• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    ARGANNAH: to je asi jeden z mých problémů. Já potřebuju mít jako hlavní jídlo dne večeři.

Snídám (sice později, ale snídám), klidně vajíčka, žitný chleba se šunkou, prostě normální snídani, ale během dne si dám jednu až dvě svačinky (ovoce, hrst ořechů) a kolem šesté-sedmé mám to jedno "hlavní" jídlo. Potom už neujídám, spát jdu kolem jedné.

Když jsem na návštěvě u rodičů, kteří trvají na klasickém obědě ve 12, je to pro mě smrt, protože ten velký oběd způsobí, že žeru až do večera.

Nevím, co s tím, psychicky to prostě nedokážu překonat. Jakmile mám v prostřed dne velké jídlo, sežeru do večera, na co přijdu.
    CORNELA
    CORNELA --- ---
    MAR_TINA: Celej dospělej život jsem na bmi v normě, nicméně posledního půl roku vstávám ve čtyři ráno a spím max čtyři hodiny denně, ve službách ještě míň a k tomu starosti o nemocný zvířata, takže si asi dovedes představit co to zvládne udělat s režimem... Mám váhu jako jsem neměla za celej život a nulovou kapacitu s tím aktuálně něco jsoucnýho udělat...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CORNELA: nepřipadala si mi ani na nadváhu
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    CORNELA: Hele, jak ty to vůbec máš. Chodíš sem roky, ale moc jsi toho o sobě nepustila a já si vždycky myslela, že nadváhu nemáš nebo skoro nemáš a že tě sem přivádí spíš profesionální zájem lékařky.
    CORNELA
    CORNELA --- ---
    MAR_TINA: Tak ono je otázka co je dřívější smrt viď... Krom toho jsou lidi typu prader -will syndrom, kde to jinak nevyřešíš...a dámské musí celej život substituovat no
    CORNELA
    CORNELA --- ---
    ARGANNAH: No já bych do bariatrie šla hned, žel nemám dostatečnou nadváhu, nicméně nutné nechat to dospět do morbidní obezity nebo systémových komplikací mě na tom dost štve...
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    MAR_TINA: Podle mě v podstatě jo. Koukala jsem na nějaké reality show, kde s nimi hubnou, a můj převažující dojem je, že to jsou lidi s ultratěžkými traumaty (dlouholeté zneužívání třeba) a těžkou, těžce rozjetou neléčenou poruchou příjmu potravy. V době, kdy jsem to měla nejhorší, jsem taky zažila stavy, kdy celej den nemůžeš vůbec přestat jíst, a tohle oni mají podle mě furt. Nejlíp ještě pokud jsou v kodependentním vztahu s někým, kdo je zároveň opečovává a krmí a zároveň týrá. Normálního života se zřetelně bojí (po těch traumatech asi logicky), tak jim vlastně vyhovuje, že je ta obezita zavřela doma. A edukace kolem poruch příjmu potravy jiných než anorexie a bulimie je pořád mizerná, takže těm mechanismům, proč a co se děje, vůbec nerozumí.

Já bych teda samozřejmě radši viděla, aby se těmhle lidem místo bariatrického chirurga věnoval psycholog nebo psychiatr. Jenomže terapie trvá dlouho a zase jsme u toho, že těmhle lidem hrozí náhlá smrt prakticky každou minutu.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ARGANNAH: strašný. Slyšela jsem termín sebevražda vidličkou. :(
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    (ARGANNAH: s tím teda ale, že dokud to jde konzervativně a dokud budu schopná si úbytek udržet, nechci ani prášky, ani operaci. ale ani jednomu se principiálně nebráním.)
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    MAR_TINA: Jasně. Ale jak píšu, tahle operace se dělá superobézním, kteří tak jako tak záhy umřou, pokud se něco neudělá.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Něco mi říká že trvale snížit možnost vstřebávat živin je cesta k dřívější smrti.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    CORNELA: Jsem to smazala, nechci se zas celý odpoledne hádat na nyxu. :) Ale do bypassu bych náhodou šla. Rozhodně ne teď, ale výhledově. Máme v rodině cukrovku a radši bypass než cukrovku. Ale BPD je zbytečnej hardcore imho a pokud nemáš dvě stě kilo a výhled na půl roku života, je to podle mě težkej overkill
    CORNELA
    CORNELA --- ---
    ARGANNAH: A žádné vlhké snění, neboj ;) není potřeba hanit všechno, do čeho ty osobně nechceš jít... ;)
    CORNELA
    CORNELA --- ---
    ARGANNAH: Existuje, nemůžeš srovnávat jabka s hruskama pod pojem "bariatrie", kam patří strašně široký spektrum výkonů naprosto odlišných rozsahu
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    CORNELA: Ta operace pochopitelně trvalá je. Ale strávila jsem před rokem asi dva měsíce nakoukavanim edukačních videí a čtením textu, včetně odborných studií. A plyne z nich, že velká část pacientů po bariatrii stejně získanou váhu neudrží. Takže žádné "trvale" opravdu neexistuje.
    CORNELA
    CORNELA --- ---
    MAR_TINA: Nebo do tabulek prostě sport nepisou, protože to pak odecita dost často hausnumera
    CORNELA
    CORNELA --- ---
    ARGANNAH: Tak když si necháš kus žaludku a střev uriznout, tak to je trvalý, protože telo není schopný fyzicky vstřebat dostatek živin, u některých výkonů dokonce ani zachovnou potřebu. Že je to mutilujici je pravda, ale trvalý
    CORNELA
    CORNELA --- ---
    MAR_TINA: Na ob klinik se dlouhodobě řeší, že dělaj plikace v blbě infikovaných případech a pak to překvapivě selhává... A blbou technikou, takže se to lidem rozmota... Překvapivě to pak nemůže fungovat
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    SAT_ANN: aha, to ani neznam a dost ten web mezitim zmenili...

ten losos je opravdu lehce zvlastni kombinace, ale ja bych si ho mozna i docela dala :D - teda kdyby mi to nekdo uvaril :D me strasi spis vegetariansky chilli parky :D nemam zrovna rada typicky cesky jidla, jako hodne smazenyho, knedliky a omacky, ale tohle je celkove divoka denni variace :D
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    MAR_TINA: Já třeba aktivity vůbec nevyplňuju. Kdysi u Cajthamlové jsem to chvíli dělala, ale ty její nutriční mi to spíš rozmlouvaly. Že je to nepřesné a veeeelmi orientační a jenom to mate, atd. atd.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam