Na nyxu se objevil nový klub o spánkové apnoe (
https://nyx.cz/discussion/270942). Hodně jsem o tomhle tématu v posledních letech přemýšlela a přestože mě se téměř určitě netýká, tak se naopak téměř určitě týká některých mých blízkých, kteří mají také problémy s nadváhou. Jeden člověk, který mezi ně patří (budu používat generické maskulinum), strašlivě chrápe a v podstatě desítky let se pořádně nevyspal - a zároveň je to případ, který celoživotně bojuje s obezitou a soustředí se ve svém hubnutí prakticky výhradně na jídlo.
Tenhle člověk je jedním z nejzásadnějších důvodů, proč jsem v průběhu let nabývala přesvědčení, že jídlo, které podle běžných návodů na hubnutí je to nejzásadnější, je ve skutečnosti podstatně níž na škále priorit, pokud chceme mít zdravou váhu. Ten člověk se totiž opravdu dlouhé roky hrozně snaží, hubnutí je bez přehánění jeho největší životní cíl, ale výsledky má jen krátkodobé, a to ještě dost pochybné. Neustále "drží diety" - a vlastně docela rozumné, žádné šílenosti - relativně vyvážená strava, hodně zeleniny, málo sacharidů, lehké a brzké večeře, atd. Jenže do toho roky hodně pil alkohol (prakticky výhradně kvalitní suché víno, ale stejně), mizerně spal, málo se hýbal a táhnul si s sebou navíc i obří nálož psychických problémů z dětství (které sice řešil, ale až po čtyřicítce a navíc ne psychoterapií, ale psychiatrickou medikací).
Roky jsem si kvůli tomuhle člověku myslela, že psychologický aspekt věci je ten nejdůležitější. Ale poslední dobou se mi to tak nejeví. Sama jsem prošla rozsáhlou terapií, která mi nesmírně pomohla, ale jediný efekt na váhu byl, že se zastavilo to neustálé nekontrolovatelné přibírání (teď už přibírám opravdu jen v mimořádně zlých časech). Donutilo mě to přemýšlet o tom, jaké mechanismy vlastně tu obezitu udržujou, když je to nepřirozený a nežádoucí stav, který by se tělo mělo přece snažit odstranit. Jedna věc je samozřejmě dietami zrasený metabolismus, ale druhá jsou tyhle věci - stres, sedavé zaměstnání, rozhašený spánkový režim, kognitivní přetížení a obecně nepřirozený způsob života.
Řešil jste někdo ten problém se spánkem? Hýbala se vám váha v závislosti na tom, jak dobře spíte?