• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    rozbalit záhlaví
    GALE
    GALE --- ---
    ARGANNAH: Mám kamarádku, co měla operaci tak před 7 lety. Přirozeně je robustní postavy. Začínala na 120 kg a prvních 10 kg zhubla sama změnou režimu. Pak byla operace a během tak roku a půl zhubla na 90 kg.
    Po operaci jedla fakt pidi porce a víc než jídlo ji dělalo problém pití. Do žaludku mohla dát tak 200 ml něčeho a pak půl hodiny pauza. Jídla měla v minikrabickach po 125 g. Vypadalo to zvláštně, ale zabralo to. Rozhodně tím ale trpěl společenský život, protože dát si jídlo v restauraci nemá smysl.
    Pak otěhotněla a přibrala vzorových 15 kg, z toho jí zůstalo 3 měsíce po porodu 5. Následovala svatba, starost o dítě a během 4 let je na svých 120 kg. Povedlo se jí tu operaci přejíst. Říkala, že má takový ten balónek, co se dá vyfouknout a zase dofouknout, ale teď to neřeší. Snaží se cvičit a jíst lépe, tak snad se tentokrát povede.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ARGANNAH: mně by na těch nevratných hlavně vadilo, že už nikdy nemůžeš mít zdravý dostatečný jídleníček. 2000 kCal denně, dost zeleniny, celozrnní a vlákniny s tím prostě jíst nejde. V podstatě je to podpora pro extrémní hubnutí, to, před kterým všichni varují.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Musím říct, že jsem v té souvislosti hodně přemýšlela i o bariatrických operacích. Váhu na to mám a když jsem to konzultovala na obvodě, obvoďačka se tvářila, že je to úžasný nápad. A jo, moje klouby by si chudinky oddychly, což o to. Jen upřímně řečeno pořád nevím, jestli ta efektivita je až taková. Já zas nemám problém se zhubnutím jako takovým, i když dneska to jde fakt, fakt ztuha a hrozně pomalu. To, s čím mám zásadní problém, je, aby už se to nevrátilo. Trochu jsem fitrovala tady v klubu a koukala na různé stránky a příběhy lidí, co to absolvovali - a vesměs jsou to heroické historky o desítkách kilo shozených za pár měsíců, ale za cenu problémů s trávením, toho, že už se nikdy v životě normálně nenajedí, a v podstatě docela vysoké procento těch, co stejně nakonec zase nabrali.

Takže otázka: znáte někoho, kdo a) absolvoval nějakou z hubnoucích bariatrických operací, b) shodil na nějakou zdravou váhu a c) zejména to už nikdy nenabral? Třeba ani po pěti nebo deseti letech?
    ACKO
    ACKO --- ---
    ARGANNAH: půst, ale aspoň 48 hodin, mě to báječně přeprogramuje
    GALE
    GALE --- ---
    ARGANNAH: Fígl nemám, jen berličky, jak se pokusit do toho nespadnout. A když ať to je menší problém. Když chci zažírat stres a deprese, zažívám to ovocem a zeleninou. Hodně ovoce a zeleniny. Nemám problém sníst pytel mrkve nebo salát z celé hlávky zahradního salátu plus aditiva. Nakrajim si třeba 5 jablek. To doplňuje hlavně to, že nehromadim problémové potraviny.
    Ale jinak se snažím odbourávat balíky problémů. V posledním roce jsem si našla paní na úklid a změnila práci. Šla jsem do korporátu, kde mi (správně) vaří, dobře platí a aktivně mě nutí dodržovat pracovní dobu.
    Covid je strašná věc. Pevně doufám, že se naočkuje dost lidí na to, aby zase nezávislí školy. Jsi hrdinka, že jsi tu domácí výuku dala.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Další téma: zlé časy a přibírání ve zlých časech.

Ten poslední rok pro mě byl zatraceně zlý. Ještě začátkem roku 2020 to bylo celkem slušné, sice jsem něco málo nabrala oproti číslu, na které jsem se dostala tehdy po té dlouhé terapii u Cajthamlové, ale i tak to bylo relativně v pohodě. Nicméně loni se to fakt sesypalo, dodělávala jsem nějaké projekty v práci, ve stavu strašného přepracování chytla v lednu nějakou hnusnou chřipku (možná dokonce covid, o kterém ještě tehdy nikdo nevěděl, ty příznaky to mělo) a odpadla na půl roku do vyčerpání, návalů únavy a depresí. A do toho jsme se mezi zářím a prosincem dlouze a bolestně stěhovali (odolám pokušení to podrobně vylíčit, ale byla to příšerná anabáze).

Ve zkratce: šíleně jsem přibrala. Všechno, co jsem tehdy vybojovala, se vrátilo - a samozřejmě i s úroky. Klasické zlé časy, které člověk sice nakonec důstojně zvládne (odvede všechnu práci, dostojí všem povinnostem, a učí se s dětmi jako šílenec, aby nepropadly ve škole), ale je to za cenu, že pustí ze zřetele sám sebe a snaží se jen přežít.

Tohle je fakt dilema. Běžně se říká, že se má člověk nejdřív postarat sám o sebe a pak teprve řešit druhé. A kdybych to dokázala, možná bych nebyla takhle hrozně ztloustla. Ale já jsem to nedokázala. Nejsem schopná takhle zpětně zhodnotit, jestli to bylo moje selhání a příznak slabé vůle, nebo naopak heroické sebezapření a silná vůle, které mi tím pomohly projít, byť za cenu zhoršení zdraví. Myslím, že bude ještě trvat, než tohle dokážu nějak objektivně promyslet, svým způsobem to zlé období ještě úplně neskončilo (barák doděláváme za pochodu a strašně se na tom nadřeme).

Ale ráda bych věděla, jestli na to máte někdo nějaké konstruktivní návody. Jak ta zlá období zvládnout, aniž by se podepsala na stravovacích návycích, na váze, na celkovém zdravotním stavu. Já to dodneška fakt neumím. Byly momenty, kdy jsem si stoupala na váhu, nevěřícně sledovala, jak to šplhá, a říkala jsem si, "tohle je přesně ta chvíle, kdy musíš změnit program, musíš to zastavit, musíš něco dělat." Ale nešlo to. Nešlo to psychicky, nedokázala jsem se mentálně přecvaknout z té mentality psychického propadu a únavy, zkoušela jsem vždycky nárazově zlepšit stravu, chodit na procházky, ale jakoby to nefungovalo tak dobře, jako jindy (taky jsem to najednou nebyla schopná udýchat, jak píšu, asi to fakt byl covid). A co hůř, vždycky jsem skončila zase v posteli, polomrtvá a zdeprimovaná.

Co v těchhle chvílích dělat? Předejít jim podle mě nejde, člověk si nemůže naplánovat život bez těžkých období a zlých událostí. Je ale něco, co může fungovat jako prevence toho šíleného nabírání? Máte někdo nějaký fígl?
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    Proč je pro nás tak těžké přinutit se cvičit? Odrazují nás evoluční instinkty, říká profesor z Harvardu – Deník N
    https://denikn.cz/615037/harvardsky-profesor-nechce-se-vam-cvicit-neni-na-vas-nic-divneho-jste-normalni-lidska-bytost/?fbclid=IwAR2HhG_ex2n0f5zqAO1_XLq65ZJ0LVh2AF_HIbt79AEMHemwRk5WrpIkiSQ
    GALE
    GALE --- ---
    ARGANNAH: Přibrala jsem 6 kg za 2 měsíce ve chvíli, kdy dítě začalo nějak rozumně spát (50% nocí jsem byla vzhůru jen jednou) a začalo být hlídatelné přes noc prarodiči. To byla vlastně jediná změma, co se v té době udála, takže žádný jiný vliv tam nebyl.
    A pořád jsem se jich nezbavila, ač teď spím, jím hezky, cvičím. Spíš mám pod špekem čím dál tím pevnější vrstvu.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Jo, to kojení je fakt. Já taky v těhotenství nepřibrala skoro nic (a co jsem přibrala, nechala jsem v porodnici), ale ten půlrok potom šlo vždycky nejmíň deset kilo raketově nahoru.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    ARGANNAH: jo, rekla bych, ze spanek ma vliv dost. nevyspala jsem se rok a ctvrt. porad se v noci budim tak 2x na kojeni, k tomu chodim treba 4x behem noci na zachod. to jako vazne, po druhem porodu mam tenhle problem, ze chodim porad na zachod, uz docela premyslim, jestli bych s tim nemela nekam zajit.
    takze spanek stoji za hovno. kolikrat si treba ve 22 hodin lehnu uplne vyrizena, cekala bych, ze hned zaberu a prd, cumim do stropu klidne do pul druhe. a telo si kila drzi.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    ARGANNAH: Kdyz jsem se ucila na atestaci, tak jsem vstavala v luxusnich hodin rano (oproti 5:00 v pracovni dny) a i kdyz jsem mela pomerne stres a zrala jsem jako prase vcetne dortiku, bramburku a smazaku, tak jsem pribrala za mesic asi 1kg.
    Takze za me ma spanel urcite vliv.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ARGANNAH: Jsem přesvědčená, že to bylo poporodní nevyspání, které mi pokaždé zabránilo zhubnout byť jediné kilo, dokud se děti v noci budily, přestože jsem plně kojila a tím se prý hubne skvěle.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Na nyxu se objevil nový klub o spánkové apnoe (https://nyx.cz/discussion/270942). Hodně jsem o tomhle tématu v posledních letech přemýšlela a přestože mě se téměř určitě netýká, tak se naopak téměř určitě týká některých mých blízkých, kteří mají také problémy s nadváhou. Jeden člověk, který mezi ně patří (budu používat generické maskulinum), strašlivě chrápe a v podstatě desítky let se pořádně nevyspal - a zároveň je to případ, který celoživotně bojuje s obezitou a soustředí se ve svém hubnutí prakticky výhradně na jídlo.

Tenhle člověk je jedním z nejzásadnějších důvodů, proč jsem v průběhu let nabývala přesvědčení, že jídlo, které podle běžných návodů na hubnutí je to nejzásadnější, je ve skutečnosti podstatně níž na škále priorit, pokud chceme mít zdravou váhu. Ten člověk se totiž opravdu dlouhé roky hrozně snaží, hubnutí je bez přehánění jeho největší životní cíl, ale výsledky má jen krátkodobé, a to ještě dost pochybné. Neustále "drží diety" - a vlastně docela rozumné, žádné šílenosti - relativně vyvážená strava, hodně zeleniny, málo sacharidů, lehké a brzké večeře, atd. Jenže do toho roky hodně pil alkohol (prakticky výhradně kvalitní suché víno, ale stejně), mizerně spal, málo se hýbal a táhnul si s sebou navíc i obří nálož psychických problémů z dětství (které sice řešil, ale až po čtyřicítce a navíc ne psychoterapií, ale psychiatrickou medikací).

Roky jsem si kvůli tomuhle člověku myslela, že psychologický aspekt věci je ten nejdůležitější. Ale poslední dobou se mi to tak nejeví. Sama jsem prošla rozsáhlou terapií, která mi nesmírně pomohla, ale jediný efekt na váhu byl, že se zastavilo to neustálé nekontrolovatelné přibírání (teď už přibírám opravdu jen v mimořádně zlých časech). Donutilo mě to přemýšlet o tom, jaké mechanismy vlastně tu obezitu udržujou, když je to nepřirozený a nežádoucí stav, který by se tělo mělo přece snažit odstranit. Jedna věc je samozřejmě dietami zrasený metabolismus, ale druhá jsou tyhle věci - stres, sedavé zaměstnání, rozhašený spánkový režim, kognitivní přetížení a obecně nepřirozený způsob života.

Řešil jste někdo ten problém se spánkem? Hýbala se vám váha v závislosti na tom, jak dobře spíte?
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    Tlouštík je podčlověk a snadný terč. Šikana mi ublížila, říká zpěvačka - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/...ahmedova-sadlo-hubnuti-vzhled-obezita-tloustka.A210319_151247_ona-vztahy_jup

Do diskuse nedoporučuju koukat.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    ANNIKA: Tvoje telo muze diky cviceni zadrzovat vic vody.
    Tri kila svalu to asi nebudou, ale nejaky kilo by mohlo :).
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    ANNIKA: a proto se rika merit a ne vazit :) gratulace:)
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    Ale dneska se pochlubim - denně cvičím, mám fyzičku na nule. A tou chci začít, i kdyby to k hubnutí moc nebylo. A dneska jsem si po nějaké době, kdy jsem zkoušela kdeco, dala zase "svůj základní" dvacetiminutovy workout, který ale není žádná flakarna - a normálně to bylo takové neuspokojive jednoduché. Wtf? Normálně lovim plíce po zemi při každém prudcim vstani z gauče... Tak mám z toho radost.

A na váze jsem prosím, co cvicim, tři kila přibrala. Tralala. Ale zimní softshellky jsem mívala naknop a teď plandaji!
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    MADIETTA: A byla jsi na nějakém důkladném vyšetření, ideálně kalorimetrem? Abys přesně věděla, jaký máš bazal apod.? Podle mě je pes někde v tom, že máš něco někde nějak divně nastavené a nespadás do těch běžných odhadnich výpočtů.

Já mít tvůj režim, tak jsem průhledná, tedy byla bych, kdybych nebyla na krchove nebo v base za to, že jsem někomu uhryzla hlavu v deliriu z hladu...

Obdivuju tvoji vůli, mít pěknou postavu jen za takovou cenu, tak to rovnou balím a holt budu jezdit sama v přeplněném kupé :-)
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    Tak hodne obeznich spatne/malo ji. Mam kolegyni v praci, ktera zacla sportovat, ale neprizpusobila tomu jidelnicek,takze zacla s hubnutim stagnovat, pak trochu pribrala zpet. Takze zainvestovala do vyzivove poradkyne, ktera ji rekla, ze musi navysit prijem. Vubec se s tim nemuze srovnat, ze by mela jist vic.
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    MADIETTA: Ty tiež nie si obézna nie? Ano, nadváhu máš, ale Ridina je o dosť väčšia ako ty.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MADIETTA: já neříkám, že nedřeš, naopak. A právě se tak nějak do éteru ptám, kde je ta chyba v matrixu je.
    Zkoušené běžné zavedené postupy zjevně na část populace nefungují.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    MAR_TINA: Nechceš věřit? Vždyť mě máš před sebou, znáš mě a víš, že o svém stravování a pohybu nelžu. A nevím, kde dělám chybu, fakt ne.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam