• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    ACKO
    ACKO --- ---
    TAPINA: To není snadnou dostupností jídla, moje kočky mají jídlo taky snadno dostupné, přesto žerou málo a jsou štíhlé:-). Máte prostě v hlavě nějakej jinej program, kterej jedete. Já si v okýnkách na ulici nic nekupuju, nanejvýš zmrzlinu v létě, ale tu si vybírám velmi pečlivě, takže jen angelato na újezdě.
    SADAKO: Já bych bohužel řekla, že každá další generace naší euroamerické civilizace je psychicky méně odolná a zdravotně víc na huntě, zjevný přiznak degenerativních změn... prostě pomalu končíme, jen si to nechcem přiznat.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Já bych jeden z hlavních problémů viděla v nadměrné dostupnosti jídla všude, kde se lidi vyskytujou. Mám slabou vůli nekoupit si něco na zub někde v okýnku, když jsem venku, a měla bych ji i před 30 lety, ale nebyly ty okýnka. Dneska se většina lidí živí tím, že prodávají jiným lidem něco, co ve skutečnosti vůbec nepotřebují, ale když jdou okolo, tak proč si to nekoupit. Je to průšvih v mnoha různých ohledech - výživový, zdravotní, ekologický.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    TAPINA: takhle mne překvapily fotky v jednom rakouském kostele - nejdříve až podvyživení horalové, obzvlášť děti...
    a ty poslední - doslova morbidně vyžraná většina fotografovaných, včetně tedy dětí
    a ano, jde o oblíbenou turistickou oblast

tak ti nevím...
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Já bych vytáhla i jako nezanedbatelný fakt, že ta generace, se kterou se tady srovnává na fotkách, že problém s obezitou neměla, žila mimo jiné v době studené války, poznamenané na obou stranách celkem všudypřítomnou hrůzou z válečného konfliktu, jaký tady ještě nebyl. Pamětníci možná vzpomenou, jak se toho děsili i jako děti. Takže zrovna tuhle generaci bych z toho, že neznala nevyřešitelný stres, fakt nepodezřívala.
    SADAKO
    SADAKO --- ---
    ANNIKA: Nenazývala bych to rozmazleností, prostě žijeme v jiném paradigmatu a vlastně i přísně technicky vzato, v jiném životním prostředí.
    Btw. ona se většina lidí i v minulosti nemusela neustále třást o holou existenci, to bychom tady nebylo, neb by našim předkům kolektivně jeblo.

A to jiné paradigma...
    Třeba si porovnej pohled na ta dětská úmrtí - dnes je to ojedinělá tragedie, před stopadesásti lety velmi těžko najít rodinu, která by něco takového nezažila. Počítalo se s tím, byla to sice neradostná, ale ve své podstatě běžná a očekávatelná součást života.
    Oproti tomu, rozvody, svobodné matky a nemanželské děti, z našeho současného pohledu vlastně vůbec nic zvláštního, byly brány jako strašlivá trága, stigma, něco, co člověka sociálně vyloučilo nebo aspoň silně poškodilo.
    Mohli bychom se na naši současnost dívat jako na dobu rozmazlených spratků a na naše předky jako na bandu tmářských idiotů, ale mně to přijde zbytečně redukující.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ECLECTICA: naopak neurčitá hrozba toho, že možná brzo přijde velký průšvih, který vlastně nevím, co bude znamenat pro mě, je právě ten velký stres, se kterým nevím, co udělat.
    Když bylo letos horko a sucho následkem změn klimatu, byl úkol jasný - zalévat, blokovat přístup horka do bytu, lehce se obléci, hodně pít a nějak to přežít. Většina se s tím vypořádala a pak to skončilo. ALe tajemná devastace planety, za kterou určitě trochu můžu a vůbec nevím, co mám dělat proti tomu, je ten moderní stres.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    ANNIKA: ovšem my bychom se o holou existenci třást měli, protože při tom tempu a intenzitě devastace planety můžeme velmi brzy velmi blbě skončit. Jenže na nějaké vnímání globálních hrozeb člověk jakso není evolučně stavěný.
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    ARGANNAH: S tou vůlí jsem to pochopila trochu jinak - ona ji část populace musela mít slabou (a být náchylná třeba k prezirani) vždycky. Jenže neměla ty možnosti.

Dala by sis čokoládu? To máš blbý, je moc drahá.
    Dala by sis večeři v jedenáct? To máš blbý, všude dávno zavřeno.
    Dala by sis dort? Možná jednou za rok, když to dobře půjde.
    Plus války, neurody, hospodářské krize, pridelovy systém...

Prostě pro většinu populace nebylo jídlo nikdy tak dostupné. Kdykoliv a kdekoliv, levné a kvalita mizerná. O pití s kilem cukru ani nemluvě. Takže kdo tu slabou vůli má, má větší problém než v minulosti.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MAR_TINA: Informace jo, těch máme fakt příliš a krom toho, že je máme problém zpracovat, nám vytváří dost zkreslenou představu o okolním světě, která nás navíc stresuje taky (nás fakt v našem jednom osobním životě neohrožují všechny válečné konflikty světa, všechny autonehody z dnešního dne a všechny únosy dětí za posledních deset let).
    Z hluku mi třeští hlava právě teď, ale vytvořilo ho moje potomstvo. Na tom asi dřívější matky nebyly o moc líp :D
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Já třeba trpím dlouhodobým stresem a moc nevím, jak to změnit. Naprosto malicherným.
    1) neustálý hluk. Naše společnost a prostředí je hlučné a moc tomu nelze uniknout. Večer už bývám někdy úplně hotová.
    2) pořád na příjmu. A když ten telefon vypnu nebo odložím, abych se soustředila na práci budu mít odpoledne 5 změškaných hovorů anebo 10, stres.
    3) ohromný nadbytek informací, šílený tok, záplava (miluji informace, dozvídání se čehokoli), nabíc nutnost je neustále ověřovat a třídit. Neumím si to odříci.
    --------
    Mám moc práce, ale to měli předci taky. Ale po 10 hod na zahradě jsem hotová fyzicky, nejsem vyčerpaná a vystresovan. Pokud mi ovšem nevolá 8 lidí při těžbě brambor. Po kombu něco sepsat, odpovědět na maily, jet na 4 zakázky celkem 300 km, do toho telefony, večer odečíst sebraná data a přemýšlet, kdy to sepíšu...

a jak píše SADAKO: moc požadavků na sebe a málo návodů. Není problém, že je náš svět jiný, ale měníme ho tak rychle, že s tím ještě nedokážeme pracovat.
    SADAKO
    SADAKO --- ---
    TAPINA: A taky nezřídka vypadaly ve třiceti jako dnešní padesátnice.

POZITRON: Spousta lidí žila tak, jak by bylo z dnešního pohledu neúnosné a tím nemyslím materiální životní podmínky (tma, zima, politbyro, halucinace z podvýživy) - současnost klade velký důraz na individuální pocit štěstí a naplnění. O sto let dřív člověk 'splnil' svou společenskou povinnost tím, že se choval v souladu s vesměs nepsanými sociálními pravidly, která byla více či méně jednotná, jasná a srozumitelná a jestli je on sám uvnitř šťastný a spokojený nebo ne - co prosím? Měl být spokojený s tím, že splnil. Nazdar. Už vidím všechny ty nadšené milovníky starých lepších časů, jak by nad tímhle skákali radostí.

A dnešek říká, aby byl člověk výkonný, krásný, věčně mladý, šťastný a sám sebou, aniž by k tomu dával ty jasné guidelines - ale dává nám naopak spoustu obrazů dokonalosti a štěstí a to 24/7. Oproti minulosti je třeba člověk mnohem více konfrontován s iluzí dokonalosti, de facto na každém kroku nějaká číhá. Všude vidíme dokonalost, právě kromě vlastního zrcadla, které je na rozdíl od filtrů na instagramu neúprosně upřímné.

Těžko říct, jestli v současnosti máme víc stresu než před pár desetiletími, ale rozhodně máme jiný stres. A srovnávat to stylem jsme hrozný padavky, to válečná generace... je imho dost debilní. Něco jako říkat, že dřív nebylo tolik alergií a přitom zapomínat, kolik lidí mělo astma a souchotiny a kolik jich chcíplo, než se dožili dospělosti.
    JUPIII
    JUPIII --- ---
    WANAH: nejsem psycholog.
    WANAH
    WANAH --- ---
    JUPIII: příklady co uvádíš mají vyústění. potíž dnešního stresu je, že neprobíhá katarze a je třeba s ním pracovat jinak.
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    Lidi se víc hýbali, jedli zdravěji. Potraviny měly lepší nutriční hodnoty,..
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    POZITRON: No ono dřív taky to jídlo nebylo tak snadno dostupné. Hlavně ne v té nezdravé formě.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    JUPIII: treba se lidi driv umeli oklepat a tolik se ve vsem nenimrali? dneska ma vetsina psychiatru plno a je to horsi a horsi. jakoze dneska se rozpitvava kazdej spleen, na vsechno je nejaka diagnoza, lidi jsou ve stresu i kvuli malichernostem.
    JUPIII
    JUPIII --- ---
    Dovedete si vůbec představit třeba stres matek, co porodily za život deset dětí a polovina se jich nedožila dospělosti. Jak musely trpět, při ošetřování banálního nachlazení s horečkami. Anebo, když živitel dlouhodobě onemocněl, co třeba dnes bežný zápal plic, zlomená a mizerně srostlá noha?
    Jako já chápu, deset deadlinů denně zatěžuje. Ale co nejhoršího se může stát, když je člověk nesplní? V podstatě nic, co by člověk nějak vážnji ohrozilo.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    Príde mi, že každá generácia si myslí, že má viac stresu ako tá predošlá. Je to len v pohľade na súčasný stav, podľa mňa to je zbytočná debata.

Pozrite sa, aké percento “potravín” v supermarkete sú nezdravé prefabrikáty. Koľko z nich obsahuje glukózo-fruktózový či iný cukrový sirup a nekvalitné tuky.
    A pozrite sa na to, koľko z nás má prácu, kde 8 hodín denne sedí na zadku a hýbe akurát zápästím.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    TAPINA: ještě dál = ještě dál v čase. Omlouvám se za nejasnost.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ECLECTICA: Troufnu si tvrdit, že v osmdesátých letech se mnohem méně lidí budilo přirozeně, než dnes. Běžně se chodilo do práce na šestou, nejpozději sedmou. Dnes leckdo chodí na devátou i později, já se budím přirozeně dávno před budíkem roky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam