• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    CARODEJNICE: já ti mám pocit, že ty o voze a já o koze. Ale to právě ono...ty máš zkušenost s obézními. Obézní - živočišný druh, všichni stejní? Jinak takhle, vedle v auditku se krokoměr probíral, já si stáhla nějakou aplikaci do mobilu, ale nevím, jak je to vypovídající, ale autem ani MHD jsem nikam nejela, ale vyšlo mi to 19000.ad placička a 6000 kj, já myslím, že ani nečteš, co píšu...já si všechno vážím a píšu do kalorických tabulek...
    já nevím, jestli jsem nemocná, chci zkusit celostního lékaře, podle všeho jsem zdravá, krevní obraz, játra, ledviny, imunita. Jediný co je prokázaný je ten autoimunitní zánět štítný žlázy, ale to už je hlídaný, sice každý půl rok jsou ty ukazatele zase horší a zase vyšší Euthyrox, ale žlázu jako takovou zatím "sežranou" nemám. Asi dvakrát jsem byla hospitalizovaná na neurologii, v jednom případě mi vyšly známky zánětu v lumbální punkci a mám nějaký starý změny na mozku, nějaké jizvy, že tam v minulosti cosi proběhlo, podruhém mi v tý punkci už zánět nevyšel a rezonance se nezměnila. A mám bipolární poruchu v depresivní formě, mánie byla pouze v minulosti a slabá v kombinaci se smíšenou úzkostně-depresivní poruchou a to já osobně si myslím, že je kořen problému. Jelikož s tím bojuju, na nemocenské jsem kůvli tomu byla jenom jednou na tři týdny na začátku, jinak to zvládám překonávat, pracovat, normálně fungovat, jenom mě to asi stojí víc úsilí, než normálni lidi.

A kdo prosím tě je ta kompetentní osoba pro anorektický tlustoprdy? K psychiatrovi už chodím a obezitolog mě cpal právě bariatrii s tím, že jinak pro mě nemůže nic udělat, než co už dělám. Ošetřující lékař mi řekne, měla byste zhubnout, trochu méně jezte a sportujte - hahaha. A já nemám problémy s přejídáním, já mám problém s pravidelností. Nemít hladová období, nešidit se, protože pak když jím normálně, ačkoliv se nepřejídám, prostě přiberu. A v tom by mi bariatrie nepomohla, ta je založená právě na pravidelnosti. Ano, dřív jsem si lhala do kapsy a ve chvíli, kdy jsem přestala vážit, porce mi rostly a rostly, ale teď je to naopak. Já nemám pocit hladu. A ačkoliv si myslím, že jsem se vzhledem srovnala, asi ne úplně, protože podvědomě bych zřejmě nejedla nic a zhubla. Mně už ani nejde o vzhled, já mám panický strach, že to to tělo nevydrží, ta váha mě dožene, nemládnu a nebudu se moct starat o děti. Ale zase mám zkušenosti, že kdykoliv jsem se snažila zhubnout rychle za každou cenu, zhubla jsem to, ale neudržela a bylo to vždy spojené s velkou únavou a výkyvy nálad apod. Tak radši chci zhubnout pomalu. Já jsem smířená s tím, že si budu počítat a vážit stravu do konce života, že to budu muset hlídat. A já věřím, že ve chvíli, kdy se mi srovná psychika, nebudu se oslabovat ve vztahu k nemocem a pak to prostě najednou půjde. Musí jít. A podle mojí psychiatričky mám na to se stabilizovat úplně.
    CARODEJNICE
    CARODEJNICE --- ---
    TEKKIT, MARKYSHA: Vidíte? A proto se to neřiká :D

MARKYSHA: Ale teď vážně... "doma kmitám v domácnosti" mhm... a zkoušela jsi někdy krokoměr? Já taky měla pocit, že toho "doma nalítám" a pak to bylo trapných 3000 kroků. Doporučených pro obézní k rozumné redukci je 10 000, ženám v postklimakteriu k udržování hmotnosti 15 000. Pokud jsi přesvědčená o nedostačivosti bariatrie, tak do ní nejdi.

Není účel hubnutí právě to zdraví? --> Tohle jsou věci, které by měl mít srovnaný jak Tvůj ošetřující lékař, tak Ty sama. Nikdo ZA TEBE nezhubne. Nikdo s Tebou nebude 24 hodin denně. Jen Ty sama. Pokud máš pocit, že jsi anorektický tlustoprd, tak navštiv kompetentní osobu a uzdravuj se.

Já prostě mám zkušenost jinou s obézními a vím, že z hrsti oříšků, kterou čtu v jídelníčku se vyvrbí "taková výborná placička no... hrstka oříšků, olej a škrob, to dáte na plech a za chvilku je z toho výborná pochoutka k vínu." a najednou Ti z p*dele naběhne v jídelníčku 6000 kJ, ani nemrkneš. Tak to ale nemusí mít každý. Pokud se považuješ za fyzicky nemocnou, leč se, protože pokud Ti do hmotnosti odchází něco nadbytečně, je to životu nebezpečné.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    CARODEJNICE: na ten koncentrák ti řeknu příběh z mé rodiny, moje prateta,která tam pobývala a přežila, odcházela z něj v 35kg, nakonec umřela v 62 na přežrání ve 180 kg. Jinak u nás v rodině byli vždycky hubení a tetu Máňu mu předhazovali celý život. Já také netvrdím, že ty začátky mé obezity byly nezasloužené, nakopala bych si prdel. Jako dítě jsem zajídala smutek bochníkem chleba a sklenicí sádla. Byly časy, kdy jsem nemyslela na nic jiného než, kdy zas budu jíst. Taky klasické diety a hladovky pochopitelně proběhly. Ale teď už to tak není, já na jídlo mám tendenci zapomínat, obtěžuje mě, ani mi moc nechutná. Když si jednou za uherák dám něco tučnějšího, je mi blbě. Jsem docela akční, pohyb mi nevadí, chodím cvičit třikrát týdně, teď jsem měla pět týdnů pauzu (dva týdny na to abych se sebrala) po antibiotikách na těžký zánět průdušek a chybí mi to, protože endorfíny ze sportu mě těší víc než to jídlo. Ale stejně se moc nešetřím, dneska jsem například celý odpoledne hrála na četníky a zloděje se synem s tím, že on jezdil na kole, s dětma bývám mezi 3-5 hodinami venku a obrážíme po okolí hriště, doma kmitám v domácnosti, nejdelší doba, kdy si sednu je teď večer. Já taky věřím, že to přece nemůže být možný, že to prostě povolit musí, jen se co se dostanu z těch sérií nemocí. Loni jsem měla vlastně kontinuálně angínu, až jsem skončila na Retarpenech, než jsem se dostala operaci mandlí, protože muž měl zrovna frmol v práci a nehodilo se, byla pylová sezona a imunoložka mi to zakázala. Jestli tu svini angínu dostanu ještě po jedenáctý, tak na ty mandle už musím. Děti už mají výtěry čistý (byly bacilonosiči), tak leda že na mě někde někdo prskne, což je hned. Myslíš,že mě to jako baví? Že nemám strach, že to ta páteř a klouby neudrží, než se mi to podaří? Že kdybych o tom byla přesvědčená, že mi ta bariatrie pomůže, že bych na ni nešla? Za poslednu dobu už jsem byla celkem zviklaná, znovu jsem si to prostudovala, ale já prostě na to nejsem materiál, jsem přesvědčená, že by mě to dostalo do horších potíží. Tak prostě bojuju dál a snažím se. Přestala jsem si dělat hlavu, co si o mě myslí okolí, protože o mě nikdo neví nic, jen já sama vím, jak to je.
    Byli ti lidé z koncentráku zdraví? Není účel hubnutí právě to zdraví? A nebylo to procento vyšší, kdyby ty lidé, kteří za to skutečně mohou nepovažovali automaticky za lháře?
    TEKKIT
    TEKKIT --- ---
    CARODEJNICE: "V koncentráku nikdo tlustej nebyl" LOL:D
    CARODEJNICE
    CARODEJNICE --- ---
    MARKYSHA: "Vaší" slavnou bandáží? :) Bariatrie dokáže pomoct, opravdu znám takové pacienty, většinou - přiznám se - muže, na kterých bych v ŽIVOTĚ nepoznala, že jejich váha byla dvojnásobná. Po longitudinálním výzkumu však musím uznat, že tak 70% lidí je stejně nešťastných jako před zákrokem, což jsou pro mě, jako člověka z "branže", smutné počty. Které ale motivují k jiným přístupům ;)

ZUZKAOU: Obezitologovo "dej si facku" rčení je "V koncentráku nikdo tlustej nebyl". Je to TABU. V pacientech vzbuzuje ty nejtemnější myšlenky, v pomáhajících ty nejnevrlejší emoce. Každopádně díl pravdy na tom skutečně je, ať se nám to líbí, nebo ne. Fyzika funguje u všech, u kterých nefunguje (jak prosté). Což je asi tak 1%, jak praví profesor Svačina, který s obézními pracuje tak nějak 40 let. Štítná žláza, narušení mozkové tkáně a hormony... ano... 1%. Zatím 100% obézních, se kterými jsem mluvila, se v nějaké své fázi považovalo za to 1%.

A to je asi tak všechno...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CARODEJNICE: hele to je fakt tak narocne pochopit, ze metabolismus a ukladani a spalovani tuku je slozitejsi nez ma dati - dal prijem a vydej kalorii?
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    Já si myslím, že lidí jako já je spousta, jenže je hodí do jednoho pytle s lidmi jako ta paní, jak tu někdo popisoval, že jí 14000 a nikdo jim nevěří. Prostě se bude tvrdit stále ta stejná prastará teorie, nikdy se to neposune a nikdo lidem jako já nepomůže, maximálně bude rvát zbytečnou operaci, která by v mém případě byla spíš cesta do pekla, protože já bych to nepřežrala, to je věc cti, ale už se vidím, jak nestíhám jíst, co mám a jím míň a míň. Přijde mi to podobný jako s kazivostí zubů, všude se člověk dočte, že zuby se kazí kvůli nedostatečné hygieně a zanedbávání preventivních prohlídek. Jenže pravda je taková, že někdo si zuby čistí minimálně, k zubaři jde jednou za deset let a má kazů minimum a někdo si čistí zuby vším možným dostupným na trhu, chodí dvakrát ročně na dentální hygienu a k zubaři chodí co měsíc a má polovinu zubů mrtvých. Ale ono je to jedno, ať si každý myslí, co chce, já pravdu znám.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Fyzikální zákony platí pro všechny, akorát jsou složitější, než se učí v páté třídě na základce (zanedbáme tření vzduchu...)
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    CARODEJNICE: a to dokazuje co? ano, obezita tohle všechno může i nemusí způsobit, stejně tak tím můžou trpět i štíhlí lidi, naprosto mimo téma..jo třeba u mého psa, kterýmu jsem po kastraci rovnou snížila dávky granulí a ztloustnul. A jak vysvětlíš, ty fyzický zákone, že i s tou vaší slavnou bandáží lidi nezhubnou na ideální váhu? Jasně, všichni lžou:-)
    CARODEJNICE
    CARODEJNICE --- ---
    MARKYSHA: Nejen lidí? Jako i obézních psů třeba? Já nepotřebuji důkazy. Důkazy potřebuje ten, kdo je ohrožen bolestmi kloubů, dušností, diabetem typu II., srdečním selháním, neplodností, poruchou erekce, metabolickým syndromem, přidruženým kardiovaskulárním onemocněním... mám pokračovat? :)
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    CARODEJNICE: nejen lidí....aneb není jedna jediná pravda...ale já nemám potřebu někomu dokazovat, že nekecám, kdo chce ať si to myslí, mně je to fuk, mojí situaco to těžko změní...
    CARODEJNICE
    CARODEJNICE --- ---
    Je zvláštní, u kolika obézních lidí neplatí fyzikální zákony.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    Tak jsem se ze zvědavosti koukla na přehled v Kalorických tabulkácha a byla šokovaná, já jím ještě míň než mám v plánu i o 1000 kj. Přemýšlela jsem, jak je to možné, když si všechno vážím a zjistila jsem, že "podvádím" tak, že zaokrouhluju nahoru, když nenavážím přesně a za ten den "ušetřím" i několik desítek gramů. Musím si na to dát pozor, protože vážně hladovím. Anorektický tlustoprd, paráda...
    VON_PAULUS
    VON_PAULUS --- ---
    TAPINA: No, to jsem přesně chěl říct... já se o to nezajímám, jen jsem se doma optal...a pak předal své laické pochopení dál ... díky za upřesnění formulace :-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CORNELA: ono to platí o všem. Ta úspěšnost léčby není moc vysoká.

Ale stále si říkám, že pokud signály "nakrm mě, pošli živiny" vysílá mozek, je vytvoření pocitu plného žaludku spíš méně vhodný boj.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CORNELA: odbourat pocit hladu lze i lsožením jídleníčku a psychoterapií
    a některými léky (i když jsou diskutabilní).

CORNELA: máš pravdu 50x8 = 400g 40% sýra = jenom 5800 kJ. Ale zdravý a uspokojoivý to moc nebude. Jen co tam řízne i ty cukry, po kterých bude řvát mozek, je to zpátky. A stačí ke každému sýru lžíce (10g) cukru.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CORNELA: asi to je dobré pro specifické případy - lidi co nechodí, co jim jde o život, před operací. Ale "jenom" tlustá ženská, co nedokáže změnit životosprávu, pro tu mi to dobrý nepřijde.

Pokud si dá 8x denně sýr nebo šlehačku nebo něco sladkotučného, bude jako prase furt.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    A docela chápu, že to přežírají. Asi málokdo udrží vyvážené pomalu se uvolňující jídlo v maličkém množství každé 2-3 hodiny. (Jo, jejich chyba). A jakmile sklouznou do dlouhodobého podkrmování, tan mozek je přemůže, zejména je - lidi se 140 kg, a v záchvatu vlčího hladu sní něco malého a kalorického. Co já vím, třeba slazenou šlehačku.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CORNELA: chůze jde skoro vždycky, to beru.
    Ale já třeba chodím na TRX, 2 - 2,5 hod předem se potřebuju nasvačit a to něčeho pomalu uvolňujícího (vláknina a velký objem s bandáží nekamarádí), pak cvičím, pak jedu domu a chladnu, v součtu je to 4 hodiny a víc bez jídla. Což zase oni mají jíst co 2-3 hodiny.
    BILAKOBRA
    BILAKOBRA --- ---
    CORNELA: to samozrejme nejsem :) je to jen muj dojem napriklad podle toho, co jsem videla ze jedla na spolecne travenem vikendu a tak
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam