• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    MART1NKA: vsak to nerikam, ja mam taky nastavenou aktivitu koeficientem. ale nekdo to tak preferuje, ze jen dny s aktivitou dojida. me prijde lepsi to mit rozlozeny, protoze se lip drzi rutina a prehled. hlavne pro nekoho kdo by jidlo nejradsi zrusil jako ja je to lepsi a pohodlnejsi:D ale zase kdyz nekdo cvici hodne nepravidelne, tak mu to muze tak vyhovovat vic...

nakonec ale na vyletech taky dojidam aktivitu i kdyz ji nemerim - pocit hladu a nutkani sezrat vsechno co mam v krosne je za me asi dostatecnej signal ze telo dneska neco delalo navic
    MART1NKA
    MART1NKA --- ---
    KRISKA: Mne u tých kalorických tabuliek príde lepšie si nastaviť do ktorej skupiny aktivity spadáš (tj málo, stredne, veľmi aktívny človek) a nechať si do odpočítavať pravidelne, ako si to trackovať po jednom. Ja mám od tabuliek daných 1300 kCal denne na svoju veľkosť a píšu mi, že na tréningoch, na ktoré chodím spálim 500. 2x týždenne. To mám ako presne tieto 2 dni jesť o jedno jedlo viac? Veď to nedáva zmysel.
    ZVEMI
    ZVEMI --- ---
    KRISKA: Nejsem si jistá, jestli to chápu správně. Pokud u toho pohybu máváš rukama, tzn. se ti to jako kroky počítalo i předtím, zároveň je to ale aktivita, která ti prakticky nezvedne tep (stroje bez váhy), tak ti zapnutí aktivity na hodinkách logicky udělá rozdíl minimální. Zkus přidat zátěž a rozdíl bys vidět měla.

Nicméně místo tabulek bych se řídila primárně tím, jak se cítíš.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    ARGANNAH: me to spis zaujalo z debaty, jestli mereni aktivity ma v realu na neco vliv. zkusila sem to a myslim si, ze nema. nebo ze ten rozdil je dle me zanedbatelnej, aby se prave dohanel vetsim prijmem (minimalne v mym pripade, kdy ta aktivita je velice mala).

tak sem to tu jen napsala jako vysledek, pro zajimavost.

merit to bezne nehodlam, mam naramek kvuli hodinkam a krokomer je bonus, normalne ani nestahuju kroky nebo 1x za mesic. mozna sem prvni mesic s hodinkama vsechno zkoumala ale uz me to nebavi ani zkoumat, ani furt nabijet.

pokud mam na vylete hlad, tak se stejne dojim a je mi fuk, jestli mam nebo nemam narok za odchozeny kroky, vnimam hlad jako reakci tela za docela pozitivni signal, ze se to s tim jidlem zlepsilo.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ARGANNAH: já si dovolím to shrnou krátce a stručně, i když to vyzní necitlivě. Za to sorry předem. přešla z anorexie na ortorexii.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Jen ať se v tom trochu líp vyznám: ty se snažíš realisticky odhadnout výdej v posilovně, aby sis pro ty dny nastavila vyšší energetický příjem, nebo máš jiný důvod proč to potřebuješ vědět takto přesně a nestačí ti odhad výdeje např. z Kalorických tabulek?
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    KRISKA: Je to imho blbost.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    MOODYCAT: asi jen stroje s malyma/zadnyma vahama at se to zas naucim dobre a pripomenu (nektery bez vahy mam tak na hrane) nejsou moc meritelna aktivita, treba se to zmeni za par mesicu chozeni, kdy mi to mozna zvedne i tu tepovku a naucim se treba i s cinkama zase
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    ZVEMI: nepolemizuju o smyslu aktivity, ale o vyznamu cilenyho mereni aktivity kvuli nastaveni jidelnicku v pripade moji malo aktivni osoby.

jinak mas pravdu, smysl ma prave proto co pises, minimalne pomaha udrzovat stav a nezhorsovat:)
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    MOODYCAT: Orientacne - za hodiu plavani mam takovych 450 kcal, za hodinu posilovny takovych 300 kcal, hodina behu 750kcal.
    Vazim teda metrak, takze jsem vetsi.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    KRISKA: No jo, ale jestli ti to za hodinu v posilovne zmeri jen 100kcal, tak je to divne. Mozna jsi usla min kroku, nevim.
    Mne hodinky proste meri veskerou aktivitu, s tim, ze na cilenou aktivitu typu posilka, beh, plavani si zapinam "cviceni", ale to spis proto, aby se mi to zaznamenalo do minut cviceni.
    ZVEMI
    ZVEMI --- ---
    KRISKA: Pokud neděláš aktivitu, typicky cardio, u které se ti výrazně zvedne tep, hodinky ti to nenaměří. To ale neznamená, že to nemá smysl, hlavně pokud si tou aktivitou postupně měníš poměr tuky/svaly a tím pádem zvedáš bazál.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    MOODYCAT: rozdil "mereni jen kroku za den" versus "zapnuti mereni na hodinkach aktivity i se srdecnim tepem".

rozdil dvou velice podobnych dnu je "jen" 60kcal za den s merenim pohybu (pouze kroky za den - 1750 kcal, kroky + merena aktivita 50 minut v posilovne - 1810 kcal za den.).
    z toho mi vychazi, ze pokud rozdil ve dni s jogou (merenou a nemerenou) je "jen" 100 kcal a ve dnech s posilovnou (normalne byvam tak hodinu 20) bude opet "jen" 100 kcal, tak me zajima, zda kvuli tak malymu rozdilu ma smysl pohyb zapinat a zda ma vubec smysl tak malej rozdil treba dojidat...

ja si normalne pohyb nemerim, ani tep, ale hodne me prekvapilo, ze hodina denne ma skoro zanedbatelnej vliv a ze by pak takova aktivita musela byt mnohem delsi, aby se to nejak projevilo - ze asi mnohem dulezitejsi pro "aktivni" kalorie bude celodenni chozeni a namaha v praci, pripadne doma.

a ze vlastne jestli chodim nebo nechodim 3x tydne cvicit bude mit minimalni vliv na jidlo v mym pripade (prijem/vydej), mozna ale trochu na fyzicku.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    KRISKA: Nechapu o jakym rozdilu mluvis, ale 60 kcal za 30 minut v posilovne spalis, kdyz tam lezis na podlozce.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    KRISKA: vcera zkracena posilka kvuli lymfomasazi, stejne jako minuly ctvrtek. (teprv zacinam od ledna, nahrazuju tim casove vypadek jine cinnosti, takze jen stroje bez zavazi nebo s malym)

rozdil je 60kcal - 117 kcal za kroky z minula za 50 min v posilovne + asi 7 min chuze pres mesto a vcerejsi 177 kcal za stejnych 50min + 7min chuze pres mesto.

takze si nejsu jista, jestli to vubec spada do rozlisovaciho prijmu, 100 nebo 50 kcal, co to je?

mozna bych tu jogu nebo posilovnu musela mit minimalne 2 hodiny, aby se to mohlo projevit do upravy spravy...
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    KRISKA: vcera jsem udelala test (totozny den jako 14 dni zpet, stejna cesta pesky, joga, cesta na sraz s kamoskama a na spoj domu, takze to bude hezky porovnatelny a vcera sem si zapnula mereni tepu + pohybove aktivity na hodinovou jogu, minule "jen" krokomer, tep mam vyply vzdy.

rozdil 100kcal. je to moc nebo malo?
    bez aktivity 1633+118=1751 a s aktivotou 1633+216 = 1849.

to je za me asi jen kosmetickej rozdil.

budu muset zkusit zmerit pobyt v posilovne a o vikendu vylet, jestli nejaka zmena bude tam.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    MAR_TINA: tak to mozna zkusim taky zapinat. ja to mam primarne na hodinky, ale kdyz treba 2 tydny venuju mereni, treba budu prekvapena. anebo to v mym pripade nebude rozdil:D

i v bmr calculatoru mam cviceni 1-3x tydne tu orientacni hodnotu a vychazi to cca na tech 1800 jak hodinky, a to vlastne ani 3x tydne cvicit ted nechodim, spis jen 2x :D
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KRISKA: já zapínám náramek na cvičení a ono to počítá kalorickou spotřebu dle tepové frekvence a počítá to docela dost. Na blbé nízkofrekvenční pilates tak 150-200 kCal za půl hodiny. Sem vyšší a fakt těžká.
    Na plavání megahodně, ale to je jasný, tam žere i pobyt ve vodě. A po něm žeru já.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Já nevím, kolik mám klidový metabolismus, ale teď jsem si naházela do kalorických tabulek svůj aktuální jídelníček a jsem dost překvapená, jak málo to je. Já jsem najezená dost. Jím nějakých 1200 - 1300 kcal denně a v tom jsou i čokoládičky :o) A hubnu, aktuálně hubnu velmi uspokojivým tempem. Mám ty obědy, 430 kcal + polévka, a jinak jsem udělala jedinou podstatnou změnu. Snídaně nebo večeře ve stylu pečivo s něčím jsem vyměnila za zelenina s něčím. Já miluju pomazánky, nechtěla jsem se vzdát namazaných rohlíků, jenže to jsou ty kalorické bomby v mém starém jídelníčku. Zjistila jsem, že namazaná okurka funguje úplně stejně dobře a bez výčitek si ji namažu vysokou vrstvou :o)
    Podle mě hraje roli KDY se co jí. Dřív jsem obědvala až po práci, někdy odpoledne, to už jsem měla hlad jako vlk a nemohla se až do večera dožrat. Vyhovuje mi obědvat v 11 hodin, pak jsem v pohybu až do odpoledne a nemám hlad, někdy si odpoledne něco vezmu, někdy až večeři. Takhle bych mohla jíst neomezeně dlouho, nijak se nehlídám a nic si neodpírám, prostě jen místo kusu pečiva použiju ke stejnému účelu kus zeleniny. Doufám, že se to za nějakou dobu nezlomí a nepřestane to fungovat.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    ARGANNAH: Jop, ptali, a pak mi nasolili 1700 kcal :). Jinak dvanactky neslouzim a neoperuju.
    Zato ale slouzim ctyriadvacitky :).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam