz to nemá nic společného. Kdyby mě někdo pozval na špíz (který miluju) a předložil mi masovou směs se zeleninou, tak to budu považovat za bezcharakterní podvod.
    INCUBUS
    INCUBUS --- ---
    FILTHY_SAD_EMO: ANO...!!!
    FILTHY_SAD_EMO
    FILTHY_SAD_EMO --- ---
    provedl jsem si malý průzkum: 97% tázaných lidí si obsah špízu stáhne ze špejle/šavle již před jezením, a nestahuje si to průběžně. Tak jsem se rozhodnul, že ušetřím blbou práci sobě (napíchávání) a jim (sbírání kusů masa po stole i pod ním).

    čili: hromada cibule na půlkolečka, maso na kousky (vepřové a/nebo kuřecí), klobása na kolečka (ideálně černá), paprika na kousky (pro barvu je nejheščí červená), něco mastné (bůček, slanina, lze vynechat), půlky stroužků česneku (možno i celé, je to jedno). nasypu do remosky, promíchám, zasypu kořením na vepřovou pečeni (nebo libovolným, stačí pepř, sůl, paprika, česnek, prostě dle chuti). trošku podleju a peču a peču až je to hotové. vůně je to zabijácká.
    pak konzumuju s chlebem / bramborem jakkoliv. Ideální je kaše.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam