• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    rozbalit záhlaví
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    KURE: souhlasím. Mám doma vždy dva, tři ochucené proteiny, abych se nepřechutil, ideálně od různých značek. A stejně je nutnost doplnit to neochuceným, neparfemovaným pro jeho univerzálnost.

MAR_TINA: překvapivě dost proteinů mají i ovesné kaše k snídani. Když se to doplní třeba půl odměrkou proteinu, je to už docela významné množství.

MAGUMI: u mě je vyzoušené těch 1,6 až 2,0 gramů na kg celkové váhy. Ideálně kolem 1,8 gramu. Dva a více gramů už mám hodně problém ujíst, bez toho, abych výrazně suplementoval protejnovým nápojem. Bez problémů jsem to jedl fakt spíš jako mlaďoch, tam mě solidně suplementovaly šejky mléko+protein+banán+tvaroh+vejce. Ještě dnes mám z té doby strije okolo podpaží, jak hezky rychle rostla prsa a ramena :D

ACKO: datle jsem vždy jedl jen okrajově, když jsme přes vánoce koupili v marketech tu vaničku s takovou bílou plastovou tyčinkou uprostřed. A uplně mě to teda nezaujalo. Pak jsem ochutnal Medjool odrůdu a to je jako porovnávat gothaj s pršutem.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ACKO: ty miluju čerstvé, sušené jsou na mě moc sladké. Ale čerstvých bych se ujedla.
    ACKO
    ACKO --- ---
    No já kdyžtak místo datlů fíky, datle mi vůbec nechutnaj, fíků jsem letos přes zimu spořádala docela velké množství.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    IOM_NUKSO: ty datle jsou hodně propagovány "zdravýma" výživama. Obsahují vysoce koncentrovaný datlový cukr, což je směs fruktozy a glukozy a pak ještě sacharozu, v tyčinkách často nebývá nic moc dalšího. Trocha tuku a někdy přidané proteiny. Ta od kuřete byla aspoň z půlkuy doplněná něčím kvalitním.

Hlavně na fruktozu, která jde rovnou do krve a nezdržuje se nikde po cestě ve velkém mnořství (a sušené datle jsou velké množství), reaguju takhle hrozně. Někdo asi ne. Ale i tak je to svačina při výkonu, ne jídlo do kanclu.

Na řeči o vitamínech a minerálech nedám, na to stačí sníst kus papriky nebo okurky a nemusím tlačit datle.

Marska má cukr a glukózový sirup a tuky (a skvělou chuť) a uvolňuje tu energii postupně, neudělá mi ten fruktozový náraz. A jím jí, když vyšlapu kopec zvaný Asfaltová agonie a pak dvě hodinu šlapu z kopce do kopce v lese.

Myslím, že celý problém mého těla a datlí je fruktóza v příliš vysoké dávce. Čerstvé ovoce mi nevadí, i když hrozen vína bych celý taky nesnědla nebo by mi bylo nedobře.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    MAR_TINA: tohle nechapu, ze datlum rikas rychlocukrova naloz, ale marska (mnohem vetsi sajrajt) je ok?
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    MAR_TINA: na smart labs mrknu, ale teda jahodova chut je snad ta nejvic chemicka, ne? :)
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    MAR_TINA: vegan ne, stačí mi, že to nebude z toho nejlevnějšího konvečního mlíka...ale dobrý, Aktin má Grass-fed proteiny a slušné množstí hodnocení u každého...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CMLKA: měla jsem nějaký vegan a nešlo to spolknout, strašně moc tam byl cítit L-leucin. ALe třeba hráškové proteiny dost pokročily.

Jinak tu máme SmartLabs https://www.smartlabs.cz/tasty-protein-2kg , mužovi to chutná, do mlíka, já mám problém vypít 300 ml sladkého shaku. Možná kdybych to přimrazila, by to šlo.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    Má někdo nějaký udržitelný protein, teda aspoň z volně prasoucích se krav nebo i bio klidně?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Dokonce i ty drahé proteinové tyčinky z brouků obsahují sojovou bílkovinu, tak to nerisknu.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KRISKA: pokud rozstěpíš uhlovodíkový řetezec na zdroj energie, rozpadne se na CO2 a H2O a ty se odvádí dechem. DObře dýchat u námahy do důležité, ale ten proces spotřebovávání energie startuje potřeba energie, takže pohyb. Zadýcháš se - víc štěpíš.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KURE: 50 % datlí není příčetný, ale rychlocukrová nálož, po který můj mozek leze po stropě a za hodinu nastane brutální hlad.

Zkoušeli jsme tyhle datlové ovocné věci na kole v terénu (jezdíme traily bez lanovek, pro mě hodně velká zátěž, hodně hodin ve jednom dni) a bylo to 20 minut až moc energie a pak propad takový, že jsem nedržela stabilitu a šla z kola dolů.
    Po mnoha pokusech nám na kolo vychází mix houska s pomazánkovým máslem šunkou a okurkou střídáná s čokotyčinkama dle zátěže milkyway (malá zátěž), marska (velká zátěž). Večer hambáč, velkej, tučnej, šťavnatej. Ze mne výživáři šli do mdlob :D
    Dvě housky, dvě tyčinky a 1,5 hambáče na osobu a den.

Moje tělo nemá rádo fruktozy a jiné ovocné cukry.
    MAGUMI
    MAGUMI --- ---
    BRUKEV: Pokud nemáš 40% + tuku, tak to můžeš v klidu počítat podle běžné hmotnosti. A dobré rozmezí je od 1.5 g do 2.2 g na kg, 1 g na kg je už dost málo. Ve vyšším věku (55+) je lepší rozložit příjem bílkovin do méně jídel, ale není třeba zvyšovat celkový příjem.
    VALENTINA
    VALENTINA --- ---
    MAR_TINA: já to takhle teoreticky vím, ale jsem celý život zvyklá snídat na sladko a nevím, jestli to na starý kolena zvládnu předělat...max tak musli s jogurtem nebo nějakej ten tvaroh, ale musím jíst víc vajec, to vím, protože vajíčka nejím skoro vůbec.
    Já naopak mám vždycky vysoko sacharidy, s tím fakt nemám problém:)
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    N_I: hubne se mam za to vydechovanim co2 nebo tak neco (cteno, slyseno, ale jak toho docilit netusim) a navic praniste tvrdi ze oni nehladovi, ze ziskavaji energii dechem...

take ze dychani pusou prekyslicuje telo ale na druhou stranu nosem proste vetsinu aktivit neudycham, tak nevim...
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    VALENTINA: ja kupuju 90 whey cfm 4 fitness. ted maji vypadek ve vyrobe, neni nejlevnejsi ale jedinej, kterej mi nevadi ani s vodou nebo v jidle.

jinak pro me cca 1,5 -2g bilkovin na kg celkove vahy neni vubec problem, naopak mi cini casto potize dojist sacharidy:D

na vandrech se nedostanu pres 1g ale tam sem se nenauvila efektivne mit jidlo tak, at neni jen plny tuku a cukru
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    VALENTINA: k snídani si dej vejce nebo šunku nebo sýr nebo mléčný výrobek, k obědu maso s přílohu a zeleninou, k večeři zase jednu věc ze seznamu maso / vejce /ryby/ sýr nebo třeba tvarohovou pomazánku a mělo by to být skoro ok.

Občas si k svačině kupuju olma protein kysaný nápoj.
    KURE
    KURE --- ---
    VALENTINA: doporuuju nějaký syrovátkový protein bez prichuti.
    Dá se to nasypat skoro do čehokoliv, vloček, jogurtu, tvarohu, těsta na palačinky....
    A když to budeš chtít samotný jako pití, tak si to ochutis, jako bys dělala koktejl nebo kakao.
    Mě jakákoliv příchuť přestane bavit po čase.

MAR_TINA: https://bombusenergy.cz/e-shop/bombus/proteinove-tycinky/raw-protein-20/raw-protein-20-peanut-butter/?currency=CZK

Raw tyčinky jsou relativně pričetny. Ale furt nouzovka .
    KURE
    KURE --- ---
    MAR_TINA: pričetny bývají raw tyčinky.
    Složení: Datle 50%, arašídy 34,9%, rýžový protein 15%, mořská sůl 0,1%.
    RAW PROTEIN 20 % - PEANUT BUTTER - Bombus energy
    https://bombusenergy.cz/e-shop/bombus/proteinove-tycinky/raw-protein-20/raw-protein-20-peanut-butter/?currency=CZK

Ale furt je to nouzovka a lepší je normální jidlo.
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    IOM_NUKSO: zrovna proteibovy tycky nesnesu a muze za to asi sojovy protein. takze ty obecne vadi kazdymu druhymu
    GALE
    GALE --- ---
    VALENTINA: Měla jsem FrontRunner vanilkový. Je docela sladký (sladidlo sukraloza, acesulfam-K) a chutnal docela chemicky, ale přežila jsem to.
    Frontrunner Whey Protein 100 – vanilkový milkshake 1000 g | Aktin
    https://aktin.cz/frontrunner-whey-protein-100/vanilkovy-milkshake-1000-g-36517?gad_source=1

Teď mám GymBeam, vanilkový. Chuťově méně sladký a víc mi vyhovuje (sladidlo stevie, sukraloza). Chemická chuť je menší a s krátkým odstáním hotového nápoje je méně znatelná.
    https://www.alza.cz/sport/gymbeam-protein-just-whey-1000-g?dq=6097546&evt=ac

Jinak ho míchám s 2 dl mléka. Jen vodu nedávám chuťově.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    BRUKEV: vyzkouseny nedavno... z pocitani a kontrolovani mi jebne.. mam OCD a historii mentalni anorexie. Jakakoli kontrola cehokoli v zivote me dovadi k silenstvi.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam