• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    rozbalit záhlaví
    MAGUMI
    MAGUMI --- ---
    ZVEMI: Ustálením jsem myslel to, že přestaneš natahovat tu vodu; dá se to urychlit a doplnit ty zásoby kreatinfosfátu ve svalech zhruba za týden, nebo si můžeš v klidu brát svých pět gramů denně a pak to trvá tak měsíc. Mně to třeba stojí za to, trávím v posilovně deset dvanáct hodin týdně, snažím se zlepšovat výkony, tak jsem za to procento nebo dvě, co mi to dlouhodobě přidá, docela rád.
    ZVEMI
    ZVEMI --- ---
    MAGUMI: Jasně, každý to bude mít jinak a určitě jsou lidi, kterým vyhovuje. U mě se žádné "ustálení" nekonalo, ani si nejsem jistá, jak by mělo vypadat. Jak říkám, zkoušela jsem asi dva měsíce a osobně mi to nestojí za to. Boost jsem myslela třeba ve smyslu měsíc, dva, ne semtam po cestě do gymu :)
    MAGUMI
    MAGUMI --- ---
    ARGANNAH: Myslím, že se bez něj zatím obejdeš. Je to sice jeden z mála doplňků, který prokazatelně funguje, ale na druhou stranu jsou doplňky v seznamu priorit až dole, takže o nic zásadního nepřicházíš. Navíc při jeho užívání natáhneš trochu vody do svalů, což ti může krátkodobě zkomplikovat sledování hmotnosti, než se to ustálí.

ZVEMI: Je lepšího ho brát dlouhodobě; co se týče "nafouknutých" svalů, je to dost individuální, někdo do sebe natáhne té vody víc, někdo míň, jsou i lidi, kteří na kreatin nereagují vůbec.
    ZVEMI
    ZVEMI --- ---
    MAR_TINA: Jn, kéž by si člověk mohl vybrat, kam s tím objemem :) musím přiznat, že jsem se nevážila, takže netuším, kolik toho bylo. Na výkonnost to ale určitě vliv mělo, zvedala jsem z ničeho nic víc. Dokážu si představit, že si člověk dá krátkodobý boost, během kterého trošku víc popožene svaly, a pak vysadí a jede zase normálně. Za mně ale celkový dojem meh.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    VON_GILOTINE: Jeden z léků, co se dává na obezitu. Píchá se to injekčně, pokud vím, potlačuje to chuť k jídlu a pokud si dobře vzpomínám, má to barvité vedlejší účinky na střeva (nebo si to s něčím pletu?)
    VON_GILOTINE
    VON_GILOTINE --- ---
    GALE: co to je?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ZVEMI: jo, to je přesně kreatin v plné dávce kombinovaný s tréninkem.
    Navíc pokud máš "problémové partie" , tak ty opuchnou nejvíc.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    GALE: Budu moc ráda za jakoukoli zkušenost, to je jedno, že se liší, naopak tím líp. Čím víc různých pohledů a zkušeností, tím líp :)
    ZVEMI
    ZVEMI --- ---
    KURE: Kreatin jsem zkoušela (silový trénink nedělám nic extémního, ale něco ano, navíc mě zajímal efekt na mozek) a jako she-hulk jsem si trošku přidala :) prostě se mi svaly nalily vodou = zvětšily se, ale bylo to dost nepříjemné teda. Pocit jak když člověk napuchne v letadle, jen se tak různě přesouval všude po těle (pocit otékajícího předloktí atd, nic moc). Možná je to zamýšlený efekt, možná mi kreatin prostě nesedí. Ale je tak levný a dobře prozkoumaný, že pokud o něm člověk uvažuje, za zkoušku stojí. Já vydržela asi dva měsíce a ten pocit opuchnutí jsem měla celou dobu.
    GALE
    GALE --- ---
    Už nějakou dobou přemýšlím, že sem napíšu svou zkušenost se Saxendou. Byl by zájem? Zatím jsem tu četla jen příspěvky, které se úplně neslučují s mou zkušeností. Případné další zkušenosti si ráda poslechnu.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Já zatím žádný obzvlášť těžký váhy nezvedám (třeba časem). A stejně jako s hubnutím, nejdřív se uvidí, co se bude dít bez zásadních zásahů, léků a suplementů (čistě v režii dostatečného příjmu energie a hlavně bílkovin). Když jsem chodila do fitka posledně, rostlo to úplně samo jen z jídla (a to jsem jedla v podstatě na bazál, na radu své tehdejší, ehm, "skvělé" nutriční). Co jsem shodila v tuku, dobrala jsem ve svalech, plus něco trochu navíc. Na váze tragédie, ale co do složení těla super, alespoň dokud mě v tom fitku nakonec nezrakvili. Odhaduju tím pádem, že minimálně teď v téhle fázi žádný kreatin nebude potřeba. Ale inu uvidíme.
    KURE
    KURE --- ---
    MAR_TINA: určitě se neporovnavej s mužem v nejlepším věku. Ten hlavní faktor růstu svalů je testosteron.
    Kreatin z tebe neudělá she-hulk:)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KURE: ale ty svaly sajou jak vzteklý a objem se zvětšuje.
    Gainer a kreatin jsou dvě věci, které do mě nedostane. Ovšem předpokládám, že existuje i menší dávkování, než "praská na mě tričko".

A to jsem ochotná jíst alavis a polykat taurin a jakoukoli další blbost, kterou mi nutí.
    KURE
    KURE --- ---
    MAR_TINA: mě překvapilo, že to je dobrý i na mozek. :)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    KURE: to suplementoval můj muž v době, kdy zvedal fakt těžký váhy. Laškovně jsem mu říkala Ty moje kreatinový prase.
    KURE
    KURE --- ---
    ARGANNAH: jestli zvedas těžký váhy, tak zapremejslej o kreatinu. Mohl by pomoct na nárůst svalové hmoty.
    Poměrně chytrý lidi to chválí jako dobrou věc s minimem vedlejších účinků.
    Já už bych to jedl, ale ještě v lednu jsem "chodil" na dializu, takže čekám na zelenou od ledvino doktora. Pro jistotu.
    CREATINE is for everyone: Rhonda Patrick, Andrew Huberman & more
    https://youtu.be/lojY4WWe7p0?si=kGmCbXk64RBy-IY_
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ARGANNAH: jo, dát si nějakou hranici, datum a pak začít řešit. Stejně je tam dlouhé vyšetřování, příprava, termín za nějakou dobu, dost času projít několik konzultací, který typ je vhodný a co s tebou udělá.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    MAR_TINA: Mám kolem sebe příklady podobného rázu. Co ještě ve 40 bylo ok, v 60 je průser, natož v 70. A i tam, kde si lidi dají hubnutí jako prioritu, se to prostě jednou zasekne (protože se to vždycky zasekne) - a co pak. V mezičase cukrovka, problémy se srdcem, artróza a kdejakej další shit, hory prášků na to všechno, půlka z nich má nežádoucí účinky nebo blbě reaguje mezi sebou.

Mně je 43, nemám zatím žádné příznaky přechodu, jsem víceméně zdravá (ne úplně, ale prostě víceméně). A ráda se hýbu a až teď ve středním věku jsem objevila, jak pěkně moje tělo umí takové ty endorfinové rauše. To je všechno fajn. Ale mám za sebou, co mám za sebou, a každá ta fáze jde hůř a hůř. Prvních 10 kg jsem shodila jen na mindful eating a stavebních pracích na baráku. Těch dalších cca 10 už jsem musela poctivě počítat a začít víc chodit. Dalších cca 5 šlo dolů už podstatně obtížněji na kombinaci počítání a vytrvalostní chůze (kterou miluju, takže žádná oběť, ale stejně už to dřelo) v kombinaci s tancem, ke kterému jsem se mohla po patnácti letech vrátit (čert vem, jak vypadam a jakou nosím velikost, ale TOHLE byl největší výdobytek a odměna zároveň). No a teď mám fakt nálož - kombinace posilovny dvakrát týdně a nějakých kardio věcí mezitím (zase chůze a tanec). Ten silový trénink by to mohl rozhýbat a přeskládat mi hlavně složení těla, ale netuším, jak daleko mě to pustí a jestli mě to nezrakví. Uvidíme. Jestli budu mít na podzim pocit, že jsem za extrémní námahy a fyzického vypětí shodila nula nula nic a na svalech se to obrazilo minimálně, tak na tu bariatrii asi půjdu. Musí to celé mít nějaký minimální poměr cena-výkon, jinak nehraju.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ARGANNAH: je to těžké zvažování. Záleží, kolik ještě potřebuješ reálně sundat na pro tělo nezatěžující váhu a kolik let ti chybí do +/- 50. narozenin. Jestli je tempo 5kg za rok v pohodě a kolik je let je rezerva, kdyby se to zastavilo.

Mám tetu, je jí 60 a má ukrutnou obezitu, od cca 25 let, po druhém porodu postupně nabírá, desítky diet, stravování na houby (málo, blbě), pohyb není. A posledních 5 let se o ní bojíme. Propadlá klenba, skoro nic neujde = úplně žádný pohyb. Bolest kolen, umí přemýšlet jen o operativním řešení, protože rehabilitace nechápe. Něco se srdcem. Astma. Prostě se to strašně sečte a projeví všude.

Má manžela, děti, vnoučata a ve vzduchu leží otázka, jak dlouho tu bude a v jakém stavu. (Mluvit s ní o tom je na nic.) Takže když vidím tohle, tak si myslím, že má smysl včas pořešit nějakou strategii.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Jste hodní, díky :)
    KURE
    KURE --- ---
    ARGANNAH: koukáš na to špatně ;)
    Schodit 25kilo je výkon, ale mít po 4 létech furt méně než na začátku a furtschazovat, to je super výkon.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam