• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    K tomu měla dobré video Brené Brown. Psycholožka zabývající se studem a hanbou, svého času udělala virální Ted Talk. Říkala tam, že muži a ženy zacházejí s pocitem hanby jinak, ženy daleko víc zvládají se s tím svěřit, otevřeně to přiznat, a když to udělají, hrozně jim to pomáhá a okolí má tendenci být podporující a solidární. Ale když totéž udělá chlap, dostane akorát strašnou čočku, že je srab a slaboch a trapák a že všeho nejvíc ji často paradoxně dostane třeba od partnerky, která prostě čeká, že on bude ten frajer, co všechno snese s kamennou tváří a ještě podpoří ji, když si potřebuje poplakat nebo se sesypat.
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    GALE: tohle je soucast problemu, chlap se nema komu sverit a kde vzit podporu, chlapi se mu.vysmejou, reknou na to ser dej si dalsi skopek. Srat na doktory, stejne umreme vsichni, tady ber cigaro na. Takze stud a nezrani. Nemluve o tom ze to existuje i z druhe strany, rozmrdani si organismu chlastem (nebo i snupanim k tomu) kdy si dotycny rozstreli travici soustavu a vredy tak, ze prestane byt schopny zrat.

Jinak tedy nutno doznat ze sice se to muze stat komukoliv, nicmeme rozlozeni je skutecne 98:2 na strane zen. A nezmenila to ani dominance obrazove kultury ponevadz za poslednich 20let se silne rozsirila v tlaku i na muze. (Nicmene celkove je vliv obrazu masivne precenovan, anorexie je poprve zaznamenana jiz ve stredoveku) Co rozhodne nezmizelo a nezmizi je spolecenska tolerance obezity u muzu versus osovani nehubenych zen a jejich pomlouvani, ktere lecbe nijak nikdy nepomaha stejne jako extremni vyskyt latentni mikroagrese.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    GALE: Tyjo. Zcela zjevně jsme prostě prokletí všichni bez ohledu na gender. :(
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    VON_GILOTINE: Děkuju moc za koment! Taky si myslím, že mužské PPP se strašně podceňujou, asi podobně jako domácí násilí pachané ženami na mužích. Ta zkušenost s tím zmíněným hladovkářem je pro mě opravdu zásadní - je to starší pán, úplně normální mirně konzervativní cis hetero otec od rodiny, ale podle mě tu PPP prostě má (nebo aspoň mnoho desetiletí měl).
    GALE
    GALE --- ---
    ARGANNAH: Muži v mém okolí bez výjimky jedou princip "nežer(u)". Nejhorší je, že se nedají přesvědčit o opaku, protože když nežerou, hubnou. A tlustí jsou proto, že žerou a chlastaj. Jedna skupina je "dál", sacharidy jsou zlo a jedou hovězí naveliko. (Hint: pivo se nepočítá)
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    ARGANNAH: na oddeleni poruch prijmu potravy jsem videl par kluku a kdyz mi o nich zena vypravela bylo to snad horsi nez ty divxi pribehy.
    Paradoxne v tom jak nemaji komu se sverit nebo kdo by v tom jjel s nima tak je to v necem.brutalne bezutesnejsi. A ne neni to jen domena gayu nebo trans.
    Ma to uplne stejny priciny a uplne stejnej obsah, tj pocit kontroly zavdeceni se a podlehnuti tomu ze jeste vic a dal..

Myslim ze je uplne jedno jestli tvuj mozek podlehne vic ortorexnimu (jen zdrave, nekaloricke, same vypocty, externalizace problemu do cisel) nebo anorexnimu (hladoveni, odpirani si) pristupu jak vyvazovat pocit viny ze nejsem dost nehubeny.
    Oboje te svadi k tomu ze cim vic to das tim min viny za nehubenost a tim vetsi kontrolu nad telem a bliz cili ses.
    Pritom se da lehce zapomenoiut ze tam nesmis uklouznout nebot bude hned vic videt vysledky ale.vevnitr to jen se vykurvi na druhou stranu...

Omlouvam se, jsem jen pozorovatel a zil jsem to v nejvetsi blizkosti tak dlouho ze o tom vim vic nez chci a nedokazu uz nikoho odsoudit. Tak jen nabizim vysledky toho jak me zivor vytrestal
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Tak jsem se dneska ráno mořila s přepočítáváním denního příjmu a maker. Vždycky mi to počítaly nutriční nebo jsem si to zadávala do kalkulátorů, ale teď jsem se tomu chtěla podívat do vnitřností. Vychází mi příjem 2600 - 3300 kalorií denně (11 200 - 13 000 kJ). Vtipné je, že na podzim jsem skutečně při tomhle příjmu hubla, dokonce fakt docela pěkně, ale stejně musím znova a znova bojovat s pocitem, že je to příšerně moc a že musím jist míň a míň a ještě míň. Zajímalo by mě, jak se tohle obráží v tom mužském/ženském přístupu k hubnutí, tzn. jestli takhle uvažují i chlapi. "Musím jíst za každou cenu co nejmíň, protože je to etické/estetické/čeká se to ode mě". Hladovkaření. Že to dělám já je jasné, ty maličké zbytky poruchy příjmu potravy tam pořád někde škodí. Že to dělají ženské, je jasné, je to vidět napříč hubnoucími kluby na nyxu i jinde. Ale dělají to i chlapi? Jednoho takového znám, největší hladovkář v mém okolí vůbec, ale jeden příklad o ničem nevypovídá. Pánové, kteří sem chodíte, máte taky tendenci pořád sklouzávat k co nejmenšímu příjmu, protože "tak je to správně"?
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    KURE:
    TAPINA: výborný příklad je na tohle ten výživový guru Farid Ahmadov, který všechny svoje metody testuje na sobě tím, že cíleně hromadu sádla nabere a pak ho bez problémů zase shodí. Dělá to tak furt dokola. Ženská už by měla metabolismus na sr...ky.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Ale na pozitivnější notu. Za týden zahájím jakýsi fitprogram (long story short, návrat do posilovny po šesti letech, tentokrát pod dohledem někoho, kdo tomu opravdu rozumí, ne jak ten moula, co mě minule zrakvil). Byla jsem na nějakém vstupním měření v lednu, tehdy jsem tomu pánovi říkala, že musíme počkat, než se mi zahojí nemocné achillovky. To se stalo (plus mínus), minulý týden mi dělali kontrolní měření a zátěžový test. Je to po skoro třech měsících, kdy jsem pauzovala, nepočítala a vzhledem ke stavu achillovek se hybala jen minimálně. A naměřil mi přesně totéž, co minule, včetně drobného procentuálního úbytku tuku. Jako obzvlášť na to čísla nespoleham (viz debata vedle ve fitklubu), ale stejně je to povzbudivé. Fakt se mi zatím vyplácí řešit mnohem víc udržitelnost úbytku než úbytek jako takový. Net je plný lidí, co shodili to, co já, ne za tři a půl roku, ale třeba za šest měsíců, to je samozřejmě k nasrání. Ale beru to tak, že testuju cestu, kterou jsem ještě nikdy nešla, a podstatné je, že vede zatím vytrvale, byť pomalu k cíli.

Držte mi palce, devátého mám první trénink.
    KURE
    KURE --- ---
    TAPINA: genetika určitě hraje roli, ale nejsem si jist, že to je čistě rozdíl muž žena. Jsou i opačné páry.

ARGANNAH: můj taky ne. :/
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    KURE: Možná, no, ale i kdyby, to na věci nic nemění, můj organismus prostě takhle nefunguje

(Což je ale taky důsledek dvaceti let akcí "nežer a hejbej se", to uznávám.)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    KURE: Ani ne, tady jsou fakt rozdíly. Všimni si, že když někdy vidíš pár, který žije vyloženě nezdravou stravou, nedostatek kvalitnich živin a hodně prázdných kalorií, tak velmi často on je hubený až vychrtlý, ona je tlustá. Dokud tam nezačne hrát roli větší než malé množství piva, pak se zakulatí i muž.
    KURE
    KURE --- ---
    ARGANNAH: a není to tím že funguje rychle nabral rychle schodil?
    Dokud si tělo nezvykne na novej stav jako standard, mělo by to jít jednoduše(ji)
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Random povzdech na téma nedávné debaty o mužích a ženách, z obrácené strany. Manžel se poslední měsíce moc nehýbal (chřipky, depky, návaly práce), trochu mu narostl pupek. V posledních asi dvou týdnech měl ale asi dva nebo tři dny, kdy si trochu fyzicky zamakal, a hele, už se mu ten pupek zase viditelně o něco zmenšil. Jí pořád stejně, sladkosti included. Já chci mužský metabolismus, kua sakra. Tohle je infinitesimálně NEFÉR.
    CORNELA
    CORNELA --- ---
    IOM_NUKSO: Může se spousta věcí ;) otázkou je snášenlivost, v mým okolí to zkoušelo dost lidí a všem bylo epesne blbě i po jedny až dvou... Ale jako jo, když se ti chce nonstop zvracet tak nejis a zhubnes :D
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    CORNELA: v pribalaku rikaj, ze se muzou i 4 :)
    CORNELA
    CORNELA --- ---
    IOM_NUKSO: Dvě mysimby doporučuju vyzkoušet, brala jsem jednu a bylo mi po tom blbě dost dlouho tak, že se to nedalo...
    CORNELA
    CORNELA --- ---
    AOTEAROA: Mysimba je jedna složka antidepresivum buprppion(wellbutrin, elontril)... Riziko serotoninovyho syndromu je u toho vždycky, pod dozorem je hezká formulace, ale v reálu u doktora nejses pořád zeo... Takže za mě proč to pokoušet, když jsou jiný možnosti
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    AOTEAROA: bupropion je dost efektivni antidepresivum, akorat 90mg neni zas tak moc, treba dostane jeste trochu pridano neceho jinyho nebo si da mysimby dve.
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    CORNELA: to jsem četla a vyvodila si z toho, že pod dozorem předepisujících lékařů obou léků to lze, ale vlastně by mě zajímalo spíš jak moc je to běžné. psychiatrička říkala, že vcelku běžně má pacienty na AD zároveň i na lécích na obezitu a pod dozorem to lze, ale nebavily jsme se konkrétně.

kamarádka s hmotností 148 kg teď začíná užívat Mysimbu, ale zároveň její psychoterapeutka říkala, že je čas nasadit antidepresiva, takže je objednaná k psychiatrovi asi za měsíc. tak mě zajímalo, jestli ta mysimba vlastně není překážka. co mi psala, tak prý možná dokonce tento lék může i mít určitý antiidepresivní účinek a možná nic dalšího nedostane (to si vygůglila).

já beru SSRI a o Mysimbě právě taky uvažuju.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam