ARGANNAH: já souhlasím, že by se potřeby těla neměly přehlížet. Reakce je spíš k ty diskuzi, co se tu teď rozjela a opakuje se v cyklech... tělo od dospívání týraný dietama se může chovat divně.
Teorie, jak si zvyknout na pravidelná jídla ve správný čas je taková, že je důležitý držet ta velká jídla, i když se mezitím člověk nesmyslně cpe. Takže když chci tělo naučit na snídaně - svačina - oběd - svačina - večeře ( - druha večeře), tak si prostě dám oběd a bez ohledu na to, že se pak neudrzim a dalších tisíc kalorií uzobu během odpoledne v nesmyslech, tak si večer tu pořádnou večeři dám.
Na začátku (týdny, měsíce) to může a často dělá přibírání. To je potřeba vydržet a nepanikařit. Tělo prostě není zvyklý, že dostane dost už pokaždý.
Čerpám z rad, které dával pan doktor Krch na stacionáři pro PPP, kde byla mně velmi blízká osoba. Z mojí zkušenosti to taky funguje a vždycky se tady tiše chytám za hlavu, když čtu ty věci, jak někdo nejí po šestý (jde spat o půlnoci!), k večeři si dá plátek avokáda a kneckebrot a podobný podle mě šílenosti.
Já nechci nějak vehementně rozporovat, ze každý tělo je jiný a někdo může jist jednou denně a jsou na to studie, ale ten model 5-6 jídel je celkem osvedčený. Nejíst po šestý nebo nejíst od snídaně do čtyř odpoledne, znamená, že nejím třetinu bdělýho stavu, nechápu, co je za tím za logiku, proc by to mělo fungovat (ráda se nechám poučit). Často slýchám "jo, když jsem jedla jen do šesti, tak jsem krásně hubla, ale teď už to nedržím (proc, když je to fajn?) a zase to jde nahoru. Musím zase ty večery omezovat." To znamená se pořád omezovat, imo neudržitelný...
Tahle knížka mi kdysi byla ku prospěchu. Jedno povídání s panem doktorem taky. (První co, tak mi ukázal talíř a zeptal se, jestli to znám. A že to mám používat :-))
Poruchy příjmu potravy - František David Krch | Databáze knihhttps://www.databazeknih.cz/knihy/poruchy-prijmu-potravy-248996