• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    NIGHTFURY: ve stánku na Vltavské taky měli. Myslím, že ten plátek byl z krabice mražených drůbežích "hamburgerů" z Libuše.
    NIGHTFURY
    NIGHTFURY --- ---
    ARGANNAH: Burger se zelím v šílené kvalitě jsme si dávali kolem třetí ráno, když jsme šli z nějaké party právě Václaváku, teď jsi mi to úplně probudila! Tak to tam pak asi obsadili (ty moje byly tak rok 2005-2006).
    A tehdy mi to fakt chutnalo, hlavně ta směs kečupu a hořčice u toho zelí :D
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    JOPS: objrla sem ještě 10 km po modrý, aby ti nebyla taková ostuda.
    JOPS
    JOPS --- ---
    MAR_TINA: No na Singltreku se nedivím 🤣
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MAR_TINA: ale přesnější číslo je 2 hodiny 10 min při průměrné tepovce 146.

Musím ještě hodně trénovat.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    JOPS: já ujela 14 km v terénu a asi umřu 😁
    JOPS
    JOPS --- ---
    MAR_TINA: Pokud se klepeš tak bych řekl, že ti chybí cukry. Já si většinou beru jenom vodu do bidonu, ale když jedu něco delšího, tak jeden bidon jenom voda, druhý bidon voda s nějakým isostarem a většinou v batohu či ledvince mám Coca Colu. Buď plechovku 0,3l či půllitrovou flašku a to je prostě na krizi super. A ještě miluji variantu Cola + sušenka Mila 😀 to mě dokáže nakopnout takovým stylem, že po 100km se cítím jako Pogacar a nemám problém ujet dalších 30km 🤣
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    MAR_TINA: v dobach, kdy sem jedla malo, sem venku nejedla skoro vubec a nemela sem ani chut.

kdyz sem pak zacala jist, tak sem mela venku propady nechutenstvi a pocitu ze bez okamzityho sousta sladkyho na dalsim kroku padnu.

ted uz se mi nestava, ze na dalsim kroku padnu bez neceho a venku jim cca 180% beznyho denniho prijmu. uplne se mi to otocilo. taky mam na 7dni asi 4,5kg jidla:D

ale to nechutenstvi mam uz vyjimecne, takze ven si beru zasadne to, na co mam vzdycky chut a vzdycky mi chutna. ale taky to pro me musi byt porad trochu vzacnost. a musim se na to tesit, ze to v tom batohu je. takovy vzacny, ale dobry chute. do chleba vzdy vajicka, koupit si oblibeny dehydro a syr, na kterej mam chut uz v obchode. ovesmy kase si hodne vybiram (ted sem objevila natural protein - vyjimecne mi chutnaji hotovy + si je domicham dobrotama.

prislo mi, ze telo se naucilo, ze dostane vse co chce a kdyz je restaurace tak poradnou naloz a to nechutenstvi za posledni rok zustalo jen ve vedru...

zajimavy, ze nechutenstvi na vylete sem mela tak do 38 let, ale posledni 2 roky fakt zmizelo... to mi vubec nedoslo... uz mam predevsim pazravost a nekonecnej hlad.
    GLADILAF
    GLADILAF --- ---
    Proto se pika (=jezení jinak nejedlých objektů, třeba omítky) objevuje kromě mentálně retardovaných taky u těhotných.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MADIETTA: můžu potvrdit, že to existuje.

Když jsem byla těhotná s dvojčatama, jela jsem v cyklech "mám strašnou chuť na para ořechy (jeden z nejlepších zdrojů přírodního hořčíku)" - "začnou se objevovat křeče a tvrdnutí břicha" - "navýším syntetickej hořčík, břicho přestane tvrdnout" - "para ořechy mě nezajímaj" - "začnu mít chuť na para ořechy" - asi čtyřikrát za sebou (a pak už to nešlo a skončila jsem v nemocnici s kapačkou hořčíku do žíly).
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    MAR_TINA: bunečný hlad už je na mě moc esoterický koncept, moc jsem ho nepochopila, ale v zásadě by to mělo být to, že tělo na buněčné úrovni potřebuje nějaké nutrienty a vysílá ti k tomu signály do podvědomí, takže máš chuť na určitou potravinu kvůli tomu, jaké jsou v ní živiny, anebo že v létě jíš víc vodnatých potravin, zatímco v zimě víc kaloricky "hustých". A tak.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    MAR_TINA: Hele ale imho ne - ona totiž ta kanclkrysa sní tolik, protože sedí a sedí a nevnímá svoje tělo. Jakmile by vstala a udělala by pět kroků, začne cítit přeplněný žaludek, těžko se jí půjde a obecně ji bude nekomfortně. Ale dokud sedí, nic řešit nemusí - a když do sebe k tomu naláme pár panáků, tak tuplem ne. Zase, dokud nevstane.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Vůbec mi přijde, že ten dvounožec s klepavýma kýtama se panubohu nepovedl.

Viděla jsem kancelářské krysy za večer spolknout 3000 kCal jen to hvizdlo (grilované hermelíny, pivo, chipsy) a nemít kontrolu, asi bych to dřív taky zvládla.

A pak člověk celý den jde v horách nebo pár hodin šlape na kole a dokáže spolknout sotva ovocný pivo a tyčinku.

A mělo by to být naopak.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MADIETTA: jak funguje buněčný hlad?

Zase se klepu po jízdě na kole, ta kondice furt nikde, vím, že bych měla něco sníst a pusa se brání něco spolknout.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    ALEXIS: tohle je jedna ze základních lekcí z mojí appky. Že je několik typů hladu a že pokud uspokojíš jiný hlad než cítíš, tak toho ve výsledku sníš mnohem víc.

Už je to dlouho, co jsem tuhle lekci dělala, nicméně pokud si pamatuju, tak se rozlišuje primárně 1. hladové břicho (stomach hunger) - když ti kručí v břiše, 2. hladová pusa (mouth hunger) - když máš chuť na něco konkrétního, 3. emoční hlad - když jíš, protože se necítíš dobře, typicky nějaký comfort food.

Pak jsou ještě různé další typy a podtypy, jako hladový nos/oči, sociální hlad, dokonce buněčný hlad, ale tohle jsou ty hlavní.

V rámci toho Noom programu děláte mindfulness cvičení na to, abyste se naučili rozpoznávat, jaký hlad zrovna máte, a naučit se ho uspokojovat. A ano, jedna z pouček je právě to, že pokud máte hladovou pusu, neboli chuť na něco zcela konkrétního, tak je lepší si to dát než hledat "zdravé" či podobné alternativy. Emoční hlad se zase zahání tím, že se spíš pokusím identifikovat, co mě trápí a proč to chci zajídat, než tím, že se vrhnu na ledničku.

Je zajímavé, že mouth hunger je opravdu civilizační věc, vypěstovaná právě tím, že jíme věci, které mají umělou chuť.
    KURE
    KURE --- ---
    ANNIKA: do detailů se nemůžu pouštět, anžto o tom nic nevim.
    ANNIKA
    ANNIKA --- ---
    KURE: Ale to mícháš dvě úplně jiný záležitosti. Cukr je rychlý, ano, o to se tu nepřeme. Fruktoza je blesková, glukoza je taky rychlá. Běžný cukr máš sacharózu, tedy disacharid složený z jedné molekuly glukózy a jedné fruktózy, takže fičák. Ale to se bavíme o nejrychlejších cukrech, vitamíny a minerály jsou úplně něco jinýho a tělo musí tu potravu nejdřív zpracovat. Ten banán v závodu mají kvůli fruktóze, ne vitamínům a minerálům (respektive jo, i ty dostanou, ale ne, než doběhnou do finiše).
    KURE
    KURE --- ---
    KRISKA:
    KOCHANSKA_CH: achjo, máte mě na svědomí :D
    KOCHANSKA_CH
    KOCHANSKA_CH --- ---
    BERUSKA_CA: Zrovna jsem u knihu dokončila, zajímavý čtení.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    ALEXIS: Ano, moje základní poučka zní "Čokoláda má méně kalorií, než jablko a čokoláda" :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam