Když jsem narazila na své cukrové dětství. Jedna z příčun neustálého žraní sladkého byla asi trvalá podvýživa způsobená, nechtíc, matkou. Doprovázená špeky.
Ano, babička mě krmila sladkým a tučným neustále, ano, byla jsem žravá, ano, kulatila jsem se. Ale tuhle jsem spočítala příděl, který mi ordinovala matka a byl dost zoufalý. Pro představu - v době od cca 10 do 15 let
snídaně - 1 chleba, matlavý sýr nebo pomazánkové máslo, paštika
svačina - jablko, jsi tlustá
oběd - ve škole, např. polívka, maso, brambory nebo knedlík omáčka.
odpolední svačina - nic
večeře - (v týdnu) 1 chleba s máslem a salámem, okurka.
Knedlíky školní jsem moc nejedla a maso nechávala, bylo tlusté. odpolední svačiny matka zrušila už po školce, prostě ji nenapadlo mi dát svačinu. Doma jsme jídlo neměli, abych nežrala, protože jsem opravdu snědla všechno, co jsme viděla. Jakmile jsme objevila další zdroj cukru a snědla ho (granko lžící, marmeládu), schovala i to.
DO a ze školy jsem chodila pěšky a i když byla lemra, přece jen trochu spotřeby jsem měla. Takže jsem tak ve dvě ve tři vyrazila k babičce (společný dům) nebo do špajzky - vlašský salát, sušenky, párky, zákusky - babička a chleba s kečupem nebo suché rohlíky s hořčicí - doma. Ve čtyři chodila domů máma, to už byly stopy zahlazeny.
Složení jídle jí nevyčítám, bylo to dle tehdejších zvyklostí, ale to upírání svačin, protože sem tlustá, to byl hlavní důvod šmejdění u babičky a po spíži. Mnohem líp by udělala, kdyby byla v lednici nachystaná svačina s cedulkou - svačina pro Martinku. Jogurt, ovoce, piškoty nebo rohlík, sýr a paprika nebo pomazánka a chleba, loupáček a termix...
Já sem prostě měla zoufale málo energie a věčný hlad. Pak ať se nedivili, že sem netíhla ke sportu. Když mi vnutili sportovní kroužek, třeba volejbal, měla jsem ve škole oběd, pak pauzu (asi odpoledku, nevím) a pak volejbal 2 hodiny, cestu domů a k večeři jednu housku se sýrem. Svačinu s sebou jsem neměla.