• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    MANXX: já ji vidím každou chvilku a rozhodně neumřela a nevypadá ani, že by se k tomu chystala :-)
    MAR_TINA: mně napadá jediné, domluvit se s manželem a vyvařovat zdravě a dietně, prostě to pro tu holku udělat.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    DIVA: Já měla řetěz hodně krátkej. A nikdo si nevšiml, že chlastám, málo, ale vytrvale, nebo že jím dvakrát týdně. Hlavně že jsem šla ze školy rovnou domů a nedělala průsery.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    ALONSY:
    MAR_TINA: Andy Bellati je taky vegan, ale takovej ten dobrej druh - neproselytizuje, pouze jakožto výživář upozorňuje, že bílkoviny a henté věci jsou i v rejži, že maso není potřeba, občas přihodí nějaký nadějný recept...
    SADAKO: přesně. Ony takový eko vego syrový ořechy, třeba...
    AIJA
    AIJA --- ---
    TAPINA:
    Jansně. Je důležitý jim vzít možnost diskuze :-D
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Chlapovi, který má rád nezdravé jídlo, se hlavně nesmí prozradit, že se bude vařit zdravě, on to většinou sám nepozná :D Můj manžel je (přes hubenou postavu) typ, který by klidně denně jedl vepřovou pečeni s bramborama, kdyby to na něm záleželo, a když se zmíním, že bude nějaké jídlo postavené na bázi zeleniny, tak se tváří kysele. Jenže já jak jsem teď těhotná, tak mám na zeleninu větší chuť, než obvykle, tak jsem to prostě přestala hlásit a začala jsem to vařit. A co se děje? Manžel to bez řečí sní, obvykle to pochválí, jednou za čas mu udělám toho vepře a všichni jsou spokojení.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    No, ono to stejně obvykle právě nebývá tak jednoduché, že anorexie vzniká proto, že rodina se ráda pořádně nají a všichni mají nadváhu... Často tam je i nějaká forma patologického vztahu k jídlu, ať už nepřiměřené závislosti na něm nebo naopak odmítání, příliš velké přikládání významu tomu, co člověk jí a jak vypadá + i v dalších ohledech pošramocené vztahy v rodině (což se ostatně přesně píše i v té kazuistice, co sem házela Zuzka). Například už to, že paní "nemůže vařit zdravě pro celou rodinu, protože by to manžel nevydržel" - to zní, jako že ta rodina jede na dvou modech, přejídání X hladovění, s tím, že zdravá strava = hladovění, takže to "nechceme". A dcera tenhle model převzala, akorát protože se proti rodině vymezuje, tak jede po té linii hladovění. A to je komplex věcí, který se fakt nedá vyřešit jen přededepsaným jídelníčkem, vážením a cvičením ve STOBu.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    A taky mi nepřijde až tak nereálné, že se matka z rodiny, kde je na "dobrém jídle" postaveno skoro celé rodinné štěstí, lekne anorexie hned na začátku.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MAR_TINA: Patnáctiletá hlavně taky pravděpodobně neumí vařit a když, tak jídla, co dělá matka. Takže hubnutí vezme do rukou tak, že bude jíst syrovou zeleninu a nic jiného. V patnácti letech člověk bez pomoci odborníka nemůže umět zdravě hubnout, takže já bych viděla cestu opravdu přes ten STOB, kde by naučili zdravě jíst celou rodinu, resp. ty z rodiny, kteří o to stojí.
    MALKE
    MALKE --- ---
    MADIETTA: Věřila bych na reálný základ - příběh z okolí, dopis čtenářky, prolistovaná příručka STOBu (koneckonců, ono je to všechno stejné). Ale pravda je, že jsem se podobného blábolení ve svém životě natvořila dost, aby mi to bylo z příliš mnoha důvodů podezřelé:)

ALONSY: Ono je to fakt jak přes kopírák, tohle uvidíš leckde...
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    MAR_TINA: Tyjo, já bych možná netvrdila na 100% že fiktivní.
    U nás to bylo vlastně docela podobné, celá rodina s větší nadváhou, a jídlo od pečiva po přesně různé mastné, nezdravé věci (karbanátky, knedlíky...)
    A o změně taky v podstatě nemohla být řeč..
    Jenže to nebylo tak horrorový jak mi to zní teď a z toho článku.
    A za moje hrozně zlý návyky teď to asi nemůže na 100% protože alespoň nějaká pravidelnost v tom byla.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MADIETTA: a tatínka! Ostatně na něj je sváděno to, že ženy nejedí rozumně. Respektive rodinej systém.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    MALKE: protože ta nebohá [fiktivní] holčina nemá vůbec tušení, co a jak, jenom ví, že tak, jak to vede maminka, to fakt nefunguje, tak se prostě zkrouhla, co nejvíc to jde.

ZUZKAOU: ano, tohle by chtělo překopat především maminku, a to od základů.

A jinak ty články na ŠŽ fiktivní nebývají, on je to takový "rodinný" server dělaný na koleně a ty čtenářky, které tam problémy píšou, tam zhusta pak v diskusích přispívají a reagujou a fakt si nemyslím, že by to všechno páchala redakce (kteroužto tvoří dva a půl člověka ;-)).
    MALKE
    MALKE --- ---
    DIVA: Řeknu to takhle - pokud dítě spolupracuje, máš šanci. Pokud ne, můžeš se postavit na hlavu a bude ti to houby platné.

MAR_TINA: Že to byla surovina na buchtu mi na tom přišlo méně zásadní, než že to bylo prakticky jediné, co snědla. Když už se bavíme o téhle fikci:o))
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAR_TINA: no a proto se fiktivní matka musí srovnat a nebudou stačit jen informace o vaření a výživě.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Když to beru s odstupem, který ta (fiktivní) matka pochopitelně mít nemůže, nelíbí se mi tahle část :
    "... s vařením je to taky složité. Peněz nazbyt nemáme, vyvářet a nakupovat pro ni extra je nereálné. A když začnu nakupovat a vařit stejně jako pro ni i pro nás, tedy nějak dietně, tak nevydržím s manželem a přiznám se, že asi ani sama se sebou. "

Vzato velmi přísně, ona odpírá dítěti zdravou potravu i přes to, že dcera už má následky na zdraví, je obézní.
    Jasně, že ta konkrétní (byť fiktivní) matka za to přímo nemůže. Vaří tak, jak se to naučila doma a jak chce její manžel. A tak, jak to dělá její okolí. Tím je dítě dost v háji, patnáctilá nemá kde vzít peníze na jídlo a jít si ho koupit a uvařit. A když si z rodinných zásob vezme jediné v jejích očích přijatelné, tvaroh, snědla jim surovinu na buchtu.
    DIVA
    DIVA --- ---
    MALKE: ok, nemám děti, takže hurvínek v druhé světové. ale představuju si že není nereálné dítě kontrolovat a vést. přece jenom je to taky homo sapiens. ale nechcu se přít, v tomhle ta chybějící praxe může hrát svoje
    MALKE
    MALKE --- ---
    DIVA: A co budeš dělat, když rodiče chodí do práce dřív? A i když nechodí - budeš to kontrolovat? A když začne zvracet? Zkrátit řetěz není tak jednoduché, jak se zdá.
    DIVA
    DIVA --- ---
    ZUZKAOU: zkrátit řetěz. rodič není výbava domácnosti

(článek na mě taky nepůsobí autenticky)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAR_TINA: nic - já to nestíhám, sním něco cestou do školy. Musíš přece něco snídat, je to zdravý. Ty mi tak máš co říkat!
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZUZKAOU: píšu dohodnout se. Dcero, co bys teda chtěla snídat, zajdem to nakoupit?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam