• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    rozbalit záhlaví
    ZVEMI
    ZVEMI --- ---
    GRANTORINO: Říkáš, že nechápeš socioekonomické důvody. Dáváme ti vcelku jasně představitelné příklady a ty si z toho vybereš troubu. OK.
    Pokud je člověk hodně namotivovaný, zvládne toho spoustu, ale dlouhodobě v rámci běžného denního provozu je prostě kolikrát jednodušší konzumovat i jiné než doma ze základních surovin připravené jídlo. Ostatně Chris, kterým to začalo, rozebírá třeba rozdíl bílé pečivo (v českém prostředí rohlík) vs. kváskový celozrnný chleba.

    Žiju v Japonsku. Jsme v auditku Obezita a Japonsku má jednu z nejnižších mír obezity na světě, za to je ale velmi, velmi vysoko na žebříčku incidence rakoviny žaludku nebo rakoviny tlustého střeva, což je s výživou spojeno taky.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    ZVEMI: trouba není podmínkou zdravého vaření. Já ji používám dost málo defacto. Navíc ekvivalent trouby je remoska. Mikrovlnku ani nemám.
    Jak říkám existují pomalé hrnce, multifunkční hrnec nebo třeba elektricky gril. A v které zemi prosim žiješ?
    To není ani situace většiny českých domácností.
    ZVEMI
    ZVEMI --- ---
    GRANTORINO: Jak říká Martina. Je fajn, že tobě to jde, ale ne všichni jsou ve stejné situaci.

    Já třeba žiju v zemi, kde jeden vařič a 5cm prostoru na přípravu je zcela běžná kuchyně v bytech pro jednoho/mladý pár, protože s vařením se prostě nepočítá. Kolikrát lidi nemají ani ledničku, nebo v ní skladují soft drinky/alkohol a pár omáček. Neznám nikoho místního, kdo má doma samostatnou troubu, max luxusní mikrovlnku s funkcí trouby. K tomu připočítej dlouhou pracovní dobu, dlouhé dojíždění a 24/7 dostupnost jak místních fastfoodů tak předpřipraveného jídla v supermarketech nebo večerkách a je to. Stejně tak ovoce a zelenina (kromě x variací na trávu a houby) jsou tu dost drahé, takže když jdu do obchodu večer, můžu si koupit zlevněnou komplet večeři v krabičče za cenu jednoho jabka. Vepřové je v přepočtu na gram levnější jak tvaroh, luštěniny se mimo sóji téměř nevedou.

    Jasně, je to jeden příklad, ale každý jsme prostě v jiné situaci a jíst zdravě je mnohem těžší v případě, kdy máš málo času(energie)/prostoru/vybavení/dostupnosti.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    Ale v jednom musím dát za pravdu, naše hospody nevaří zdravě a já nerozumím tomu, proč u nás není součástí jídla skoro žádná zelenina, pokud si nedáš salát.
    Vrátila jsem se z výletu v Istanbulu a součástí každého jídla byla třetina nebo půlka talíře zelenina... Luxusní snídaně a ceny byly stejné nebo nižší než u nás. Porce teda taky o něco menší, ale hlad jsme neměli...
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    MAR_TINA: to asi ale nikdo netvrdí, ne? Junk food je Junk food, ať si ho uvaříš doma nebo dáš v restauraci nebo že zmrazeneho polotovaru. ..
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    GRANTORINO: čočková polévka z červené čočky. Easy, levný, vydatný, bílkoviny to má a zasytí a je to zdravé.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    MAR_TINA: ale jo, já tomu rozumím, ale mnoho receptů nevyžaduje víc než zalít horkou vodou. Já to říkám, protože jsem "líná matka" a vaření často musím dělat co nejrychlejší a zároveň levně a zdravě.

    Jinak můj typ je multifunkční hrnec do zásuvky, v tom teda uvaříš cokoliv luxusně, vyplatí se. Někam ho postaviš a ingredience prostě prihazujes do jednoho hrnce.
    Dá se v tom smažit, vařit, napařovat, dokonce i péct. A potřebujes jen zásuvku a místo, kde bude stát.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    GRANTORINO: do kuskusu před zalití m koření (paprika, curry, olivový olej) a můžeš tam dát třeba nakrájené olivy, ty jsou skoro furt v akci, nebo tuňáka, i když ten teď hodně zdražil. My kupujeme takovou občas kilovou kapsu, se vyplatí. Pak máme tuňakovou pomazánku z tuňáka a tvarohu. Hummus můžeš udělat v mixéru z cizrny v plechovce, tahini, česnek, oliváč.
    Jo a teda je fakt, že já jsem si zvykla jist knackebrot, což je o dost zdravější no, i děti to jedí. Chleba kupujeme výjimečně.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    GRANTORINO: já tím říkám, že chápu, že pro dost lidí je vaření z úplného základu komplikovanější, než si myslíme.
    A že to dobře vidím teď, když podmínky nemám.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    MAR_TINA: tak když nemáš dočasně kuchyň, tak to je poměrně nouzová záležitost, ne? Co je dočasně?

    Tak třeba pohanka se dá normálně zalít vroucí vodou a napařit, kuskus napaříš, rýžové nudle vermicelli stačí zalít horkou vodou a dvě minuty počkat, miso polévka, taky skvělý způsob je blanšírování zeleniny, spaříš například pórek horkou vodou nakrájený na jemno. To vůbec nepotřebuje vařit a navíc je to zdravé. To miso třeba děláme skoro furt, i děti to milujou...
    GALE
    GALE --- ---
    ACKO: V pořádku. Naštěstí si můžeme každý vybrat, co nám vyhovuje.
    ACKO
    ACKO --- ---
    GALE: ovšem v těch pytlíkách jsou přesně to jídlo, který bych nikdy nepozřela, o skvělém složení mě to nepřesvědčí, to si radši vezmu chleba s máslem a rajčatma, než bych tohle jedla
    GALE
    GALE --- ---
    MAR_TINA: Asi už to nebudete potřebovat, ale znáte https://www.expresmenu.com/e-shop/?
    Překvapivě dobré jídlo se skvělým složením, co se dá ohřát ve varné konvici.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Ale nechce se mi věřit, že smažák s bramborem a tatarkou z krabice udělá velké zlo (tomu teda věřím) a smažák udělaný doma z kusu goudy, trojobalu, vařených brambor a domácí tatarky mě neztloustne.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    GRANTORINO: já teď třeba dočasně nemám kuchyň. Jakože místnost je prázdná, má zdi a okno.
    Najíst se pomocí rychlovarky, minilednice a mikrovlnky v kanclu je megaproblém, jíme hrozně. Koupit kvalitní (polo)hotové jídlo nebo jít do hospody je složením tragédie. A to jsme ochotní jíst do zblbnutí celozrnný chleba, syrečky, šunku, jogurt, tvaroh, vločky a přikusovat okurku a jablko.

    Dva týdny jsme měli pronajatý zimmerfrei s malou blbě zařízenou kuchyní a bylo to lepší, ale pořád jsme jedli 3x hůř, než když jsme měli svoji dobrou kuchyň. Plus máme málo času, kvůli rekonstrukci, ale to chudí lidé taky mají málo času - práce na směny, dojíždění atd.
    A v takových kuchyních spousta lidí žije a vaří. Jíme dráž a hůř a ten rozdíl dělá mít/nemít mrazák, troubu, myčku, ostré nože a velké prkýnko, chybělo mi třeba i struhadlo, mísy, váha. Jo a taky pořádný jídelní stůl, v tom apartmánu byla prodloužená pracovní plocha kuchyně.
    A tohle lidi v nájmu nedejbože na ubytovně nemají.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    ZVEMI: já upřímně ty socioekonomicke důvody nechápu. Dneska je přece nejlevnější způsob vaření ze základních surovin, sezónní lokální suroviny. Takže pak už zbývá jen to, že někdo neumí vařit.
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    ANYSA: no tak že jsou rybí prsty fuj snad ví taky každej :D... Že to rybu kolikrát skoro ani nevidělo. To mi taky přijde jako objev devadesátek.
    Lasagne, že jsou tučný až za hrob a křupinky sladký, to snad taky vidí každej, ne?
    To, že šunka není nic extra zdravého už sem snad taky dorazilo.
    ZVEMI
    ZVEMI --- ---
    GRANTORINO: Ten článek rozhodně revoluční není, podcasty s ním jsou výrazně zajímavější. Co jsem od něj slyšela, nebylo to A je fuj/B je ok, ale mechanismus proč to tak je, socioekonomického důvody proč je kolikrát těžké se stravovat dobře, i když by člověk chtěl, atd. Ale beru, že zrovna pro tohle auditko neříká nic vyloženě nového :) reagovala jsem na to "prodavač iluzí", což na něj zrovna nesedí, ale jak říkám, spletla jsem si příspěvky.
    ANYSA
    ANYSA --- ---
    Spousta polotovarů se pro lidi, kteří se o to moc nezajimaji netváří úplně fuj. Jako to jeho pokusné stravování - snídaně křupiny s mlékem, obed sunkovy sendvic a večer lasagně se přece netváří tak hrozně. Určitě ne jako koblihy k snídani, menu z mekáče v poledne a večer párek s hořčicí. Že jsou hranolky fuj ví každej. Ale ví taky, že jsou fuj i rybí prsty, udělaný v horkovzdušný fritéze a ještě vybraný tak poctivě aby byly nemletý?
    GRANTORINO
    GRANTORINO --- ---
    ZVEMI: hele tak jsemsi ještě přečetla i ten článek, co si na něj odpovídala a zase nic nového pod sluncem.
    Tohle se přece ví minimálně dvacet let, že polotovary jsou fuj.
    Už nejsou devadesatky, kdy každej skákal radostí do stropu, že má novou fritézu a konzumovat mražený hranolky ve velkým. I když... Určité okruhy. Ehm.. Ok
    Ale tady na nyxu nepředpokládám, že někdo neví, že když si dá Camembert na gril s červenou cosi omáčkou, tak je to chemka, až to svítí :)

    Nepotřebuju mít na obale napsáno, že je to zpracovaná potravina a červený vykřičník. Snad mám mozek a poznám, co jsou základních suroviny, že kterých se vaří doma :D
    Je snad jasný, že všechny dochucovadla jsou prostě špatně.
    To je nové možná tak pro Američany...
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    ZVEMI: Chris van Tulleken je jedno z dvojčat z Operace Jau, sám je tuším virolog/infektolog ve výzkumu na University of London. No a pak dělá samozřejmě popularizaci medicíny pro BBC.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam