• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    AIJA
    AIJA --- ---
    ARGANNAH:
    A co zanedbaný sex?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ARGANNAH: Nějak takhle to vnímám. Člověk potřebuje mít v životě jistou míru pohody. Pokud faktorů nepohody je příliš mnoho, někde to začne skřípat. A jedno jestli v malém - Jdu-li na výlet, potřebuju mít pití, svačinu a být vyčůraná* a pak zvládnu nepřízeň počasí anebo dlouhou trasu - anebo velkém - Mám-li obrovské množství práce a k tomu vařím nemocné matce, těžko si zvládnu odříkat nákup drobností pro potěšení a těžko se donutím vstávat brzo a běhat po ránu.

U obézních lidí bych jako cestu viděla stabilizovat nehubnoucí kvalitní jídelníček plný oblíbených jídel včetně sladkosti občas apod. a nějaký ten příjemný pohyb v rozumné míře - chápaný jako odměna a relax. Jakmile nastane období askeze, dá se držet na téhle normě. V období pohody a síly se z toho dají ubrat sladkosti, zmenšit večeře, přidat víc pohybu a hubnout. A kdykoli to změnit. Jen je potřeba umět žít automaticky a spokojeně s tou normální hladinou, která je ve skutečnosti docela velké množství kvalitního jídla.

*u mě je chtění čůrat obrovský nepohodový faktor :D
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    MADIETTA: tak jistě. ale myslím, že ten rozměr odpírání veškerého potěšení krom jídla a vlastně těžké životní askeze, to tu imho ještě v plné výši nezaznělo.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    ARGANNAH: tak že jídlo je pro obézního závislost, zdroj nouzové energie a psychická berlička, to se tu snad probíralo už mockrát.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Úvaha z poslední doby: těžká a morbidní obezita může být výsledkem dramatického potlačování tělesných potěšení (a někdy i potěšení obecně), které se pak zredukují na jídlo, které vyloučit nelze, a vybuchují v podobě hédonických přejídacích záchvatů, jež představují revoltu proti askezi plné práce, udržování komplikovaných vztahů, domácích prací, starání se o děti, nedostatku osobního prostoru, času pro sebe apod. Jídlo zároveň prakticky funguje jako sedativum/antidepresivum a energetický zdroj, díky jehož zneužívání se daná osoba může nadále přetahovat a vyčerpávat a setrvávat v kritické a poškozující životní situaci, kterou vnímá jako bezvýchodnou.

V takové situaci klasická časopisová "dieta" (omezení příjmu potravy až k hranici únosnosti plus navýšení tělesné aktivity o cvičení) ve skutečnosti nemůže být než dlouhodobě kontraproduktivní (byť třeba krátkodobě účinná), protože ve skutečnosti zvyšuje celkový stres kladený na hubnoucího, který na něj v dané chvíli neumí reagovat jinak, než přejedením (tím horšího, čím déle ho odkládá). A to místo celkového zklidnění, odpočinku a radosti ze života, který ten člověk ve skutečnosti potřebuje.

Asi to není nic nového pod sluncem a probírali jsme to tu v klubu mockrát, ale poslední dobou se mi ten problém nasvěcuje právě z téhle strany (odpírání potěšení, přetížení povinnostmi). Budu ráda za vaše komentáře a výhrady.
    AIJA
    AIJA --- ---
    MAR_TINA:
    Tak mně to naštěstí funguje.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    AIJA: čaje a cokoli z převařené vody je pro mě ještě horší, k tomu musím pít další vodu.
    AIJA
    AIJA --- ---
    Já dělat někde u kasy nebo řidiče nebo nějaké jiné povolání bez dostupnosti WC, tak vůbec netuším jak bych si vydělala na tu vodu co vypiju:-) A to ani nemluvím o chlebu...:-)
    AIJA
    AIJA --- ---
    MAR_TINA:
    Taky čistou vodou žízeň obvykle nezaženu. Ochucuju citronem nebo mátou. Nebo studeným bylinným čajem...
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    GENTIANA: To ne. U nás je čas oběda někdy v jedenáct a někdy ve čtyři. Ale každý den ten čas přijde.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    MONROE: glykemii ti někdy v poslední době měřili?
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    TAPINA: Tak to, že někdo napsal do čítanky, že ve dvanáct je čas oběda, snad ještě neznamená, že je povinný všecko pustit a jít se nažrat, ne?
    TAPINA: Já mám v poslední době pocit, že se mi to odpaří z uší nebo co, protože piju relativně dost a čurám relativně málo a podle barvy dost koncentrovaně.
    LANDRIEL
    LANDRIEL --- ---
    Já mám poslední dobou pocit, že bych se na záchod mohla odstěhovat :( I když mi nepřijde, že bych pila nějak extra moc, víc jak 3l určitě ne...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TAPINA: jestli se dá opravdu vyčůrat do dna, tak mi ukažte jak!
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Mne vždycky zajímalo, jak to tadyti furtpiči mají se záchodem :D Já když piju víc, než jen čistě na žízeň, tak mám hrozně nepříjemný pocit z toho, že vyčůrám skoro čistou vodu a i potom mám pocit, že se mi furt ještě chce.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MONROE: mně často pití čisté vody (byť je je nejlepší volba) žízeň nezažene, zejména v létě nebo při pohybu. I se mi stalo, že jsem vypila 3-4 litry a jazyk se mi stejně lepil. Zkus pít minerálku nebo vodu s trochou citronu, někdy ředěný (1:5) džus nebo i slabé minerální šumáky a uvidíš.
    A nalít si jdi, kdy máš žízeň. Ne že naplníš lahev, bezmyšlenkovitě upíjíš a když je prázdná, jdeš nalít znova. S sebou někam si ji samozřejmě vezmi.

TAPINA
    TAPINA --- ---
    MONROE: Jestli jsi brala kortikoidy, tím spíš bych někam zašla - na rozbor krve a pak třeba na tu endokrinologii. Je možné, že ti po těch kortikoidech něco ještě pořád nefunguje, jak má.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MONROE: A máš pocit, že se zadržuje? To většinou člověk pozná, pocit napnutosti kůže, otoky nohou, nafouklé břicho - ale i to má nějakou příčinu a není to normální.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MONROE: piješ čistou vodu z kohoutku? Kolik naráz a za jak dlouho máš pocit žízně (asi)?
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MONROE: Navštiv lékaře.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam