• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Kamarádka teď psala na Facebook, jak chystala narozeninovou oslavu pro dceru a pár jejích kamarádů. Den před oslavou (!) se jí sešly maily od rodičů, že jeden je celiak, druhý vegetarián, třetí nedostává sladkosti a čtvrtý preferuje celozrnné pečivo. No doprdele už! Člověk by jim nasral a přesunul oslavu do mekáče, ale když nechce ublížit tomu svému dítěti.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MAR_TINA: Co by, pohádají se tam a řeší zdlouhavě na internetu, jestli tam dítě vůbec pouštět. Proč si nechat problémy jen v otázce výživy, když se dají zatáhnout i do rodinných vztahů a vlastně celého života.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Za deset let možná začnou obezitu a bulimii řešit děti z rodin, které je teď tak moc drží na řetězu a hledají, co by vynechaly.

Co dělají takoví lidé na návštěvě u babičky nebo kdekoli?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TAPINA: Vždyť tam nemusí chodit. Nemusí dávat dítě do levné / dotované státní školky a nemusí dítě jíst ve školní jídelně.
    Jojo, pamatuji se děti prvních vegetariánů a makrobiotiků (tenkrát letělo to) na gymplu. Žraly jak filcky v čubčím kožichu, kdykoli byly někde na návštěvě. A zrovna tyhle děti nedostávaly téměř žádné kapesné, asi se fanatičtí rodiče báli, že si koupí hambáč nebo tatranku.

Jinak si myslím, že stravování ve školce právě zmírní dopady těhle poblázněných rodin. Já nechci žádný cukr, já nechci vepřový, já žádný maso, já žádný mlíko a žádný zlý lepek... To jídlo není vymyšlené špatně a generace po něm dobře rostly a netloustly. (Ač to bylo tenkrát teda dost hnusný, ale to až ve škole). Četná obezita u dětí se objevila 40 let po první školní jídleně.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    A vegani vedle v klubu už se můžou z toho článku v Lidovkách posrat. Nejsme jako lidstvo schopní se domluvit ani takobé blbosti, jako hromadné stravování jednou denně. Máme našlápnuto k tomu, že školní jídelny nebudou, jako už různě v zahraničí nejsou, a dítě bude jíst to, co mu dají rodiče z domova, nebo si může koupit něco v nejbližším fast foodu.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Proti pití čisté vody ničehož nic. Je to dobrý návyk. Voda je k dispozici všude, nezasírá nevyčistitelně flašky, zažene žízeň, plus ty zubní kazy jsou asi opravdu víc ze sladkého pití, než ze sladkého jídla. Nešílím z toho, že dítě ve školce dostane šťávu, ale šílela bych, pokud by nebylo schopné pít neochucenou vodu.
    No a jinak razím princip konzumovat z maximálního procenta věci připravené doma ze základních surovin, a kašlat na to, co je v tom nepatrném zbytku.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: ono teda u velké části kupovaných zpracovaných potravin by člověk potřeboval minimálně příručku mladého chemika, aby zjistil, co je vlastně ve složení... což mně osobně vadí víc. Ne že bych kvůli tomu vyšilovala, ale kde to jde, dávám přednost tomu, když děti jedí věci, jejich ingredience jsem schopná vystopovat k věcem, které lze v přírodě vidět nebo jejichž výrobní postup dokážu jednoduše popsat. Takže třeba radši než sirup s konzervanty bych byla, kdyby dětem dávali klidně i slazený ovocný čaj (a pití výhradně čisté vody cpou do rodičů horem dolem dětští zubaři).
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ELIZHANNAH: jednak to jde v pohodě vybrat při nákupu (taky se tomu vyhýbám) a taky můžeš šťávy a bábovku udělat doma. A ze dvou sklenic nekontrolovaného sirupu ve školce se vůbec nic nestane.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ELIZHANNAH: Pak je řešení právě napéct ty domácí buchty. Stejně ale moc nechápu, proč zrovna glukóza a fruktóza je teď momentálně špatně, když to jsou právě cukry, které se vyskytujou v přírodích zdrojích.
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    MAR_TINA: což o to, cukr by tolik nevadil. Jenomže on je už v minimu potravin, ve většině je nahrazen glukozo-fruktozovým sirupem, a to tedy svým dětem dávat nechci.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Plus si myslím, že onen strašák dětské obezity není ani tak z cukru, jako spíš z tuku a z celkových mizerných stravovacích návyků celé rodiny. Nevyskytuje se zpravidla chudák malý tlouštík v rodině štíhlých lidí, kteří nepřistoupili na pití vody bez sirupu.
    (onehdá jsem viděla v rodinném hracím centru holčičku asi desetiletou, která už měla ty vyčvachtané nohy do X, které se musí ve stoje kolenama opřít o sebe. Té mi bylo líto. Ale její maminka seděla vedle u stolu a zabírala celou jeho boční hranu, místo aby řádila s dítkem na prolézačkách, které jsou dimenzované do 80 kg. Té mi bylo líto taky :D
    BRUNA
    BRUNA --- ---
    MAR_TINA: velmi zajimave, diky!

MADIETTA: taky tak. Vylouceni aspon jedne (nejlepe mnoha) potravin z jidelnicku se zda nezbytnou soucasti zivota moderni rodiny :-) Pripadam si vzdycky tak neuvedomela, kdyz jime vsechno.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MADIETTA: to si nepřipadej. Děti potřebují spoustu energie a to z rychlejších zdrojů (nemají dost glykogenu v játrech a svalech na uvolnění, jelikož mají malé tělo - ve zkratce).
    Navíc nejde jenom o nevyužití kapacity k růstu a síle (síle je důležitá, i když jsou v módě hipsteři), energie a živiny chybí i mozku a tak se nevyvine plné možné spektrum inteligence.

Ta vlastně i pýcha matek na to, že jejich holčička je vychrtlá, ta je patologická.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    MAR_TINA: Jo, je to čím dál rozšířenější. Kdykoli dávám dítěti gumového medvídka, nalévám šťávu nebo přidávám marmeládu do jogurtu, připadám si jako matka-vyvrhel.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MAR_TINA: a on vlastně není celý. Zbytek zde

MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    já si to odložím tady, myslím, že sem takový článek vlastně patří.
    Strava válečných zajatců? Nechte dětem maso a mléko | Zdraví | Lidovky.cz
    http://relax.lidovky.cz/...nechte-detem-maso-a-mleko-fsn-/zdravi.aspx?c=A150912_103835_ln-zdravi_sij

A trendu, kdy matky kontrolují stravu batolat a hystericky se bojí cukru (bílé jogurty, čistá voda, nikdy sladkost, žádé pečené domácí "buchty", šílení ze šťávy nebo sladké svačiny ve školce) jsem si už všimla.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    AIJA: Sex mi do kolonky "veškeré potěšení krom jídla" rozhodně spadá taky.
    AIJA
    AIJA --- ---
    ARGANNAH:
    A co zanedbaný sex?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ARGANNAH: Nějak takhle to vnímám. Člověk potřebuje mít v životě jistou míru pohody. Pokud faktorů nepohody je příliš mnoho, někde to začne skřípat. A jedno jestli v malém - Jdu-li na výlet, potřebuju mít pití, svačinu a být vyčůraná* a pak zvládnu nepřízeň počasí anebo dlouhou trasu - anebo velkém - Mám-li obrovské množství práce a k tomu vařím nemocné matce, těžko si zvládnu odříkat nákup drobností pro potěšení a těžko se donutím vstávat brzo a běhat po ránu.

U obézních lidí bych jako cestu viděla stabilizovat nehubnoucí kvalitní jídelníček plný oblíbených jídel včetně sladkosti občas apod. a nějaký ten příjemný pohyb v rozumné míře - chápaný jako odměna a relax. Jakmile nastane období askeze, dá se držet na téhle normě. V období pohody a síly se z toho dají ubrat sladkosti, zmenšit večeře, přidat víc pohybu a hubnout. A kdykoli to změnit. Jen je potřeba umět žít automaticky a spokojeně s tou normální hladinou, která je ve skutečnosti docela velké množství kvalitního jídla.

*u mě je chtění čůrat obrovský nepohodový faktor :D
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    MADIETTA: tak jistě. ale myslím, že ten rozměr odpírání veškerého potěšení krom jídla a vlastně těžké životní askeze, to tu imho ještě v plné výši nezaznělo.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam