MART1NKA: emotional eating je můj zásadní problém a strašně moc si uvědomuju, kolik problémů a trápení jsem si mohla ušetřit, kdyby mi někdo tu klinickou depresi diagnostikoval a zaléčil už po dvacítce a ne až téměř ve čtyřiceti letech.
Já jsem teda typ "pilná, poslušná žákyně", takže mi fakt strašně pomohla ta appka, kterou jsem si zakoupila, protože už rok svědomitě dělám všechny ty jejich psychocvičení a sebezpyty a opravdu mi to pomohlo naučit se rozeznat, kdy potřebuju jíst a proč potřebuju jíst a proč potřebuju jíst zrovna tohle.
Uvědomila jsem si jednu zásadní věc a to tu, že jsem strašně odtržená od svého těla. Jsem naučená ho ignorovat, neposlouchat jeho signály, nevnímat ho. Dělalo mi to problém i při cvičení, protože když mi trenérka řekne "musíš zapojit tyhle svaly", tak já v podstatě ani netuším, že tam ty svaly jsou, natož abych je cíleně zapojovala. Totéž s tím emočním zajídáním. Místo abych vnímala, co mi tím moje tělo říká, umlčela jsem ho jídlem.
Je mi líto, že jsem na to musela přijít až ve středním věku. Ale zase lepší pozdě než nikdy.