• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    rozbalit záhlaví
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    POZITRON: Pojďme být opět naprosto konkrétní. Já si za svůj stav mohu v zásadě sama - ano, je to výsledek mnoha faktorů, ne všechny jsem mohla ovlivnit, nicméně nikdo cizí mě "neztloustl" a dosud se mi ten problém skutečně nepodařilo vyřešit, takže přejímám za svou obezitu veškerou odpovědnost. Znamená to tedy, že jsem (cituji, co tu zaznělo v článku i v následné diskusi) hloupá, líná, smrdím, mám "slabší sociální schopnosti", nemám žádnou vůli a bude lépe mě nebrat do žádného zaměstnání, protože bych mohla srát své kolegy?

Pokud si to o mně opravdu myslíš, budu ráda, když budeš mít koule a řekneš mi to z očí do očí (respektive z ikonky do ikonky :D).
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    POZITRON: taky nepisu nic konkretne o tobe. Samozrejme znam taky mraky lidi, co jsou tlusty jako prase, zerou jak nezavreny, sport povazujou za sprosty slovo, pul kilometru do kramu pro rohliky s vlasakem jedou autem nebo tramvaji a zapijou to ctyrma branikama, ... me fascinuje hlavne to presvedceni, ze to tak musi delat kazdej, a kdyz se na verejnosti projevuje nejak, tak hraje komedii na ostatni a stejne se docpava v soukromi. (a ta potreba tohle resit verejne). A ta cerstva teorie o tom, ze nalomenou tibii simuluju, abych mela vymluvu, tomu uz jen tak nejak dodala korunu :-D
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    LUCIASHECK: popravde uz se bojim neco napsat, abych se nedozvedela, ze jsem hormonama zmitana tehotna (nejsem), tlusti nemuzou za moje problemy (nemam aktualne zadny problemy) a chovam se jako krava, ale neda mi to - podle toho, co pises, ty ses presne ta mensina, kterou jsem opakovane (prestoze opakovane, tak stejne zrejme malo) zminovala nize. ze treba 80% si za svuj stav muze samo (nemyslim nikoho konkretniho zde. taky osazenstvo nyxu je trochu jina bublina nez bezna populace zejo.) a tech dejme tomu 20% ma tu smulu, ze i kdyz se postavi na hlavu, bohuzel to nejde, nebo to jde jen velmi tezko.
    ILLUZE
    ILLUZE --- ---
    MARKYSHA: a tak já třeba pro jednu známou s "předsudky" aktuálně mám...
    dlouhodobě řeší situaci v týmu, kde mají kolegyni s nadváhou, která si třeba naposled velmi důrazně uzurpovala místo u okna, protože jí je horko (silná nadváha / vysoký tlak) a ostatní nemají pochopení pro vymrzlý kancl
    co je horší, že neprojde kolem stolů kolegů - takže se musí zvedat, když ona chce vstát
    navíc se kolegyně potí, je "po větru"...
    tuhle jim tam přišel někdo silnější na pohovor a ty lidi v týmu se sekli, že další podobnou osobu už prostě nedají

takže jestli nechce rozbít původní tým zkušených lidí, je nucena brát v potaz i tento faktor

já to jen od ní slýchám... a popravdě řečeno jsem ráda, že jsem jen u těch kafí a telefonátů v roli diváka, podobné situace řešit je peklo na kolečkách
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    TAPINA: Jo, taky z toho mam trochu ten pocit.

V zadnem pripade nechci, aby to vyznelo tak, ze delam vsechno skvele a perfektne, a i presto jsem tlusta, sama vim, kde ty rezervy mam - pit o neco min vina, nesportovat 3-4x, ale 4-5x tydne, jist pravidelne a nevynechavat nektera jidla kvuli praci nebo je nezhltnout ve spechu, nikdy nezapomenout na leky, coz se mi obcas stane, naucit se znovu jist maso, nepit kafe pul napul s mlikem, naordinovat si pravidelnejsi rezim, ...

Ale v ocich bezneho cloveka jsou tohle “prohresky,” tolerovatelne do 5 kil nadvahy, s vetsi nadvahou clovek musi zakonite byt libe rozezrane prase :-D
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    LUCIASHECK: No protože kdyby uvěřili, že člověk může bejt tlustej i když jí většinu času zdravě, tak představ si, to by se jim to třeba mohlo stát taky! :o)
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    NIGHTFURY: No jiste. A ze ja si ho obcas dam (co na tom, ze vzdy po minimalne dvouhodinovym intenzivnim treninku a ze si ten sendvic dam bez hranolek a s vodou nebo zero colou). Zere v mekaci, je jasny, ze se vyzrala. Hotovo, tecka. Dokonce jsem se ted setkala i s nazorem, ze jsem si tu nohu normalne zvrtla, nic s ni nemam, ale hraju to, abych mela vymluvu, proc nemuzu cvicit pulku cviku a poradne se hejbat. To, ze navzdory nepriznim sice pomalu, ale stabilne hubnu (a ze kdybych se celou dobu v jidle nehlidala a nemakala, tak mam o dalsich 30 kilo vic), je zcela irelevantni, proste jsem tlusta, tak jsem lina. Kdybych nebyla, tak tlusta nejsem, protoze se to preci asi zmeni pres noc :-D

Svym zpusobem me az fascinuje, ze lidi maj potrebu tyhle veci o ostatnich resit. Ale naucilo me to alespon to, ze nektere veci opravdu musim brat s rezervou a nebrat si je osobne. A to vlastne taky neni uplne k zahozeni a jeste se mi to urcite bude hodit :)
    NIGHTFURY
    NIGHTFURY --- ---
    LUCIASHECK: A když si dáš ten mekáč, tak to bude "no není divu, že je tlustá, když se takhle cpe" :D
    Známe :D
    LUCIASHECK
    LUCIASHECK --- ---
    TAPINA: Uz jsem se setkala i s nazorem, ze kdyz “na verejnosti” jim stridme, v akorat mnozstvich, zdravy vyber potravin a piju prevazne vodu z kohoutku, tak se za zavrenejma dverma nutne napchavam mekacem, cokoladou, rizkama, susenkama, nutelou, burakovym maslem, piju colu, malinovku, dzusy, ... protoze to preci neni mozne, abych byla tlusta, kdyz jim takhle :-D a ze dotycni vazne nechapou, na koho takovou komedii zkousim hrat.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    MART1NKA: S tím vším bych souhlasila, až na tu implicitní ideu, že předsudky jsou fuj proto, že daná skupina "za to nemůže", zatímco kde za to skupina může, můžeme mít předsudky do aleluja. To je imho samo o sobě předsudek - obézní jsou takoví "schválně", protože zhubnout je strašně snadné. Tuhle se tu někde v hlubinách nyxu holedbal chlápek, jak konečně pochopil, že tlustí jsou fakt nechutní, protože prvně v životě zkusil hubnout a sundal asi patnáct kilo za měsíc, takže je to prostě jednoduché a kdo tvrdí, že není, tak se vymlouvá, necvičí a žere čokoládové tyčinky. To je tak zhruba většinový názor v kostce - "kdybys buchto nepila litr kofoly k obědu a nežrala obden u Mekáče, hned bys byla štíhlá, ale nejsi, takže si za to můžeš sama. A protože si za to můžeš sama, můžeme vůči tobě mít předsudky jaké chceme."
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    TAPINA: tak zrovna sladene vody a pivo su strasne caste :). mame v praci Cola Fanta Sprite postmix v kuchyni a dospeli ludia to fakt pravidelne piju a beru to ako super benefit. a to pivo, to som vinna aj ja sama.

ARGANNAH: pardon mne to proste nedava zmysel. homosexualom sa clovek narodi, obeznym sa stava. je to proste fakt. na to, aby sa clovek obeznym stal (tzn. uviedol sa do stavu zdravotne nebezpecneho), musi tomu predchadzat obdobie, ked je prijem vyrazne vyssi ako vydaj. moze byt mnoho dovodov, preco sa toto deje. vacsinou to ma nasvedomi porouchana psychika, sebaznicovanie, PPP... kombinacia.
    velmi obezny clovek preto z velkej vacsiny pripadov bude vykazovat znamky povodu/nasledku jeho obezity na porusenej psychike. a tie nebyvaju hezke. je to nemoc. treba to liecit do miery, do ktorej sa to liecit da. clanok som necitala, nereagujem na to.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    MART1NKA: no v mém případě to fakt není tak jednoduchý, protože bych asi měla najet na bezsacharidovou dietu a vůbec se mi do toho nechce.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MART1NKA: To mě vždycky pobaví, jak někdo doporučí jako "první krůčky, co by měl člověk zkusit" takové ty věci, které člověk, který nemá přirozených 50 kg ať se děje co se děje, obvykle léta nedělá.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    MAR_TINA: hm, na tohle uz nemam co rict krom toho, ze jsem se snazila nikoho neurazit a nemam ani pocit, ze by moje zdejsi prispevky byly jakkoli horsi nez treba to, co napsala illuze a s cim souhlasim.
    nerekla jsem, ze jsou ty predsudky spravne, nejsou spravne! ale daji se pochopit, protoze vetsinou sedi spise na obezni osoby. opakuji spise, ne vzdy.

a klidne me jeste urazej, jak je libo, ja to nijak zle nemyslela, narozdil od tebe.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    POZITRON: minule ses taky chovala jak kráva
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Ale tak pochopitelný jsou a je to nějaký funkční evoluční mechanismus, podobně jako xenofobie. Nikdy to nevykořeníme, to ani nejde, ale ma smysl naučit se s tím nějak zacházet. Sama mám po několika velmi hnusných osobních zkušenostech asi s třemi gayi nějakou tajnou sadu homofobních předsudků, ze kterých nejsem vůbec nadšená a ráda bych se jich úplně zbavila. Nicméně to, že se mi to zatím nepovedlo, neznamená, že se jim budu poddávat, nebo nedejbože chodit do gay audítek hlasitě vykřikovat, jací homosexuálové v zásadě jsou a nejsou. Na to si snad dost uvědomuju, jak říká můj tatínek, že lidé jsou různá a že tím, že budu někde veřejně ventilovat svá stará traumata, urazím spoustu lidí, kteří za to, jak se ke mně nějaký debil před pětadvaceti lety zachoval, a jaké dva idioty jsem potkala o dva roky později, vůbec nemůžou a sami jsou úplně jiní.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    MARKYSHA: No, ja s tebou nesuhlasim v tom hubnuti. Da sa to robit pomalymi krockami a nie do toho hupnut s vazenim jedla a pocitanim. Staci na zaciatok napriklad prestat pit sladke vody, obmedzit bramburky k telke, ci prestat pit pivo (zalezi co je kamen urazu u cloveka). Je to mensi stres a funguje to. Ale chapem, ze to nejaky stres stale je. S presvedcenim, ze hubnuti je hrozna veda, na ktoru treba strasne moc energie sa hubnut neda. Na to nema cas skoro nikto.
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    MART1NKA: těžko říct, já jsem tlustá od mala a postupem času tloustnu, tloustnu, tloustnu, samozřejmě proběhlo zhubnutí, jo jo efekty jak prase, 30 kg dolů, 40 nahoru a pod.
    Výstup od Havlíčka i obezitologie bude na vině asi moje nemocná psychika, mám bipolární poruchu, depresivní epizody na mě působí tak, že se přejídám a jsem spavá, beru antipsychotika, už asi mám v prdeli i metabolismus a stopku. Nově mě teď vyšetřují na nádor na podvěsku mozkovém, tzv. Cushingův syndrom, ale to se zatím nepotvrdilo, ještě mě čeká magnetická rezonance. Ale endokrinolog spolu s psychiatričkou se domvnívají, že je to prostě reakce těla na moji psychiatrickou diagnozou v souvislosti s dlouhotrvajícím stresem. Mám v krvi zvýšený kortizol a prolaktin (ten zas bych mohla mít z těch antipsychotik).
    MARKYSHA
    MARKYSHA --- ---
    POZITRON: já myslím, že jakékoli předsudky nejsou pochopitelný, resp. já je ráda nemám a snažím se jich vyvarovat, i když je to lidské.

Ještě jsem chtěla dodat, samozřejmě, kdyby mě dohnaly zdravotní následky obezity, tak by tu moji životní situaci hodily dost do kopru, ale prostě na to teď nemám kapacitu duševní, ani mozkovou. Ono, jak už se kolikrát psalo, správně zhubnout je celá věda, aspoň pro mě, počítat si kalorie, vážit si to, aby to nebylo moc, ani málo, odpovídalo to výdeji atd. atd. Kdybych já patřila mezi lidi, kteří ze stresu hubnou, tak je ze mě kostlivec, jenže on na mě má přesně opačný účinky.
    A přitom jsem na sebe hrdá, jak to dávám, že jsem se ještě s mojí psychiatrickou diagnozou z toho nezhroutila. Někdy holt člověk volí menší zlo.

POZITRON
    POZITRON --- ---
    ARGANNAH: ne, ja jsem myslim dostudovala nez ty jsi nastoupila.

a co se tyce zdejsich dnesnich prispevku, dala jsem si bacha, abych zduraznila slova spise, vetsinou, ne vzdy, abych nikoho neurazila a z reakci (i v poste!) jsem normalne v soku. uf jako.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    POZITRON: Měla jsem dojem, že jsi ke mně kdysi na něco chodila, pokud to není pravda, píšu si a sorry. :)

Nicméně já si nemyslím, že jsi to psala adresně mně, vůbec ne, ani si to neberu nijak osobně( ne nad takové to obecné "ach jo, zase tohle"). Spíš si myslím, že na tomhle je nejvíc vidět, jak předsudky fungujou. Dokud mluvíme o nějaké obecné skupině lidí, dokud jsou to nějací "oni", je snadné mluvit o oprávněnosti předsudků. Ale je úplně něco jiného říkat to ostatním do ksichtu - ne "oni", ale "ty", ty jsi smradlavý, líný, hloupý, nemáš vůli atd. V tu chvíli si teprve člověk uvědomí, že mluví o armádě individuí, z nichž každé je jiné, každé snáší svou nadváhu jinak a každé je tlusté z trochu jiných důvodů (někdo je líný hédonista bez vůle, jiný je nemocný, další má ppp, další nemá prachy na kvalitní potraviny, další býval sportovec a když toho nechal, rozpadla se mu životospráva, další přestal kouřit, další sice moc nejí, ale pije osmnáct piv denně, další zajídá deprese, a tak dále).
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    MARKYSHA: hele ja som minule sedela v autobuse a oproti mne na stvorke sedela slecna, morbidne obezna, zaberala 2 sedacky a pila Salko rovno z plechovky. musim sa priznat, ze z toho pohladu ma nic pozitivne nenapadlo. najviac asi, ze jak sa niektori ludia rezu doma ziletkami, ini sa trapia anorexiou, tak dotycna si ublizuje takto. a ze by potrebovala odbornu pomoc.
    mozem sa spytat, jak sa stalo, ze si stloustla? ak to nie je prilis osobne.

Ja sa musim Pozitron zastat. Snazi sa rozpravat obecne. Vacsinu s "ja to mam inak" clovek neprebije.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam