• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    rozbalit záhlaví
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    ARGANNAH: já si subjektivně připadám jako fit fat (nic mě nebolí, do 6. patra vyběhnu bez zadýchání, pravidelně silově cvičím a tahám celkem slušné váhy), ale objektivní parametry netuším, protože jsem na žádném bodystatu už roky nebyla.
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    ARGANNAH: No, mně třeba procházky absolutně nepomáhají. A to jsem s kočárkem chodila denně hodiny a nic. 10 km taky není nějak převratný, považuju za dobrou fyzičku (tedy fit whatever), když to někdo uběhne, ne ujde. (což mě teda absolutně nehrozí, to ne, že bych se tu nějak povyšovala) To bych spíš definovala jako tak nějak aktivní, že se projde a aspon trochu hýbe, což je dobře, ale když se pak člověk stejně zadýchá, když má vyběhnout dvě patra, tak prostě moc fit není, no.
    Osobne třeba aby se váhově něco dělo (bez dramatických diet), musela jsem makat ve fitku cca hodinu, hodinu a kus posilovat + 45 minut eliptical, třeba. To pak efekt mělo, procházka neměla. Ne pianko, ale fakt máknout. A za fyzičku jsem jakž takž považovala, když jsem vyběhla Petřín bez zadýchání, ne, když ho teď teda nějak vylezu a snažím se neumřít :)
    Ale třeba já jsem sportovec nebyla nikdy, baví mě toho málo, nějak líp a hodně v podstatě jen plavu, a k tomu už jsem se dlouho nedostalo, jinak všechno tak jako v klidu a do pohody. A přitom pomáhá fakt jen pořádně zabrat, no.
    Jinak je otázka, kolik těch morbidně obézních se hýbe aspoň nějak, i vzhledem k věčné únavě, sklonem k depresím, bolestem kloubů i třeba studu někam vyrazit. Data k tomu nemám, ale tipuju, že fakt ne moc.
    A aby to nevyznělo, že se jen navážím do druhých - sama na tom taky nejsem nijak slavně, spíš hodne neslavně. A s dvěma extrémně náročnýma dětma (co se nenechají ani nikým hlídat) to v dohledné době o moc lepší nebude. Naděje vkládám na podzim do školky, ale současně už se psychicky připravuju na to, že to dcera nedá, budeme to muset odložit a bude zase po prdeli. Ale jestli dá (a o to se budu snažit všemi myslitelnými prostředky), tak chci ten rok, co ještě budu mít, právě věnovat sobě a dání se dokupy. A jestli to neklapne tehdy, tak se začnu pomalu smiřovat s tím, že jsem asi v hajzlu :/
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    ANNIKA: Tak obézní člověk, pokud se pravidelně hýbe, může být naposilovaný až hrůza. V nějakém rozhovoru to řekl Matoulek dokonce na plnou hubu - něco ve smyslu "my je živíme jako vrcholové sportovce, protože oni v jistém smyslu vrcholoví sportovci jsou, vzhledem k tomu, co tahají za váhy." Což je ale ve finále zároveň jistá výhoda a zároveň součást problému, že.

Já jsem morbidně obézní. Dlouho jsem chodila, několikrát týdně několik km po loukách, později o třeba 10 nebo 15. Pak jsme začali stavět a třeba rok jsem několikrát týdně hodinu až dvě fyzicky makala na interiérech - tmelení, stěrkování, vyklízení, malování, atd. Žádná vyloženě těžká fyzická dřina s porobetonem, ale i tak, spousta pohybu, pot že mě jen stříkal, plus o víkendech tu a tam zase procházky. Považuju se s rezervou za fit fat (nebo dejme tomu za "fit obese", ano, oxymoron) vím, jaký je rozdíl v subjektivním pocitu ze svého těla, když se pravidelně hýbu a když ne, a když si k tomu stěrkování pustím hudbu, umím si dát endorfinové návaly jak nějaký sportovec. Takže ne že by fit obézní člověk byl nějaký úplně absolutní protimluv, akorát je třeba to posuzovat s ohledem na to, že s valníkem tuku na zádech celková rychlost a svižnost takového obézního bude furt proklatě nízká v porovnání s těmi, co ten náklad netáhnou. Plus je to pochopitelně dvousečné, tělu to na jednu stranu prospívá, ale na druhou si zase o to víc huntuju klouby, a že je po té čtyřicítce kua cítím fest.

I tak absolutně těm dvěma věřím, že libovolná líná hubendíra, co se proválí celý den na pohovce a žere chipsy, má stejně lepší zdravotní parametry než já. Ale fit fat prostě existuje. Pamatuju si jednoho obezitologa, co dokonce vyprávěl o pacientovi, co měl 190 kilo a klidně s tím hrával pravidelně volejbal.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ANNIKA: Náramek mi doporučuje ideální váhu 60 :D To jsem měla naposled někdy předtím, než mi narostly prsa a boky.
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    ANNIKA: Ha, chytre hodinky mi doporučuji dokonce 63 kg. Vyzivova poradkyně kdysi 70,to už zhruba odpovídá.
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    MAR_TINA: Myslím, že na ten klidový metabolismus je dobre a přesne měření z dechu. (víc info třeba https://www.fsps.muni.cz/rezervacelaboratori/129-laborator-zatezove-fyziologie) Jak moc je to dostupné nevím, ale ve větších městech určitě jo.
    Takový ty bodystaty mi přijdou jako dost ptakovina, často to víc dopocitava než měří, a stačí to madlo chytit pevneji a hned se čísla změní (to mám odzkoušené).
    Jinak to mám trochu podobne, tabulkove mi vychází jako optimum nějakých 65 kg, a to už jsem v realitě byla úplně vychrtla, takže do tabulky taky tak docela nemirim. Ale nějaka lidská váha by byla fajn, ať je v tabulce kde chce :-)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ANNIKA: Já jsem se v nejtlustším období dostala někam na BMI 33 a začala jsem cítit, že se mi zpomaluje chůze a nejde mi jít rychleji, a obecně veškerý pohyb dělá problémy. Myslela jsem si, že je to nadcházející stáří, ale pak jsem něco zhubla a skokově "omládla" :o)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ANNIKA: přijde mi, že fit fat jsou lidi obézní dle BMI, kterým po pořádným změření toho tuku vyjde nadváha, mírná obezita, ale ne "plná obezita. Velcí těžcí jsou, ale není to třeba 35 % tuku, ale "jen" 30 % (berte s rezervou), u ženy se statnou stavbou těla.
    Asi bych se měla nechat změřit někde.... Jaké metody jsou spolehlivé a dostupné?
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    KRISKA: Jenže ono taky do jaké míry je u obézních realizovatelne fit fat. Zvlášť u vyšších stupňů. Fit fat úplně v pohodě můžou být lidi s nadvahou a zdravotní rizika kdovijaka nemají, to nikdo nerozporuje. To tam snad i padlo, tuším. Ale jak moc fit může být morbidne obézní? Že pravidelně běhá? Posiluje? Jezdí denně do vedlejšího města do práce na kole? Vždyť většina těch lidí sotva jde...
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    KRISKA: Rizikovému člověku nepomůže být ani fit a unfat. Nemoci, ke kterým má predispozice, ho stejně doženou, možná později. Jsem chodící, mluvící příklad.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    ARGANNAH: je fakt, ze tvuj prispevek byl z jinyho pohledu a urcite by se ta forma dala zlepsit tak, aby videa popularizovaly ale cestou, ktera primarne cilovou skupinu neodradi... protoze jak si psala, snadno lze pochopit, ze pokud nemoci proste jednou rizikoveho cloveka stejne dozenou a teda byt fit fat je k nicemu... tak se tim proste problem fakt nezlepsi... jen prestanu byt fit a nemoc me dozene o par let driv, vzdyt je to prece jedno, ze jo...

asi mi vadi, ze to takhle rika nasvalenej jedinec s mirnou aroganci, u kteryho nemam dojem, ze by budil duveru, prestoze do dotcene skupiny s obezitou nespadam a teda bych ho mela vnimat neutralne. v tom konkretnim videu mluvi i o nejakych fitneskach a hubnuti 10kg na zavody, ale tak proste jakoby skarede, ne vecne... asi bych chtela, aby mi to rikal nekdo, kdo mi svym zpusobem rozumi a ne ze to zni jakoze "netyka se me to" pritom se ho to prave tyka pokud svym vystupovanim a svpu profesi temto lidem muze ovlivnovat zivoty...
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    KRISKA: Ale bohužel blbě.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    POZITRON: mas pravdu, prave proto ze su zivej dukaz tela tloustnouciho z nedostatku kalorii ve strave... a v nekterym videu me to i prekvapilo, ze tyto okrajovy pripady jako by neexistovaly a alfa a omega bylo lhani sami sobe... i sem zvazovala od nich v covidu nejaky vikendovy seminar a po tomhle zjisteni ze "ja neexistuju" sem si to rozmyslela, protoze pak tezko by mi k necemu byl...

ale v celku ty videa aspon popularizujou dobre veci o kterych se moc nemluvi
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Když to tak sleduju, velmi mě to utvrzuje v dosavadní strategii nesledovat žádná populární videa o hubnutí, neposlouchat podcasty s výživovými poradci propagujícími vlastní služby, nečíst žádné návody, unbooknout veškerá klasická hubnoucí internetová fóra a konzumovat pouze mediální obsah produkovaný obezitology a lékaři. A poslouchat poprvé po třiceti letech vlastní tělo.

Diet culture je fakt absolutní zlo.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    KRISKA: oni ale razi vic nazoru, ktere se tady pravidelne vyvraci, tak treba tohle muze byt jeden z nich, to, ze unfit unfat je lepsi nez fit fat, pripadne ze fit fat mozna ani neexistuje. napr. ve videu o mytech tvrdi, ze je nesmysl, aby nekdo s nizouckym prijmem nehubl, ze spis tito lide podhodnocuji svuj prijem, pry az o polovinu a zaroven take nadhodnocuji vydej (pro me toto treba zrovna plati, kdyz poctive zapisuju, tak si vidim, ze jsem treba o 2000 i vic kj jinde, nez jsem myslela). takovych veci tito 2 tvrdi vic. dale ze pomaly/dietami zpomaleny metabolismus sice existuje, ale jde treba o 20%, takze i toto je mytus. take ze ne vzdy je spatne jit prijmem pod bazalni metabolismus.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    ANNIKA: bylo to dlouhy, mela sem to na 3x a porad si rikam, ze byt fit fat je dobry... takze su vlastne jen fat, dobry vedet :D
    MONROE
    MONROE --- ---
    AIJA: Ne, byla mi doporucena Breclav, dr Cierny.
    AIJA
    AIJA --- ---
    MONROE:
    V Brně to fakt nikde neoperují?
    HOMOLOVKA
    HOMOLOVKA --- ---
    MONROE: já se do schazování třetiny Baruny pustila teď znovu, protože za loňskej rok jsem nakynula jako vánočka. Najela jsem si na systém, kterej mi vyhovuje a začala šetřit peníze na abdominoplastiku... Tak jsem na sebe upřímně zvědavá. ))
    MONROE
    MONROE --- ---
    HOMOLOVKA: Super! Moc ji to preju, at vydrzi. Co jsem se setkala ja, tak mi gynekolozka rekla ze brzy umru a uplne se zhrozila jak vypadam a pak rekla dovetek.. Vim, ze to mate po lecich.
    A musela jsem ji jmenovat jidelnicek. 🤦🏼‍♀️
    HOMOLOVKA
    HOMOLOVKA --- ---
    HOMOLOVKA: hubla teda z asi 130 kg a vysoká je zhruba stejně, jako já, takže cca 167 cm. A fakt je, když celej život jí sladký a smažený a nehejbe se a najednou si hlídala kalorie a začala pravidelně cvičit, byť nejdřív hodně zlehka, ty první kila šly dolů fakt rychle...
    HOMOLOVKA
    HOMOLOVKA --- ---
    MONROE: hele, nakonec se do toho fakt opřela a zhubla, byť teda prvotní reakce byla pláč a kýbl zmrzliny. Pak si řekla, že to tý starý krávě ukáže a našla si způsob, kterej jí zatím funguje.)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam