• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    OLIII
    OLIII --- ---
    30 druhů zeleniny bude asi stejný hausnumero jako 10000 kroků.
    KURE
    KURE --- ---
    GALE: ok, tohle je jako dvě pixly :) stejně jíš jako ptáček.
    Nezlehčuju to. Vim že vařit pro jednoho je oser, a chce to bejt kreativní ohledně skladování a spotřebovávání načatejch pixel, nebo toho člověk dost vyhodí, což taky není dobře.
    A vařit suchý luštěniny se člověku taky pokaždý nechce, bez namáčení to jde v papiňáku, ale tak se zase prý nerozpadnou ty antinutriční látky, ergo to jde proti celýmu tomu konceptu jíst pestře pro pestrou a zdravou střevní mikrofloru.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    Pro mne je treba vareni uplna nocni mura celkove a zatez na psychiku. Vymyslet jidlo, nakoupit to, uvarit to, pak uklidit - hrozne zatezovy. Takze stridam asi 3 jidla porad dokola a jen menim typ zeleniny, snazim se pouzivat ruznou, ale 20-30 teda ani zdaleka. Orechy nejim vubec, protoze z nich neskutecne tloustnu. Lusteniny zas nema rad syn a nechce to jist, tak to bohuzel nema smysl, abych varila, ale ty bych treba varila sama pro sebe velmi rada. A stejny je to i s nekterou zeleninou, ze syn mi to nesni, tak varim jen to, co sni on a zaroven i ja (ja zas treba nesnasim papriku a rajcata, on nesnasi lilek, chrest, brokolici a tenhle typ zeleniny.. tak nam toho zbyva dost malo, kde se setkavame)
    GALE
    GALE --- ---
    KURE: Mluvila jsem o sklenici z Lidlu. Plechovky skoro nekupuji, protože nemám ráda tu kovovou pachuť.
    Podrobné informace o potravině Cizrna
    https://www.ferpotravina.cz/lusteniny/cizrna-lidl-ceska-republika-v-o-s
    KURE
    KURE --- ---
    GALE: To je jasný. proto taky standardní prumyslová dieta je tak chudá na variabilitu, protože je prostě jednodušší a efektivnější používat jednu plodinu.
    I když úplně nerozumim jak můžeš jíst půlku pixly cizrny dva dny, když hmotnost pevnýho obsahu plechovky je 220g. :D nemám problém sníst humus z celý plechovky k večeři.

    Jako v podstatě s tebou souhlasim, je to podanný způsobem vyvolávajícím senzaci, tak se prostě dneska komunikuje :/ Ale když to vezmeš jako podnět k tomu drobet dbát na tu variabilitu, v mezích daných cenou a logistikou domácnosti, tak asi dobrý.
    GALE
    GALE --- ---
    KURE: Samozřejmě že můžu a když se na to budu soustředit, tak to dám. Ale chování je to dost nehospodárné. Sklenici cizrny otevřu a z půlky udělám humus, ten budu jíst 2 dny a další 3 dny ten zbytek jinak zpracovaný. Totéž platí o jakémkoliv jiném balení suroviny.
    Krom toho česká kuchyně je co do zeleniny silně jedno- dvoudruhová záležitost, protože ti to 3 týdny zraje a ty to jíš, až ti to leze ušima. Pak máš rok utrum, pokud to tedy umrtvíš zavařením na zimu.

    Svými posty chci jen říct, že tahle doporučení jsou spíš skandální a mají vyvolat diskuzi (vyvolala). Místo prospěchu vyvolávají úzkost, že "jsem zase něco nedala".
    To už mi přijde lepší doporučení ovozel ke každěmu jídlu nebo půl kila ovozelu denně.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    GALE: OK jako ja zeleniny jim strasne malo, ale i tak me prekvapilo, ze tech druhu je docela dost...plus ovoce, ktery je teda krasne celorocne minimalne banany, pomerance, vino, jablka
    KURE
    KURE --- ---
    GALE: když započteš i kořenící bylinky tak to bude lepší, ale je to dřina no.
    imho pomůže i používat různý luštěniny/obilniny místo jedněch oblíbenejch.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Vietnamci bybto možná splnili. Oni jedí ty desítky druhů listí. A mizuna není totéž, co čínské zelí a rybí máta.

    Jinak bych víc koukala na sezónost než holý počet.

    Jinak teď mi na zahradě roste asi 10 - 12 druhů zeleniny a do 10 druhů bylin. Na podzim budou jiné druhy, ale zas nebudou ty letní.
    GALE
    GALE --- ---
    CMLKA: Včera jsme měli k obědu Bun Bo Nam Bo (domací), což je jídlo na zeleninmu hodně náročné. Když k tomu přičtu běžně jedený ovo-zel, tak jsem na 12 druzích za týden. Krom toho mám díky tomuto jídlu nakoupenou zeleninu na pár dní dopředu, takže další druhy kupovat nebudu. Semínka a ořechy jsem skoro vyřadila (krom pár kousků v musli), přeci jen jsme tu v Obezitě, takže se předpokládají nějaká omezení.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    ARGANNAH: To tak maximalne cherry rajčata a okurky ne? Vse ostatni roste normalne na poli - alespon soudě podle toho, co mi chodi v bedynce a tam rozhodne hydroponii nemaji
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    GALE: Hele zkus si to spočítat, ja jen za včerejšek dala 12 - pocitam cibuli, cesnek, pazitku, podle me se seminkama a orechama to krasne das
    GALE
    GALE --- ---
    CMLKA: To s těmi 20 - 30 druhý zeleniny a ovoce týdně mi přijde trochu přestřelený. To nemáš šanci sehnat, i když
    si pěstuješ a je léto. Vždyť se ani nesetkají v sezóně. Musíš pak hodně nakupovat a zhusta i věci, co se musí dovážet přes půl světa, aby se splnila tahle podmínka.
    Jako zeleninožrout s bylinkovým balkónem dám dohromady tak 10 druhů s jazykem na vestě (saláty jsou jeden druh).
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    MAR_TINA: Stihnu houby, nemám dodělaný barák, venku se bude ještě budovat. Exteriérdesign včetně DIY zemědělství až tak za dva roky. Ale těším se! :)
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    CMLKA: To ale imho právě není tím, že půda je vyčerpaná. To je imho tím, že moderní zemědělství vůbec pudi neřeší a pěstuje hydroponicky.

    (Znovu zdůrazňuju, jak málo tomu rozumím, klidně mě kdokoli opravte)
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    KOCHANSKA_CH: jj vidam to fakt casto...rika se, ze vsechny barvy, aby v tom byly...
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    ARGANNAH: no tak on je prusvih i to, ze proste dnes je ze zeleniny mnohem mene vitaminu a mineralnich latek nez driv, a to i z bio. Puda je proste vycerpana, proto se doporucuje tolik suplementovat, protoze to opravdu clovek nedozere, nebo rozhodne ne konvencni zeleninou, ale prej ani tou bio. Takze asi to vliv mit bude.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ARGANNAH: ještě krásně stihneš výsev podzimní zeleniny jako jsou ředkvičky ředkev mrkev a saláty ;)
    KURE
    KURE --- ---
    ARGANNAH: můj soukromej názor na to je, že určitě to nebude stejný.
    Nemam na to žádný data, jen anekdotický analogie. Určitě jste slyšeli pojem terroir. U vina. Souhrn vlivů prostředí na chuť. Stejná "kytka" jinej kopec, jiná chuť.
    Další příklad, vidalia cibule, cibule která vůbec nepálí. Roste v Georgii US. Když se zasadí jinde, pálí. Důvod je absence síry v georgijské půdě.
    Prostě jsi co jíš, platí i pro kytky, a nevidím důvod myslet si že to pro mikroby bude jiný. Ale znova opakuju, je to sedlácká úvaha a netuším jak moc silnej vliv to bude mít.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Akorát bych ráda věděla, jak moc tohle ovlivňuje hydroponie. Nemáme tu náhodou někoho, kdo tuší? Rostliny, co nerostou v půdě, možná tolik mikroorganismů mít nebudou, nebo jo?

    (Mluví že mě mimochodem ne konspiracista, ale rodící se zahrádkář, co plánuje, až to půjde, osázet zahradu domácí zeleninou. Škoda že o pěstování vím houby s octem, ale aspoň se zas můžu učit něco nového. :))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam