• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    KURE: uplne nevim, co zahrnuje SAD, ale od americkych foodbloggerek (coz je teda asi specificka skupina) jsem okoukala trend zeleninovych side dishes nebo zeleninovych salatu prakticky k jakemukoli jidlu. A vubec to neni spatny :-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Motivovaná odsud jsem si na jogurt s ovocem (řecký 0%) dala 5 g máku. Do rozpočtu kalorií to fakt nesahá, půlka stejně projde beze změny.
    Já jak ta semínka a ořechy nevyhledávám, tak je prostě nechávám stárnout v kredenci.

KURE
    KURE --- ---
    CMLKA: myslím že trochu snahy tímhle směrem pomůže každému. Ale ano čím blíž k SAD (Standard American Diet) tím větší problém máš.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    VRATENKA: hele přesně nevím, já myslím, že je to hlavně pro Amíky, který jí brutálně zpracovaný jídlo...
    VRATENKA
    VRATENKA --- ---
    CMLKA: nebylo to definovaný tak, že máš sníst něco, co pochází z cca 30 druhů rostlin? Pak už je to fakt docela v pohodě, jakmile započítáš různý obiloviny (i mouky), semínka, koření, tak to naskáče o takový ty věci, co si člověk ani neuvědomí, typu mák a různý semínka a koření na pečivu, vanilka v poctivý zmrzlině, kakao, kafe, .... to jsi pak i v českým prostředí, který nijak zvlášť nefandí rozmanitosti zeleniny a ovoce, docela v pohodě.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    OLIII: hausnumero mozna, ale tak 10k kroku da clovek v pohode....30 druhu uznavam je fakt hodne, na druhou stranu treba 15 mi prijde naprosto snadny
    cibule, cesnek, mrkev, celer, petrzel, brambory, rajce, okurka, paprika, jablko, banan, pomeranc, pazitka/bazalka, salat, seminka (treba v celozrnym chlebu)

Jako neberu toho,ze kazdyho musi bejt extra porce, korenovka imho staci klidne ve vyvaru, brambory jako priloha, atd. proste kdyz se vezme kazda kukurice v tacos, tak se na to fakt urcite dostanete... pokud teda nejite xtremne monotomaticky
    OLIII
    OLIII --- ---
    30 druhů zeleniny bude asi stejný hausnumero jako 10000 kroků.
    KURE
    KURE --- ---
    GALE: ok, tohle je jako dvě pixly :) stejně jíš jako ptáček.
    Nezlehčuju to. Vim že vařit pro jednoho je oser, a chce to bejt kreativní ohledně skladování a spotřebovávání načatejch pixel, nebo toho člověk dost vyhodí, což taky není dobře.
    A vařit suchý luštěniny se člověku taky pokaždý nechce, bez namáčení to jde v papiňáku, ale tak se zase prý nerozpadnou ty antinutriční látky, ergo to jde proti celýmu tomu konceptu jíst pestře pro pestrou a zdravou střevní mikrofloru.
    IOM_NUKSO
    IOM_NUKSO --- ---
    Pro mne je treba vareni uplna nocni mura celkove a zatez na psychiku. Vymyslet jidlo, nakoupit to, uvarit to, pak uklidit - hrozne zatezovy. Takze stridam asi 3 jidla porad dokola a jen menim typ zeleniny, snazim se pouzivat ruznou, ale 20-30 teda ani zdaleka. Orechy nejim vubec, protoze z nich neskutecne tloustnu. Lusteniny zas nema rad syn a nechce to jist, tak to bohuzel nema smysl, abych varila, ale ty bych treba varila sama pro sebe velmi rada. A stejny je to i s nekterou zeleninou, ze syn mi to nesni, tak varim jen to, co sni on a zaroven i ja (ja zas treba nesnasim papriku a rajcata, on nesnasi lilek, chrest, brokolici a tenhle typ zeleniny.. tak nam toho zbyva dost malo, kde se setkavame)
    GALE
    GALE --- ---
    KURE: Mluvila jsem o sklenici z Lidlu. Plechovky skoro nekupuji, protože nemám ráda tu kovovou pachuť.
    Podrobné informace o potravině Cizrna
    https://www.ferpotravina.cz/lusteniny/cizrna-lidl-ceska-republika-v-o-s
    KURE
    KURE --- ---
    GALE: To je jasný. proto taky standardní prumyslová dieta je tak chudá na variabilitu, protože je prostě jednodušší a efektivnější používat jednu plodinu.
    I když úplně nerozumim jak můžeš jíst půlku pixly cizrny dva dny, když hmotnost pevnýho obsahu plechovky je 220g. :D nemám problém sníst humus z celý plechovky k večeři.

Jako v podstatě s tebou souhlasim, je to podanný způsobem vyvolávajícím senzaci, tak se prostě dneska komunikuje :/ Ale když to vezmeš jako podnět k tomu drobet dbát na tu variabilitu, v mezích daných cenou a logistikou domácnosti, tak asi dobrý.
    GALE
    GALE --- ---
    KURE: Samozřejmě že můžu a když se na to budu soustředit, tak to dám. Ale chování je to dost nehospodárné. Sklenici cizrny otevřu a z půlky udělám humus, ten budu jíst 2 dny a další 3 dny ten zbytek jinak zpracovaný. Totéž platí o jakémkoliv jiném balení suroviny.
    Krom toho česká kuchyně je co do zeleniny silně jedno- dvoudruhová záležitost, protože ti to 3 týdny zraje a ty to jíš, až ti to leze ušima. Pak máš rok utrum, pokud to tedy umrtvíš zavařením na zimu.

Svými posty chci jen říct, že tahle doporučení jsou spíš skandální a mají vyvolat diskuzi (vyvolala). Místo prospěchu vyvolávají úzkost, že "jsem zase něco nedala".
    To už mi přijde lepší doporučení ovozel ke každěmu jídlu nebo půl kila ovozelu denně.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    GALE: OK jako ja zeleniny jim strasne malo, ale i tak me prekvapilo, ze tech druhu je docela dost...plus ovoce, ktery je teda krasne celorocne minimalne banany, pomerance, vino, jablka
    KURE
    KURE --- ---
    GALE: když započteš i kořenící bylinky tak to bude lepší, ale je to dřina no.
    imho pomůže i používat různý luštěniny/obilniny místo jedněch oblíbenejch.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Vietnamci bybto možná splnili. Oni jedí ty desítky druhů listí. A mizuna není totéž, co čínské zelí a rybí máta.

Jinak bych víc koukala na sezónost než holý počet.

Jinak teď mi na zahradě roste asi 10 - 12 druhů zeleniny a do 10 druhů bylin. Na podzim budou jiné druhy, ale zas nebudou ty letní.
    GALE
    GALE --- ---
    CMLKA: Včera jsme měli k obědu Bun Bo Nam Bo (domací), což je jídlo na zeleninmu hodně náročné. Když k tomu přičtu běžně jedený ovo-zel, tak jsem na 12 druzích za týden. Krom toho mám díky tomuto jídlu nakoupenou zeleninu na pár dní dopředu, takže další druhy kupovat nebudu. Semínka a ořechy jsem skoro vyřadila (krom pár kousků v musli), přeci jen jsme tu v Obezitě, takže se předpokládají nějaká omezení.
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    ARGANNAH: To tak maximalne cherry rajčata a okurky ne? Vse ostatni roste normalne na poli - alespon soudě podle toho, co mi chodi v bedynce a tam rozhodne hydroponii nemaji
    CMLKA
    CMLKA --- ---
    GALE: Hele zkus si to spočítat, ja jen za včerejšek dala 12 - pocitam cibuli, cesnek, pazitku, podle me se seminkama a orechama to krasne das
    GALE
    GALE --- ---
    CMLKA: To s těmi 20 - 30 druhý zeleniny a ovoce týdně mi přijde trochu přestřelený. To nemáš šanci sehnat, i když
    si pěstuješ a je léto. Vždyť se ani nesetkají v sezóně. Musíš pak hodně nakupovat a zhusta i věci, co se musí dovážet přes půl světa, aby se splnila tahle podmínka.
    Jako zeleninožrout s bylinkovým balkónem dám dohromady tak 10 druhů s jazykem na vestě (saláty jsou jeden druh).
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    MAR_TINA: Stihnu houby, nemám dodělaný barák, venku se bude ještě budovat. Exteriérdesign včetně DIY zemědělství až tak za dva roky. Ale těším se! :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam